Anul schimbărilor în universităţile clujene

Anul schimbărilor în universităţile clujene
Anul 2012 este anul schimbărilor în universităţile clujene, care îşi vor alege o nouă conducere conform noii Legi a educaţiei naţionale.

Patru din cele şase universităţi clujene de stat îşi aleg în 2012 o nouă conducere. Astfel, la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) alegerile pentru un nou rector vor avea loc în 3 martie, la Universitatea de Artă şi Design (UAD) alegerile au loc în 7 martie, la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) alegerile au loc în prima jumătate a lunii martie, iar la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" (AMGD) în data de 22 februarie.

Pentru funcţia de rector la cea mai mare dintre universităţile clujene, UBB, şi-au exprimat opţiunea nume importante din învăţământul superior clujean. Primul care a anunţat oficial că va candida pentru funcţia de rector este profesorul Daniel David, de la Facultatea de Psihologie, urmat de Cristina Ciumaş, profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA). Actualul rector, profesorul Andrei Marga, l-ar susţine pe Vasile Puşcaş, fostul negociator-şef cu Uniunea Europeană din perioada 2001-2004, dacă acesta se va hotărî să intre în competiţie. "Domnul Puşcaş trebuie să se hotărască să intre în competiţie şi sigur mie îmi va face plăcere să predau ştafeta", a declarat Andrei Marga săptămâna trecută, într-o emisiune REALITATEA TV Cluj. Universitarul va spriji candidatul cu cea mai mare relevanţă profesională în funcţia de rector. "Voi susţine candidatul pe care o să îl socotesc cel mai capabil, cu relevanţă profesională. Sunt mulţi candidaţi, dar până acum nu s-a înscris niciunul în competiţie", a declarat Marga pentru ZIUA de CLUJ. "În acest moment cred că nu se pune problema unei candidaturi la UBB, nu am analizat această posibilitate. Totuşi, ca negociator, pot să spun că în această meserie cuvântul «nu» nu lipseşte niciodată", a declarat Vasile Puşcaş în luna noiembrie.

Printre numele care ar putea intra în cursa pentru funcţia de rector a UBB se numără istoricul Doru Radosav, directorul Bibliotecii Centrale Universitare, Dumitru Matiş, decanul FSEGA, Luminiţa Silaghi Dumitrescu, prorector UBB, cancelarul general al UBB, Radu Cătană, de la Facultatea de Drept, Paul Vasilescu şi Florin Streteanu, decanul, respectiv prodecanul aceleiaşi facultăţi. La funcţia de rector mai aspiră şi fostul ministru al Educaţiei Naţionale, Mircea Miclea, Cătălin Baba, secretar de stat în minister, Ioan Aurel Pop, director al Institutului de Studii Transilvane, Pompei Cocean, fost decan al Facultăţii de Geografie, Ruxandra Cesereanu, de la Facultatea de Litere, Miruna Runcan, de la Facultatea de Teatru şi Televiziune, precum şi Adrian Ivan, de la Facultatea de Istorie şi Filosofie, conform surselor ZIUA de CLUJ.

Alegerile la UTCN vor avea loc în luna martie. "Încă nu s-a stabilit un calendar, însă alegerile pentru funcţia de rector vor avea loc în prima jumătate a lunii martie", a declarat Daniel Sârb, reprezentant al UTCN. Numărul angajaţilor UTCN cu drept de vot depăşeşte 700 de persoane. Între numele vehiculate pentru funcţia de rector al UTCN se numără Petru Berce, decanul Facultăţii de Construcţii de Maşini, Nicolae Burnete, decanul Facultăţii de Mecanică, Sergiu Nedevschi, de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, sau Sorin Popescu, de la Facultatea de Construcţii de Maşini. "Încă nu ne-am decis, urmează să facem asta în zilele, săptămânile următoare. Aş lua în calcul posibilitatea de a candida", a declarat Petru Berce.

Alegerile la UAD au loc în 7martie, iar actualul rector Radu Solovăstru şi-a confirmat candidatura. "Da, am de gând să candidez la aceste alegeri", a spus Solovăstru. La AMGD rectorul va fi ales luna viitoare. "Alegerile au loc în 22 februarie, iar candidaturile la funcţia de rector se depun cu două săptămâni înainte. Nu şi-a exprimat nimeni opţiunea", a declarat Adrian Pop, rectorul AMGD. Întrebat dacă ar vrea să candideze pentru un nou mandat, Pop a spus: "Eu nu discut aceste chestiuni, sunt chestiuni ce ne privesc pe noi".

UMF şi USAMV, noi rectori

Alegerile pentru funcţiile de rectori la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu", respectiv Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) au avut loc cu puţin timp înainte de Crăciun. Astfel, UMF Cluj are un nou rector în persoana lui Alexandru Irimie, cel care a condus Institutul Oncologic "Ioan Chiricuţă", iar USAMV Cluj este condusă de Doru Pamfil, cel care în urma alegerilor a câştigat un al doilea mandat ca rector.

 

Comenteaza