A murit un jurnalist școlit la Cluj, reporter de front în fosta Iugoslavie

A murit un jurnalist școlit la Cluj, reporter de front în fosta Iugoslavie

La puțin timp după sărbători a fost consemnată moartea unui jurnalist din „prima linie” a presei anilor ’90, devenit ulterior scriitor, diplomat și profesor.

S-a stins un jurnalist de forță al anilor ’90: Radu Ciobotea, fost reporter de front în fosta Iugoslavie. Acesta era un adevărat reper de profesionism în gazetăria din Banat, cu contribuții remarcabile în presa centrală. În ultimele două decenii a scris cărți valoroase, a lucrat în diplomație și a format, ca profesor, generații de jurnaliști.

Radu Ciobotea (60 de ani) a decedat la Spitalul Judeţean din Timişoara, în urma unei septicemii. El a fost internat din cauza unei infecţii. Medicii n-au putut însă să-i salveze viaţa, chiar dacă jurnalistul nu împlinise încă 61 de ani, conform Ziare.com.

Absolvent al Facultăţii de Litere din cadrul Univeristăţii de Vest din Timişoara (1984), Ciobotea a făcut presă la nivel de vârf în anii ’90. A lucrat, ca reporter, editor și mentor, la publicații importante ale vremii: săptămânalele Flacăra şi Expres Magazin, cotidianul Evenimentul Zilei. A condus ediţia de Vest a ziarului fondat de Ion Cristoiu în 1992.

În perioada 1991-1999, Ciobotea a fost corespondent de război pe fronturile din fosta Iugoslavie (Croaţia, Bosnia şi Kosovo). A lucrat și în televiziune, ca redactor-șef la TVT 89. A condus săptămânalele Bănăţeanul şi Diasporaro (Londra). El și-a desăvârșit studiile prin două doctorate, ambele în domeniul literelor – la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi la Universite d’Artois (Arras, Franţa). 

Ciobotea a cochetat și cu diplomația, fiind director adjunct al Institutului Cultural Român din Paris, apoi consul al României la Bălţi (Republica Moldova). În ultima perioadă a predat la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Acesta era căsătorit și avea doi copii minori.

Comenteaza