A murit profesorul universitar Ion Păvăloiu. Matematicianul s-a aflat în fruntea Institutului de Calcul din Cluj-Napoca timp de decenii

A murit profesorul universitar Ion Păvăloiu. Matematicianul s-a aflat în fruntea Institutului de Calcul din Cluj-Napoca timp de decenii

Academia Română – Filiala Cluj-Napoca și Institutul de Calcul ”Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca a anunțat azi stingerea din viață a profesorului universitar Ion Păvăloiu, personalitate remarcabilă a matematicii românești și reprezentant al Școlii clujene de analiză numerică și teoria aproximării.

Profesorului universitar Ion Păvăloiu s-a stins din viață marți, 1 august 2023, la vârsta de 83 de ani.

Absolvent al Facultății de Matematică din Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, gorjeanul Ion Păvăloiu (n. 1939), a fost remarcat de academicianul Tiberiu Popoviciu ca un student de excepție, aptitudini pentru cercetarea științifică. A participat cu lucrări de specialitate la reuniunile studenților, iar în 1962 a fost distins cu un premiu la Sesiunea Națională a Studenților. În 1970 Academia Română îi acordă Premiul „Gheorghe Lazăr“, pentru lucrările științifice publicate în domeniul matematicii. Un an mai târziu susține teza de doctorat, sub coordonarea științifică a mentorului său, academicianul matematician Tiberiu Popoviciu.

Întreaga carieră științifică a profesorului Ion Păvăloiu, dezvoltată de-a lungul a aproape cinci decenii, este legată de Institutul de Calcul ”Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, unde a debutat ca tânăr cercetător, în anul 1962, și pe care a avut-o la condus în calitate de director cu anul 1990, odată cu revenirea Institutului sub administrarea Academiei Române. A fost directorul Institutului clujean vreme de aproape două decenii, până în anul 2008, timp în care a contribuit major la dezvoltarea și diversificarea activității științifice și la formarea generațiilor tinere de cercetători, într-o atmosferă de respect și de bună colegialitate. Vocația de pedagog, apropiată de tineri, și-a manifestat-o ​​și la catedră, în perioada 1998-2004 fiind profesor la Universitatea de Nord din Baia Mare.

După încheierea activității, în anul 2019, profesorul Ion Păvăloiu a fost inclus în lista membrilor magistri ai Institutului de Calcul ”Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, în semnul de prețuire și recunoaștere a contribuției sale științifice în domeniul matematic și al progresului institutului.

Academia Română – Filiala Cluj-Napoca și Institutul de Calcul „Tiberiu Popoviciu“ din Cluj-Napoca aduc un respectuos omagiu profesorului și cercetătorului de vocație care a fost Ion Păvăloiu și transmit condoleanțe familiei îndoliate.

Comenteaza