Administratorul Favorit Solution, anchetat penal
- Scris de Cristina Pirvu
- 02 Feb 2012, 23:04
- Eveniment
- Ascultă știrea

"În cursul anului 2011, IPJ Cluj - Serviciul de Investigare a Fraudelor a înregistrat 30 de plângeri penale formulate împotriva administratorului societăţii comerciale menţionate de dumneavoastră, privind faptul că acesta nu şi-a respectat promisiunea de creditare asumată verbal", a declarat subinspectorul de poliţie Anca Purdea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj. Conform reprezentanţilor IPJ, între clujenii care au încercat să contracteze o finanţare şi societatea Favorit Solution au stat la bază documente cu clauze neclare, şi anume o convenţie şi un regulament de funcţionare pe care aceştia le-au semnat cu toate că nu prevedeau obligaţii precise din partea firmei.
"Pentru documentarea activităţii infracţionale, IPJ Cluj a solicitat controale de specialitate din partea Gărzii Financiare Cluj, precum şi un punct de vedere al Băncii Naţionale a României (BNR)", au transmis reprezentanţii IPJ. Aceştia au demarat urmărirea penală atât împotriva administratorului firmei, Csaba Waldman, cât şi împotriva societăţii propriu-zise. "Pe baza probatoriului administrat, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de administratorul societăţii sub aspectul săvârşirii infracţiunii de atragere şi/sau gestionare de sume de bani provenite din contribuţiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective şi acordării de credite/împrumuturi din fondurile astfel acumulate pentru achiziţionarea de bunuri şi/sau servicii de către membrii acestora, faptă prev. de art. 5 alin. 1 şi sancţionată de art. 410 din OUG nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007", a declarat Anca Purdea.
Conform normelor BNR, orice societate, bancă sau instituţie financiară nebancară care acordă credite trebuie să fie avizată de BNR. "Acea societate, dacă nu este autorizată de BNR, e o escrocherie. Poliţia ar trebui să îi cerceteze pentru înşelăciune", a declarat Grigore Bâce, directorul BNR Cluj. Reporterii ZIUA de CLUJ au verificat pe site-ul bnr.ro dacă societatea deţine un astfel de aviz, însă ea nu apare nicăieri. "Dacă nu are aviz, ea nu e o societate care intră în atribuţiile noastre", a declarat şi Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR. În luna noiembrie, comisarii de la Garda Financiară au controlat societatea Favorit Solution. "Am făcut o verificare la Favorit Solution şi în urma controlului s-a întocmit o sesizare penală pe care am înaintat-o la parchet. Obiectul sesizării l-au făcut nevirarea către bugetul de stat a sumelor datorate prin stopaj la sursă şi o serie de avansuri ridicate şi nedecontate până la momentul controlului care nu au putut fi justificate", a declarat Emil Ilea, comisarul-şef al Gărzii Financiare Cluj.
Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, Waldman ar fi ridicat aproximativ 600.000 de lei din banii firmei şi i-ar fi depus într-un cont în Ungaria. Săptămâna trecută, reporterii ZIUA de CLUJ au discutat cu administratorul Favorit Solution, care s-a referit şi la ancheta penală împotriva sa. "Este o verificare pentru o plângere. Sunt speculaţii din partea organelor de anchetă", a precizat Waldman.