A murit un cunoscut scriitor și jurnalist clujean

A murit un cunoscut scriitor și jurnalist clujean
| Foto: noi.md

Scriitorul clujean de origine maghiară István Szilágyi a încetat din viață la vârsta de 86 de ani.

István Szilágyi s-a născut în anul 1938 la Cluj, iar în anul 1940 familia acestuia s-a mutat la Zalău. A fost distins de-a lungul anilor cu Premiul Kossuth şi Premiul József Attila.

A ocupat funcția de redactor-șef fondator al revistei literare Helikon. István Szilágyi a murit, miercuri, 13 martie, la vârsta de 86 de ani în Cluj-Napoca.

Redacția Helikon de la Cluj-Napoca este în doliu.

"Am fost șocați să aflăm că scriitorul, câștigător al Premiului Kossuth István Szilágyi, redactorul-șef fondator al Helikon, a murit la Cluj-Napoca pe 13 martie 2024, la vârsta de 86 de ani", au scris cei de la revista Helikon.

Cu o diplomă de drept în spate, István Szilágyi și-a publicat primele articole în "Utunk", al căruia a devenit ulterior colaborator și, din 1968, redactor-șef adjunct. Din 1990, este redactor-șef al revistei literare Helikon nou înființate. Prima sa carte de povestiri, Sorskovács, a fost publicată în 1964, iar primul său roman, Üllő, dobszó, harang, a fost publicat în 1969.

De-a lungul deceniilor, el a pus pe masă capodopere ale literaturii maghiare, precum Kő hull apadó kútba, Agancsbozót și Hollóidő, ultimul său roman, Dincolo de orizont, a fost publicat în 2020.

A murit un cunoscut scriitor și jurnalist clujeanIstván Szilágyi a încetat din viață la vârsta de 86 de ani. Foto: Helikon.ro.

Chiar și după pensionare, István Szilágyi a urmărit îndeaproape activitate revistei Helikon.

"Am alcătuit un număr special pentru împlinirea a 85 de ani, dar nu am mai putut sărbători aniversarea alături de el personal. A plecat în această dimineață după o boală purtată cu demnitate. Membrii revistei Helikon împărtășește durerea familiei - noi înșine îl plângem pe fostul redactor-șef și marele scriitor István Szilágyi", au mai scris îndurerați cei de la revista Helikon.

István Szilágyi a fost membru al catedrei de literatură de la Academia Maghiare de Arte.

În 2003 a fost distins cu Premiul Márai Sándor, în 2008, cu Premiul Arany János, în 2009, cu Premiul Alföld, iar în 2011, cu premiul Fundaţiei pentru Literatura Maghiară din Transilvania acordat pentru întreaga sa activitate. În 2014 a primit distincţia Artist al Naţiunii, iar în 2017 i s-a acordat Premiul Prima.

Comenteaza