Angajaţii din penitenciare ameninţă cu greva japoneză

Angajaţii din penitenciare ameninţă cu greva japoneză

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) anunță grevă japoneză, ca formă de protest împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, și a lipsei de implicare a Guvernului României în soluționarea problemelor personalului din penitenciare.

FSANP anunță că protestele angajaților din penitenciare continuă conform calendarului anunțat, iar la 10 august membrii de sindicat vor intra în grevă japoneză.

Majoritatea celor 31 de sindicate afiliate au notificat conducerile penitenciarelor în legătură cu refuzul de a efectua ore suplimentare și au depus sesizări împotriva ordinelor și dispozițiilor ilegale în materia plății orelor suplimentare și a împuternicirilor, acțiunea urmând a fi finalizată la 10 august 2018.

Luni, 6 august, începând cu ora 10:00, FSNAP participă la sediul Ministerului Justiției la o nouă rundă de discuții pe tema problemelor din penitenciare împreună cu reprezentanți ai Ministerului și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

"Din nefericire, rezultatul precedentelor discuții cu ministrul Tudorel Toader și reprezentanții acestuia este doar o listă lungă de promisiuni nerespectate, ceea ce a determinat declanșarea acțiunilor de protest, care vor continua până la rezolvarea problemelor sesizate și până la demiterea actualului ministru al Justiției", se arată într-un comunicat al FSNAP.

Pe lista de revendicări transmisă de FSNAP sunt incluse:

 • condiții de lucru mai bune - ministrul Justiției a promis acum 1 an standarde privind condițiile de lucru în penitenciare și un plan multianual de  investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate.
 • plata orelor suplimentare restante - în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiției s-a angajat acum 6 luni la ca reacție la refuzul unor colegi de a intra în serviciu că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ținut de cuvânt.
 • stoparea împuternicirilor ilegale - cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior și încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depășirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrică este ilegal imputernicit de 3 luni.
 • eliminarea discriminărilor salariale - cerem aplicarea legii cadru a salarizării (L153/2017) și pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică și siguranță națională începănd cu octombrie 2018.
 • aprobarea Statutului polițistului de penitenciare - cerem ministerului Justiției să includă și observațiile sindicatelor în proiectele transmise, prin forțarea procedurii de avizare, la Parlament.
 • încetarea abuzului asupra pensionarilor - cerem eliminarea din legislație a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgență, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor și militarilor.
 • plata integrală a orelor suplimentare curente - cerem ministrului Justiției să aplice corect prevederea legală obținută în Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plată peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate în termen de 60 de zile.

Calendarul acțiunilor de protest va fi continuat cu grevă japoneză, pichetări, proteste în stradă, acțiuni în justiție și plângeri penale:

 • 10 august 2018 - Angajații din penitenciare organizează grevă japoneză
 • 19 august 2018 - Angajații din penitenciare organizează grevă prin exces de zel la accesul în penitenciare și în derularea altor activități care, deși nu afectează drepturile deținuților, pot duce la blocarea penitenciarelor
 • 27 august - 27 septembrie 2018 - Pichetarea penitenciarelor de către 50 - 100 de angajați în uniformă. Calendarul exact urmează a fi anunțat în timp util
 • 1 - 10 septembrie 2018 - Depunerea unor acțiuni în instanţă și plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre
 • 3 octombrie 2018 - Miting în uniformă la Ministerul Justitiei și Administrația Națională a Penitenciarelor cu marș de protest între cele două instituții
 • Începând cu octombrie 2018 - Refuzul de a intra în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfășurarea în condiții de siguranță a misiunilor

În paralel, FSANP continuă acțiunile în justiție împotriva ministrului Tudorel Toader și a directorului general al ANP, Marian Dobrică, pentru abuz în serviciu în legătură cu semnarea unor ordine și decizii ilegale.

Comenteaza