A început turul doi al alegerilor pentru şefia UBB: Ciumaş versus Pop. Vezi ce spun după ce au votat VIDEO

A început turul doi al alegerilor pentru şefia UBB: Ciumaş versus Pop. Vezi ce spun după ce au votat VIDEO
Turul doi al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii Babes-Bolyai a început în urmă cu o oră. În turul doi candideză profesorii Cristina Ciumaş şi Ioan-Aurel Pop. Aceştia au obţinuit în primul tur al alegerilor 475, respectiv 439 de voturi.

Turul doi al alegerilor pentru conducerea UBB a început la ora 9 şi va dura până la ora 17, când uşile Colegiului Academic unde se desfăşoară sesiunea de votare se vor închide şi va urma numărătoarea voturilor.

Cei doi vor fi aleşi de către 1.580 de electori din care fac parte 155 de studenţi, membrii în consiliile profesorale ale celor 21 de facultăţi ale UBB, restul fiind cadre didactice şi cercetători ai universităţii.

Până la această oră câteva zeci de persoane şi-au exprimat dreptul la vot.

Cristina Cumaş a anunţat că va merge să voteze în jurul oprei 11.30, iar Ioan-Aurel Pop la  ora 12.

"Faţă de alegerile de săptămâna trecută au rămas 1.850 de electori pentru că o colegă şi-a dat demisia. Avem doi candidaţi pe care i-am desemnat săptămâna trecută, în rest procedura a rămas aceaşi. Între orele 9 şi 17 se va desfăşura procesul de votare după care, la ora 17, se închide secţia de votare şi se va trece la numărarea voturilor, la final, rezultatele vor fi făcute publice", a declarat Răzvan Nistor preşedintele comisiei de alegeri.

Acesta nu exclude posibilitatea unei egalităţi de voturi între cei doi candidaţi având în vedere numărul mic de voturi care i-a distanţat la primul tur al alegerilor.

"Matematic există posibilitatea unei egalităti. E puţin probabilă, dar posibilă. Dacă va fi egalitate perfectă atunci peste o săptămână va fi organizat turul trei. Şi la alegerile pentru comisiile facultăţilor a fost situaţie de egalitate atunci votul s-a reluat", a mai spus Nistor.

Printe universitarii care şi-au exprimat dreptul la vot s-au numărat şi Vasile Bogdan, decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport şi Dumitru Matiş, deacanul Facultăţii de Ştiinte Economice şi Gestiunea Afacerilor, instituţie la care predă Critina Ciumaş.

"Aşteptăm să se finalizeze alegerile ca să intrăm în normal şi universitatea să poată să îşi continue activităţile de cercetare ştiintifică şi cele educative. Un rector al UBB trebuie să fie un bun manager care să poată pune în valoare elementele din fiecare facultate, potenţialul ştiinţific, cel de cercetare sau cel didactic", a spus Matiş.

UPDATE 12.20 Ambii candidaţi şi-au exercitat dreptul la vot aproape simultan, în urmă cu puţine momente. Vezi aici declaraţia video a prorectorului Ciumaş

Vezi aic ce spune Ioan Aurel Pop

UPDATE 14.45Fostul negociator al României cu UE, clujeanul Vasile Puşcaş, s-a prezentat cu puţină vreme înainte la votare în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB).


"Campania electorală de la universitatea din Cluj mi s-a părut una dintre cele mai serioase din ţară şi aş îndrăzni să zic că, evident la un nivel diferit, mi-ar plăcea foarte mult să văd o campanie la fel de civilizată şi pentru alegerile parlamentare şi pentru cele locale. A avut candidaţi pretenţioşi, a avut mesaj, a avut oferte şi, cred eu, cei care au avut dreptul să îşi exercite votul au avut ce să aleagă", a precizat Puşcaş.

El a negat că ar fi resimţit intervenţii politice în cadrul campaniei însă a spus că "mi se pare că cei care au făcut asemenea discursuri au făcut adevărata presiune politicianistă".

"Politica este o chestiune serioasă şi universitatea trăieşte şi ea în această societate. Chiar ne-ar plăcea ca universitatea să dea un ghidaj politicii. Am avut ce alege şi din lista pentru turul 2", a precizat fostul negociator.

Părerea generală este că până acum sunt mai puţini votanţi decât la prima sesiune de votare. „Nu am făcut nici o numărătoare a celor care au votat, nu aş putea aprecia", a declarat Răzvan Nistor, preşedintele comisiei de alegeri din cadrul universităţii. „Alegerile s-au desfăşurat conform programului, nu a fost nici un fel de problemă organizatorică. Sper ca în jurul orei 20 să avem o variantă finală", a anunţat Nistor.

UPDATE 16.14

Daniel David şi Eniko Vincze s-au prezentat aproape în acelaşi timp la al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru funcţia de rector la universitatea "Babeş-Bolyai". Ambii sunt foşti contracandidaţi ai lui Ioan Aurel Pop şi Cristina Ciumaş, cei care au intrat în turul II al alegerilor, şi au spus că au votat pentru "ceva nou".

"Votanţii mei s-au împărţit, cred eu, în trei categorii relativ egale - cei care au votat cu Pop, cei care au votat cu Ciumaş şi cei care nu se vor mai prezenta la vot. A fost şi motivul pentru care nu mi-am mai asumat o poziţie publică, pentru a nu trăda una dintre categoriile respective", a declarat David. "Eu am votat într-o logică negativă, am votat pentru cea mai mare şansă din cele două, ca să putem organiza UBB măcar pe latura de cercetare", a adăugat David.


Eniko Vincze a spus că a optat "pentru un rector care doreşte schimbarea acelor aspecte care nu au mers bine la universitatea noastră". "Am votat pentru un rector deschis la dialog şi e clar că doreşte politici de dezvoltare ale instituţiei, care nu sunt în mod predominant marcate de ceea ce se cheamă management economic", a explicat Eniko Vincze.

UPDATE 16.22Fratele Szabolcs Orban, superiorul Ordinului Franciscanilor din Transilvania, şi cadru didactic la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, a declarat că a venit la alegeri cu o "responsabilitate pentru viitor".


"Sperăm că va ajunge rector cineva care va conduce universitatea cu responsabilitate. Eu cred că universitatea trebuie să meargă înainte, cu mici schimbări poate, dar nu toate o dată şi nu făcute de o persoană. Eu fac parte dintr-o linie de studii maghiară, aparţin unei facultăţi destul de mici, deci pentru noi cred că este destul de important să contribuim la decizii şi la ce se întâmplă în universitate", a declarat Szabolcs.

Turul doi al alegerilor pentru conducerea UBB a început în această dimineaţă la ora 9 şi va dura până la ora 17, când uşile Colegiului Academic unde se desfăşoară sesiunea de votare se vor închide şi va urma numărătoarea voturilor.

Cei doi contracandidaţi din turul II, Cristina Ciumaş şi Ioan Aurel Pop, vor fi aleşi de către 1.580 de electori din care fac parte 155 de studenţi, membrii în consiliile profesorale ale celor 21 de facultăţi ale UBB, restul fiind cadre didactice şi cercetători ai universităţii.

UPDATE 17.02 Secţia de votare s-a închis în urmă cu două minute, în aceste momente se sigilează urnele.

 

Comenteaza