Acuzații la Spitalul din Dej: „Au refuzat-o pe mama la Urgențe” / Cum se apără cei de la spital

Acuzații la Spitalul din Dej: „Au refuzat-o pe mama la Urgențe” / Cum se apără cei de la spital

O femeie a mers azi noapte cu mama ei bolnavă de cancer la Compartimentul de Primiri Urgențe și spune că personalul a refuzat s-o îngrijească, dar și să o trimită cu ambulanța la o unitate medicală specializată, care ar fi putut să o ajute.

Pe de altă parte, reprezentanții Spitalului Dej spun că problema medicală a femeii nu putea fi rezolvată la Dej pe timp de noapte, și având în vedere suprasolicitarea serviciului de Ambulanță din această perioadă, cel mai eficient pentru pacient era să fie transportat cu mașina la un spital din Cluj-Napoca sau Bistrița.

Totul s-a intamplat azi noapte, la Spitalul Municipal din Dej. O femeie s-a prezentat la CPU cu mama ei, bolnava de cancer, dupa ce, accidental, i-ar fi iesit din rinichi nefrostoma (sonda) montata de un medic Urolog din Cluj la inceputul acestui an. Fiica pacientei spune ca mama ei acuza dureri si ca atunci cand i-a fost montata sonda, medicul specialist i-a recomandat ca atunci cand vor aparea probleme, sa se prezinte la cel mai apropiat spital. Femeia spune ca asistentele din CPU Dej i-ar fi spus ca la Dej nu exista medic urolog de garda si ca, cel mai probabil, ar fi dus-o degeaba, pentru ca nu poate fi ajutata.

Am mers la spital pentru ca ii iesise mamei sonda din rinichi, ea are o sonda din rinichi pe unde i se scurge lichidul acumulat, care nu ajunge in vezica. Acea sonda i-a fost montata in februarie la Urologie in Cluj, iar medicul de acolo mi-a spus ca daca apar anomalii, se desface, sangereaza sau orice altceva, sa ma adresez celei mai apropiate unitati spitalicesti. Am dus-o la Dej cu masina proprie, ca ea locuieste in Reteag, am fost intampinata de 2 asistente care mi-au spus ca nu se pot pronunta pana nu o vede medicul, dar ca nu este medic urolog de garda si ca s-ar putea sa fi venit degeaba. Eu am intrebat de ce nu se poate transporta la Cluj, dar mi-au spus ca dureaza pana la 10 ore sa vina o ambulanta.

Dupa 2 minute a venit medicul de garda si mi-a zis ca nu e o urgenta si ca medicul urolog nu poate fi chemat pentru un astfel de caz, pentru ca el nu monteaza sonde sau nu le scoate, sa o duc pe resurse proprii la Cluj, ca ei sunt depasiti. Le-am zis ca daca sunt depasiti de situatie, sa o transporte cu personal medical, dar au spus ca nu e o urgenta. Mama a facut febra si i s-a umflat burta. Am sunat la 112, au transportat-o la Beclean la spital, iar dimineata au trimis-o la Bistrita unde este si acum”, a declarat fiica femeii, potrivit dejeanul.ro.

Reprezentantii Spitalului Municipal Dej confirma faptul ca in orasul nostru nu exista un serviciu urologic de urgenta, dar spun ca problema femeii, care este o pacienta veche a spitalului,  nu era o urgenta vitala si i-au propus sa ramana la CPU in asteptarea ambulantei. De asemenea, mai spun cei de la spital, au informat-o pe fiica pacientei ca timpul de asteptare al ambulantei este mare si ca cel mai eficient ar fi sa o transporte cu masina cu care au adus-o.

S-a prezentat azi noapte in garda dupa ce si-a smuls accidental nefrostoma. Nefrostoma nu poate sa fie repusa decat in sala de operatii de catre un urolog. Noi nu avem serviciu urologic de urgenta. Avem un compartiment de urologie care asigura asistenta urologica in timpul saptamanii. familiei i s-a recomandat sa mearga la Institutul Urologic la Cluj sau la Spitalul Judetean din Bistrita, care are linie de garda Urologie, ca sa i se reintroduca nefrostoma.

S-a explicat ca poate sa astepte la noi in UPU pana va veni ambulanta, dar avand in vedere suprasolicitarea din perioada de sarbatori si pandemia de COVID, s-ar putea sa dureze foarte mult. Avand in vedere ca au venit cu masina personala la spital, si ca dansa nu era in pericol vital,  i s-a spus ca daca doresc pot merge cu masina personala sau sa astepte dupa ambulanta. Rezultatul este cel pe care il vedeti pe facebook”, a precizat Antonela Nicoara, purtator de cuvant al Spitalului Municipal Dej.

În cele din urma femeia a fost internată la Spitalul Județean de Urgență din Bistrița unde i-a fost repusă sonda respectivă. Fiica pacientei spune că a trimis deja o plângere către Prefectura Cluj și Ministerul Sănătății.

Comenteaza