Aplicaţie inedită, dezvoltată de câţiva studenţi clujeni. Tinerii au realizat o hartă interactivă cu datele parlamentarilor

Aplicaţie inedită, dezvoltată de câţiva studenţi clujeni. Tinerii au realizat o hartă interactivă cu datele parlamentarilor
Mai mulţi studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au dezvoltat un proiect inedit: o aplicaţie care conţine toate datele de contact ale senatorilor şi ale deputaţilor, voturile obţinute aceştia, adresa biroului, dar şi dacă parlamentarii au domiciului în colegiul pe care îl reprezintă. Totul a început în urma unei teme la facultate, iar acum tinerii speră să ducă proiectul la un alt nivel.

În condiţiile în care o mare parte din parlamentari nu au afişate public datele de contact sau cele prezentate nu mai sunt valabile, mai mulţi studenţi de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au realizat o hartă interactivă cu datele aleşilor.

"Noi am lucrat in jur de trei patru luni la acest proiect, aveam stabilită o sedinţă săptămânală. Bineînţeles, comunicăm şi prin intermediul adreselor de e-mail, iar în cadrul întâlnirilor săptămânale vedeam cum stăm cu treaba şi cum stă proiectul nostru. Pentru a nu intercala oarecum cu atribuţiile ne-am împărţit judeţele între noi. Am ales fiecare câteva judeţe, după care am trecut la colectarea datelor privind senatorii, ca dupa aceea să colectăm şi datele privind deputaţii. Bineînţeles, după ce s-a încheiat această procedură datele au trebuit verificate şi chiar reactualizate deoarece s-au mai modificat", a explicat Liviu Nater, unul dintre studenţii care au luat parte la dezvoltarea aplicaţiei.

Studenţii care au realizat harta interactivă fac parte din clubul studenţesc Romania One, o asociaţie care îşi propune să dezvolte spiritul şi iniţiativa civică.

"Harta electorală este primul proiect iniţiat şi construit în cadrul clubului studenţesc Romania One Student Club. Este un club care încurajează iniţiativele civice ale studenţilor. Prin acest gen de proiecte încercăm să îi încurajăm pe studenţii noştri să se implice mai mult în comunitate", a declarat Paul Fărcaş, coordonatorul proiectului.

Realizarea proiectului a necesitat luni de documentări, iar munca studenţilor nu a fost deloc simplă, iar atât parlamentarii, cât şi consilierii lor nu au fost întotdeauna receptivi solicitărilor adresate de tinerii clujeni.

"La fel ca în orice proiect, pe parcurs au aparut mici probleme. Am căutat date din mai multe surse, nu le-am găsit într-un singur loc. Nu am găsit datele tutor senatorilor sau deputaţilor pe care ne aşteptam să le găsim, dar într-un final am ajuns să rezolvăm problema. Altă problemă pe care am întâmpinat-o a fost aceea că deputaţii şi senatorii nu au fost foarte receptivi: odată ce colega mea a trimis un e-mail unui deputat şi dorea să afle date precum numărul de telefon sau adresa de e-mail, ei au fost puţin indignaţi, nu ştiau la ce să se aştepte şi nu au furnizat aceste informaţii", a relatat Diana Moşincat, studentă.

Munca tinerilor nu se opreşte aici. Studenţii îşi doresc să extindă proiectul, astfel încât să includă în activitatea parlamentară, prezenţa la şedinţe sau cv-urile.

"Harta arată dacă senatorii sau deputaţii locuiesc în colegiile pe care le reprezintă, câte voturi au obţinut şi prezintă adresele cabinetelor parlamentare, orele de audienţe, telefoanele şi adresele de email ale aleşilor şi câte o fotografie. Ne-am ghidat după trei reguli nescrise ale noastre şi anume că aceştia ar trebui să locuiască în colegiile în care au fost aleşi, pentru că în acest mod el va şti cu exactitate problemele comunităţii, trebuie să aibă cel puţin 25% din voturile obţinute în respectivul colegiu şi, cel mai important, să aibă afişat în mod public datele de contact ", a  Paula Sabou, o altă studentă implicată în proiect.

Aplicaţia prezintă patru versiuni prin care utilizatorii află dacă cine sunt cei care îi reprezintă, dacă aceştia locuiesc în colegiul ales, câte voturi au primit, precum şi dacă au avut afişate în mod public datele de contact.

"O versiune ne arată dacă parlamentarii au reşedinţa în colegiile pe care le reprezintă; cu roşu sunt colegiile în care deputaţii nu locuiesc în colegiul respectiv. O altă versiune ne arată dacă am votat pentru ei: un colegiu este verde dacă reprezentantul are majoritatea voturilor. Şi cea mai importantă hartă: dacă îi putem contacta sau nu, şi anume dacă senatorii sau deputaţii sunt accesibili cetăţenilor: cu roşu este dacă reprezentanţii nu au afişat în mod public adresa biroului, orele de audienţă, adresa de e-mail sau numărul de telefon, iar după cum putem observa de pe hartă o mare parte din parlamentari nu aveau aceste date", a explicat Paula Sabou.

În timp ce unii parlamentari au fost reticenţi faţă de iniţiativa tinerilor, alţii văd cu ochi buni proiectul. "Mi se pare o idee foarte bună, excelentă. Datele mele de contact sunt publice, am pe site-ul Camerei atât telefonul, cât şi adresa de e-mail şi răspund la toată lumea. Mi se pare că de asta suntem aici, ca să avem contact cu cei care ne-au ales", este de părere Aurelia Cristea. 

Proiectul dezvoltat de tinerii de la Universitatea Babeş-Bolyai poate fi continuat prin adăugarea altor date ale parlamentarilor, cum ar fi CV-urile acestora, detalii despre activitatea parlamentară sau prezenţele la şedinţe. În momentul de faţă, harta electorală a parlamentarilor români poate fi accesată la adresa https://romaniaone.org/harta_electorala/senatori.

Comenteaza