Amendă drastică pentru firma care asigură cornuri în şcolile din Cluj: inspectorii le-au verificat cu cântarul de metrologie VIDEO

Amendă drastică pentru firma care asigură cornuri în şcolile din Cluj: inspectorii le-au verificat cu cântarul de metrologie VIDEO
Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor Cluj le recomandă angajaţilor din unităţile şcolare cuprinse în programul „laptele şi cornul" să cântărească prin sondaj produsele din depozite, după ce au remarcat nereguli semnificative la producătorul de panificaţie care asigura cornurile şi că mai bine de jumătate dintre produsele verificate nu se încadrau în normele de greutate.
">

Inspectorii au făcut controlul în urma unor sesizări, unde se arăta că produsul primit de elevi, „cornul şcolar", distribuit copiilor din şcolile clujene în programul guvernamental "lapte-corn-măr", nu se încadra în cantitatea netă declarată. „Am cântărit prin sondaj produsele, la instituţia de învăţământ, şi au apărut suspiciuni de neîncadrare în cantitatea netă declarată, de 80 grame, drept pentru care am cerut Biroului Român de Metrologie Legală (BRML) recântărirea eşantionului", a explicat şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj, Mircea Radu. În consecinţă, arată acesta, după măsurătorile făcute şi de BRML, s-a constatat că dintre cele 52 de produse prelevate, 37 nu se încadrau în cantitatea netă.


Radu adaugă însă că inspectorii au continuat cercetările şi la sediul producătorului, fără însă a constata neconformităţi în sensul gramajului. În schimb aceştia au constatat că în depozitul firmei existau produse ca făină albă ori mac ce erau ambalate în saci care nu prezentau niciun element de identificare. Totodată, pentru cornurile fabricate la data controlului, în 12 martie, pe ambalaj era trecută limita de consum 15 martie, „deşi prin specificaţia tehnică şi caietul de sarcini acestea beneficiază de un termen de valabilitate de 48 de ore".


Firma a fost amendată cu nu mai puţin de 20.000 de lei pentru neregulile constatate, iar şeful CJPC, Mircea Radu, le recomandă „tuturor persoanelor din unităţile şcolare implicate în recepţionarea şi distribuirea produselor din programul guvernamental lapte-corn-măr să cântărească prin sondaj produsele, iar acolo unde au suspiciunea neîncadrării acestora în cantitatea netă declarată să solicite producătorului înlocuirea produselor, în termen de patru ore de la primirea acestora, iar în cazul în care situaţia nu se remediază, să aducă la cunoştinţa instituţiei noastre neconformitatea".

Comenteaza