Ambulanţa, sufocată de apeluri false
- Scris de Cristina Pirvu
- 28 Iul 2011, 00:26
- Eveniment
- Ascultă știrea

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj atenţionează clujenii care apelează fără motiv real Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) de pericolul pe care îl reprezintă acest fapt la starea de sănătate a altor persoane. De la începutul anului, SJA a primit 168 de apeluri false de la clujeni care au chemat ambulanţa fără să aibă nevoie cu adevărat de îngrijiri medicale. Conform unor statistici ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), de la începutul anului au fost primite aproape 300.000 de apeluri pe numărul unic de urgenţă 112.
"În 2011 a existat o medie de 25 de apeluri pe lună care nu au putut fi controlate. Apelurile au fost date de pe telefoane neidentificabile sau de la persoane care au plecat de la locul de unde au apelat Ambulanţa şi nu au mai anunţat acest lucru. În 2010 au existat 400 de apeluri către 112 (redirecţionate către Ambulanţă - n. red.) care nu s-au confirmat ulterior", a declarat Dorina Duma, directorul executiv al DSP Cluj. Ea a avertizat că persoanele care apelează fals serviciile de urgenţă îngreunează activitatea personalului de la SJA. "De regulă, sunt aceleaşi persoane care sună. În medie pe an, SJA are 110.000 de solicitări. Oamenii se întreabă de ce întârzie ambulanţa. Din nefericire, mai sunt încă persoane care abuzează de serviciul de ambulanţă şi înţeleg greşit să apeleze numărul de urgenţă. E foarte importantă simptomatologia pe care ţi-o descrie interlocutorul (persoana care apelează numărul 112 - n. red). Informaţia este prelucrată de calculator şi dacă este o urgenţă de gradul 1, chiar dacă mai ai cinci solicitări, mergi la acea urgenţă. Când ajungi la faţa locului constaţi că simptomatologia nu este cea reală. E foarte important ca atunci când avem o problemă salvarea să ajungă în timp util. Uneori viaţa depinde de câteva secunde sau minute", a spus Duma. Ea le-a recomandat clujenilor care nu au probleme grave de sănătate să se adreseze Centrului de Permanenţă al medicilor de familie din cartierul Gheorgheni, care îşi va începe activitatea la 1 august.
"Numărul solicitărilor pentru SJA este foarte crescut, ceea ce înseamnă că nu se înţelege bine rolul asistenţei medicale primare şi al ambulatoriilor. Se aşteaptă terminarea programului medicilor de familie şi se apelează numărul 112 sau se merge la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU). Această suprasolicitare este în detrimentul nostru. La UPU se fac chiar şi 300 de consultaţii în 24 de ore. La Urgenţe nu este dreptul primului venit, ci se face un triaj în funcţie de situaţii", a adăugat Duma. Conform statisticilor DSP, în anul 2010 au solicitat ajutor medical de urgenţă 123.779 de persoane, dintre care 100.077 adulţi şi 23.702 copii. În total, în 2010 au fost acordate tratamente la Urgenţe pentru 44.551 de persoane dintre care 37.624 adulţi şi 6.927 copii. Totodată, angajaţii SJA Cluj au asistat 41.846 de bolnavi la locul solicitării în anul 2010.
Conform statisticilor publicate pe portalul STS, în primele şase luni ale anului 2011 în judeţul Cluj au existat 294.487 de apeluri către numărul unic de urgenţă 112, dintre care 28.998 au fost redirecţionate către Poliţie, 88.951 către Ambulanţă, 4.565 Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciului Mobil de Urgenţe, Resuscitare şi Descarcerare, iar 1.575 au fost redirecţionate jandarmilor. Astfel, din 294.487, 58% au reprezentat apeluri false.
Operaţional din 2005
Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112 a devenit operaţional în toată România în aprilie 2005. "Numărul unic pentru apeluri de urgenţă trebuie folosit atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de intervenţie, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul", se arată într-un comunicat STS. Numărul 112 este gratuit şi poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil în România şi în întreaga Uniune Europeană. Oamenii pot afla mai multe informaţii despre funcţionarea sistemului pe site-ul www.112.ro.