Angajații APIA protestează azi și la Cluj din cauza salariilor

Angajații APIA protestează azi și la Cluj din cauza salariilor
| Foto: publisind.ro

Angajații APIA din țară vor protesta astăzi timp de o oră din cauza neuniformizării salariilor acestora la nivel central.

În data de 04 mai 2023, între orele 12.00 și 13.00, funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA nu vor primi cereri de plată la centrele locale și județene ale agenției, se arată într-un comunicat al Sindicatului APIA Cluj.

Protestul se datorează neuniformizarii salariilor acestora la nivel central. APIA este una dintre cele mai performante instituții publice care gestionează fonduri europene, dar singura Agenție din subordinea MADR care nu are salariile aliniate la nivel central.

De la înființare până în prezent, APIA a atras pentru fermierii români peste 2 miliarde de euro anual și derulează în momentul de față peste 100 de măsuri în sprijinul acestora.

În cazul în care grila salarială nu va fi uniformizată, Federația Națională a Sindicatelor APIA afiliată la CNS Cartel ALFA anunță blocarea activității pe termen nelimitat.

Reamintim faptul că, ulterior, membrii Sindicatului Naţional APIA îşi manifestau profunda dezamăgire cu privire la blocarea proiectului de lege 10/2023, constând în uniformizarea salarizării personalului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, şi transmiteau că vor demara proteste pe perioadă nedeterminată, dacă documentul va fi respins.

„Personalul din teritoriu al agenţiei beneficiază în acest moment de drepturi salariale mai mici comparativ cu personalul din aparatul central APIA, iar cerinţa salariaţilor APIA din teritoriu a fost să beneficieze de salarii similare cu cele ale personalului din aparatul central APIA, astfel îndreptându-se eroarea făcută odată cu aplicarea Legii salarizării 153/ 2017. Salariaţii APIA insistă să se înţeleagă că nu este vorba de majorare salarială ci de uniformizarea salariilor la nivel de agenţie", se menţionează într-un comunicat al sindicatului.

Comenteaza