Alexandru Rafila: Dacă autoritățile locale sunt cele care contestă măsura carantinei, populaţia va deveni ostilă

Alexandru Rafila: Dacă autoritățile locale sunt cele care contestă măsura carantinei, populaţia va deveni ostilă

Alexandru Rafila spune că măsura carantinei locale trebuie explicată oamenilor de autoritățile locale, care trebuie să dea și propriul exemplu. El atrage atenţia asupta faptului că dacă autoritățile locale sunt cele care contestă măsura carantinei, efectele asupra oamenilor vor fi negative.

În perioada stării de urgență s-a luat măsura carantinei unei localități mici și a fost eficientă, spune medicul, amintind de cazul Țăndărei. „Cred că este și o măsură care ar putea să descurajeze comportamente necorespunzătoare, același timp de comportament, pe viitor, care să ducă la același tip de situație. Cu o condiție: a explicării. Dacă faci doar carantină și nu explici suficient – și explicația nu trebuie să vină de la ministrul Sănătății, ci de la autoritatea locală. Sunt cei care își cunosc concetățenii”, a explicat luni seara la Digi24 Alexandru Rafila, Reprezentantul României la OMS.

„Dacă autoritatea locală, de exemplu, primarul, spune că această carantină nu e necesară, că e abuzivă, că încalcă drepturile, atunci se intră într-o spirală care nu face altceva decât să alimenteze mai multă neîncredere, mai puțin respect pentru reguli și pe termen mediu s-ar putea chiar să avem efecte negative și, din cauza asta, ostilizarea populației trebuie foarte bine studiată, astfel încât să nu se întâmple și, chiar dacă sunt localități care intră în carantină, oamenilor ar trebui să li se explice că aceasta este făcută în interesul comunității lor, nu împotriva comunității.

Inclusiv exemple personale ale autorităților locale privind respectarea măsurilor de carantină cred că sunt esențiale”, a adăugat Rafila.

„Trebuie să le explic oamenilor: această măsură e pe timp limitat, o iau pentru 2 săptămâni, depinde de voi să reluăm activitățile cât mai repede. Trebuie să existe un impuls motivațional pentru oameni, care să fie participativi la această decizie”, a mai spus medicul.

Oamenilor trebuie să li se explice în continuare necesitatea respectării măsurilor de siguranță, chiar dacă educarea lor nu va avea efect de pe o zi pe alta.

Comenteaza