ADN-ul din vin, studiat la primul Institut de Cercetări Horticole din Ardeal
- Scris de Cristina Pirvu
- 18 Oct 2010, 17:00
- Eveniment
- Ascultă știrea

DISTRIBUIE
Primul Institut de Cercetări Horticole Avansate din Ardeal va fi deschis peste trei ani la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în urma unor investiţii cu bani europeni de peste 55 de milioane de lei.
În cadrul institutului va fi înfiinţat şi un departament care va certifica tipurile de vin comercializate în magazinele româneşti.
“Noul institut proiectat, într-o structură desfăşurată pe patru etaje, propune 44 de laboratoare de specialitate dedicate exclusiv cercetării, 13 depozite, 35 de birouri ale cercetătorilor, o sală de conferinţe pentru diseminarea rezultatelor cercetării, biblioteca. Avem grupe de laboratoare de legumicultură, pomicultură, viticultură, floricultură şi laboratore pentru cadastru în domeniul horticol”, a explicat Doru Pamfil, rectorul USAMV Cluj.
Lucrările vor începe în primăvara anului viitor, a precizat Pamfil.
“ O tematică deosebită este cercetarea în domeniul amprentei genetice la vin. 30% din piaţa românească a vinurilor este ocupată de vinuri cu etichete falsificate. Pe o sticlă scrie că e Merlot, dar ştim sigur doar că este un vin roşu. Noi vom extrage ADN-ul din vin ca să ştim dacă e numai Merlot, ca atunci când plătim pentru un vin să ştim dacă plătim pentru unul de calitate”.
“Noul institut proiectat, într-o structură desfăşurată pe patru etaje, propune 44 de laboratoare de specialitate dedicate exclusiv cercetării, 13 depozite, 35 de birouri ale cercetătorilor, o sală de conferinţe pentru diseminarea rezultatelor cercetării, biblioteca. Avem grupe de laboratoare de legumicultură, pomicultură, viticultură, floricultură şi laboratore pentru cadastru în domeniul horticol”, a explicat Doru Pamfil, rectorul USAMV Cluj.
Lucrările vor începe în primăvara anului viitor, a precizat Pamfil.
“ O tematică deosebită este cercetarea în domeniul amprentei genetice la vin. 30% din piaţa românească a vinurilor este ocupată de vinuri cu etichete falsificate. Pe o sticlă scrie că e Merlot, dar ştim sigur doar că este un vin roşu. Noi vom extrage ADN-ul din vin ca să ştim dacă e numai Merlot, ca atunci când plătim pentru un vin să ştim dacă plătim pentru unul de calitate”.
DISTRIBUIE
Comenteaza