Şansă la educaţie: cum aşteaptă copiii din Cămăraşu începutul şcolii
- Scris de Cristina Pirvu
- 12 Sep 2012, 23:12
- Eveniment
- Ascultă știrea

La 50 de kilometri de Cluj-Napoca, în comuna Cămăraşu, există una dintre cele mai sărace comunităţi de romi din judeţ. Aici, în ciuda greutăţilor, şi a faptului că locuiesc în construcţii mai degrabă precare, 60 de copii merg zi de zi la şcoală, în speranţa că vor reuşi să îşi îndeplinească visele de a deveni doctori, şoferi, poliţişti sau chiar fotbalişti. Copiii din satul Naoiu, localitatea în care trăiesc 300 de romi, aşteaptă în fiecare an să înceapă şcoala, chiar dacă unii dintre ei nu au nici măcar un caiet sau nu au pus niciodată mâna pe un ghiozdan.
Pentru 60 de copii din Naoiu, a fost ieri o zi de bucurie. Îmbrăcaţi în cele mai frumoase haine, micuţii din clasele primare îi aşteptau pe reprezentanţii World Vision jucându-se în curtea unui centru de profil "after-school" din comună. "Cred că le-am făcut copiilor o bucurie foarte mare. Sunt copii care nu au avut niciodată un ghiozdan în mână. Îmi spunea o colegă că anul trecut unii dintre ei au mers la şcoală cu poşete aruncate de doamne, cu plase de rafie sau de plastic", a declarat Laura Runcanu, specialist în comunicare al World Vision. Şi mamele copiilor s-au bucurat când au aflat că micuţii vor primi rechizite.
"Sunt mămici care au câte trei-patru copii şi le este imposibil să le asigure lucrurile de care au nevoie ca să meargă la şcoală, mai ales într-o comunitate atât de săracă. Aici sunt 300 de familii de romi, care locuiesc în case din pământ, cu una sau două încăperi, iar problema principală a părinţilor este nu cum să îi trimită la şcoală, ci ce să le dea de mâncare", a adăugat Runcanu. În localitate funcţionează un centru de tip "after-school" construit în urmă cu trei ani din fonduri europene. Cei 60 de copii care merg la şcoală vin la acest centru unde sunt ajutaţi de către profesori voluntari să îşi facă temele şi primesc şi mâncare. "În acest centru au oameni care se ocupă de ei cu drag, care îi învaţă să scrie şi să citească. Aici au întotdeauna ce să mănânce la prânz: un sandviş, o plăcintă sau un fruct", a explicat Runcanu. Chiar şi aşa, mulţi dintre copii renunţă la sandvişul primit la centrul after-school în favoarea fraţilor mai mici care încă nu merg la şcoală.
Florina Mocean este asistent social la Primăria Cămăraşu de mai bine de 10 ani. "O parte dintre familii au reuşit să se racordeze la reţeaua de curent electric, alţii s-au racordat în condiţii improprii, dar totuşi mai sunt familii care nu au curent pentru că nu dispun de bani", a povestit Mocean. Eterna problemă a familiilor de romi este şomajul. "Singurele activităţi din Cămăraşu ar fi agricultura şi creşterea animalelor. O parte din părinţii copiilor lucrează cu ziua. În anii anteriori, o parte dintre părinţi au lucrat în construcţii până să înceapă criza", a adăugat asistenta socială.
Elevii romi din Cămăraşu au primit, cu mare bucurie, ghiozdane din partea asociaţiei World Vision. "Am primit carioci, pastă de dinţi, penar, o pătură, culori", a spus Florin Juchi, de 10 ani, unul dintre copii. Acesta nu era foarte sigur în ce clasă urmează să studieze, fiind ajutat să îşi aducă aminte de meditoarea şcolară Ioana Gabor, căreia i se zice "Mătuşa".
Nina Gaspar, de 10 ani, are cinci fraţi şi trece în clasa a patra. "Merg la şcoală ca să învăţ să scriu şi să citesc. Eu vreau să fiu poliţistă când o să cresc mare ca să prind oamenii răi şi să îi arestez",a spus Nina. Fetiţa îşi doreşte foarte tare să aibă o păpuşă cu care să se poată juca. "Îi ajut pe părinţi acasă. Fac curăţenie şi spăl vase. Dacă nu primeam ghiozadan, nu aş fi avut cu ce merge la şcoală", a mărturisit, sinceră, fetiţa, ai cărei părinţi lucrează cu ziua în comuna Geaca la cules de porumb.
Antonio, de 10 ani, este unul dintre copiii cu rezultate bune la şcoală. "Am luat premiul I la olimpiada de limba romani pentru că am învăţat în fiecare zi. La şcoală mi se pare greu să învăţ engleză", a spus băiatul, care mai are acasă trei frăţiori. Cu toate că abia depăşeşte un metru înălţime, Antonio îşi ajută din greu părinţii. "Eu merg cu tata la pădure ca să adunăm lemne", a spus copilul, care îşi doreşte să fie şofer profesionist.