Acuzaţi de corupţie, predau în universităţile clujene

Acuzaţi de corupţie, predau în universităţile clujene
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj a permis reîntoarcerea la catedră a doi profesori, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi Ilie Cornoiu, judecat pentru fraudarea examenului de bacalaureat din 2010.

Cei doi şi-au luat concediu fără plată în perioada de zece, respectiv patru luni cât timp s-au aflat în arest preventiv, iar apoi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj le-a permis reîntoarcerea la catedră pe baza unor cereri. În cazul unei condamnări definitive însă, dascălii vor fi daţi afară din universitate.

„Potrivit Legii nr. 128 din anul 1997 (n. red), articolul 102, alineatul 2, personalul didactic titular poate beneficia de concediu fără plată timp de un an universitar cu aprobarea universităţii", a declarat Cristina Pocol, purtătorul de cuvânt al USAMV Cluj. Astfel, profesorul universitar Ilie Cornoiu de la departamentul de Ştiinţe Tehnologice din cadrul Facultăţii de Zootehnie a depus o cerere de concediu fără plată pentru perioada în care s-a aflat în arest preventiv, fiind cercetat pentru fapte de corupţie în dosarul „Bacul xeroxat". „Domnul profesor Ilie Cornoiu a depus o cerere de concediu fără plată pentru anul şcolar 2010-2011 către conducerea universităţii care i-a fost aprobată. Conform cererii cu numărul 16.519 din 30.12.2010 prin care solicita reluarea activităţii, el a revenit la catedră începând cu 1 ianuarie 2011. Este o situaţie similară cu a domnului Apostu", a declarat purtătorul de cuvânt al USAMV Cluj. Ilie Cornoiu este judecat, în prezent, la Tribunalul Cluj, în stare de libertate fiind acuzat că ar fi primit bani de la trei directori de şcoli pentru a închide ochii în privinţa multiplicării unor lucrări la două sesiuni de bacalaureat. Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Ilie Cornoiu ar fi primit mită 4.200 de euro de la Ioan Rus, care a fost director la Grupul Şcolar Alexandru Borza, Ioan Văidăhăzan, fost director adjunct la Colegiul Edmond Nicolau şi Dorel Avram, directorul liceului Didactica Nova. În 29 octombrie, Tribunalul Cluj va judeca un nou termen în procesul în care Ilie Cornoiu este inculpat.

Cel de-al doilea profesor al USAMV care a fost în arest preventiv este fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, care a părăsit, în 28 septembrie, Penitenciarul Târgu Mureş, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis cererea de eliberare depusă de acesta, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite. "Aprobarea revenirii la catedră a domnului Apostu s-a făcut de către serviciul Resurse Umane, cu viza oficiului juridic. Domnul Apostu a făcut o cerere de concediu fără plată din 30 septembrie anul trecut până în 30 septembrie 2012, iar începând cu 1 octombrie de când s-a depus cererea pentru a reveni la catedră el s-a întors la cursuri. Legea îi permite acest lucru", declarat Pocol. Următorul termen în procesul fostului primar al Clujului este stabilit pentru data de 15 octombrie, la Curtea de Apel Târgu Mureş. "În cazul unei posibile condamnări definitive se desface contractul de muncă conform Codului Muncii. Acest lucru este valabil pentru ambele cazuri", a adăugat purtătorul de cuvânt al USAMV Cluj.

Un scandal fără precedent a avut loc în vara anului trecut la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, când profesorul de statistică Ilie Parpucea a fost filmat de o studentă în anul trei când îi cerea să întreţină relaţii sexuale cu el. Parpucea a fost filmat, de studentă, cu o cameră ascunsă, într-o camere de cămin, în timp ce acesta îi făcea avansuri sexuale pentru promovarea examenului de licenţă. Ilie Parpucea a fost cercetat şi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj sub aspectul infracţiunii de hărţuire sexuală, iar dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj. Ca urmare a scandalului, Senatul Universităţii Babeş-Bolyai a aprobat, în iulie 2011, desfacerea contractului de muncă al profesorului Ilie Parpucea. Dascălul va afla săptămâna viitoare care este verdictul Tribunalului Cluj, el riscând între trei şi 12 ani de închisoare. Verdictul poate fi atacat cu recurs atât la Curtea de Apel Cluj cât şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Comenteaza