Foto A fi sau a nu fi? Un clujean spune că a asistat la un furt de lemne cu complicitate, în Făget

A fi sau a nu fi? Un clujean spune că a asistat la un furt de lemne cu complicitate, în Făget
A fi sau a nu fi? Un clujean spune că a asistat la un furt de lemne cu complicitate, în Făget
A fi sau a nu fi? Un clujean spune că a asistat la un furt de lemne cu complicitate, în Făget
A fi sau a nu fi? Un clujean spune că a asistat la un furt de lemne cu complicitate, în Făget
A fi sau a nu fi? Un clujean spune că a asistat la un furt de lemne cu complicitate, în Făget

Un clujean încearcă să afle care este adevărul, după ce, miercuri dimineața, ar fi surprins un posibil furt de lemne în timp ce se plimba cu bicicleta prin pădure, între Sălicea și Valea Gârbăului.

Călin Roșu afirmă într-o postare pe pagina sa de Facebook, că, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe un traseu marcat cu cruce albastră, care leagă Valea Gârbăului de Sălicea, a văzut, într-o zonă protejată, o căruță cu doi cai și trei bărbați cu drujbă și topoare, lângă un copac doborât. Pentru că situația i s-a părut suspectă, clujeanul a sunat să raporteze un posibil furt de lemne. Bărbatul relatează că a revenit la fața locului însoțit de polițiști și că acolo și-ar fi făcut apariția și un pădurar care ar fi justificat exploatarea lemnoasă cu acte. Clujeanul a spune că a sunat la firma care era trecută în document și i s-ar fi spus că exploatarea a fost finalizată și că firma nu are în teren oameni cu căruțe. Pentru că crede că a asistat la un furt de lemne desfășurat cu complicitatea pădurarului, bărbatul spune că va prezenta situația celor de la Direcția Silvică Cluj, pentru a lămuri situația.

Iată ce a relatat Călin Roșu, pe Facebook:

"Despre cum se fură și cum se acoperă furtul de lemn.

Azi 3.06 în jurul orei 10.00 mă deplasam cu bicicleta prin pădure pe traseul marcat cu crucea albastră care leagă zona Roata(valea Gârbăului) capăt Mănăstur de platoul de sus de la intrare din Sălicea comuna Ciurila.

La un moment dat la pe traseu am întâlnit 3 persoane, tineri, de etnie rromă, fără echipamente de protecție ( lucru care arată că muncesc pe cont propriu) dotați cu drujbă și topoare, precum și cu o căruță cu DOI cai ,lucru ce dovedește că erau pregătiți să care serios, după cum se vede în filmare. Ca amănunt important: ei probabil m au auzit/văzut că vin, așa că la trecerea mea doar stăteau lângă copacul doborât.(ca niște veritabili iubitori de natură  :))

Fiind într-o evidentă inferioritate numerică , și fiind în urcare cu bicicleta, deci ne având eu avantajul vitezei, nu m am “legat” de ei, am trecut câteva sute de metri și apoi am apelat 112.

Pentru că nu mi am dat seama de poziția exactă am cerut secția 4 Colina-capăt Mănăștur. Ulterior, ajungând sus pe platou, mi am dat seama că locul faptei este de fapt mai aproape de Sălicea decât de Roata. De asemenea am găsit urmele proaspete de cauciucuri și copite, care dovedeau faptul că băieții au venit de sus dinspre Sălicea.

Am coborât, de data asta venind în viteză și cum se vede în filmare, ei lucrând cu drujba am putut surprinde furtul.

Apoi am fost sunat cu număr ascuns de echipajul de la secția 4. I am cerut numărul de mobil PT A ÎI DA LOCAȚIA GPS, dar am fost refuzat, pe motiv că acel nr ar fi personal.

Ajuns jos la intrarea pe traseu m am întâlnit cu echipajul de la secția 4 format din agent poliție plus jandarm și un elev. Inițial oamenii au adoptat o poziție tipică, de forță, ulterior, văzând că nu sunt un cetățean obedient, au schimbat placa, devenind pro activi. Evident oamenii erau cu un Logan și NU este posibil să ajungi la locație cu mașină mică.

Astfel s-a comunicat la dispecerat să intervină Postul Ciurila, am fost imediat sunat atât de dispeceratul Turda(cred) și apoi chiar de șeful de post de la Ciurila( de data asta de pe un număr de mobil, putând astfel trimite locația GPS, filmul și pozele).

Cu promptitudine, echipajul de la postul Ciurila, dirijat de mine, a ajuns la locul faptei unde i a surprins doar pe doi dintre cei care “exploatau”.

DAR SURPRIZĂ! Cine apare “întâmplător”—Dl PĂDURAR al locului!!! Care prezintă actele unei exploatări legale executate de SC ION FoREST SRL din Feleacu. Acest act se poate vedea mai jos, este absolut în ordine.

Doar CĂ:

1. parchetul invocat de pădurar nu avea cum să fie în zonă protejată / site NATURA 2000—lucru ce se poate proba prin coordonatele GPS date de mine.
2. Băieții NU făceau curat ci tăiau. Se vede în film.
3. O firmă cu sute de mii de euro cifră de afaceri ( am verificat pe MF) nu aș crede că trimite trei băieți cu căruța să facă curat.

Problema e că POLIȚIA ROMĂNĂ NU poate verifica locațiile exacte, limitele exacte ale siteului, parcelele ș a m d .

Sfătuidu mă cu activista de mediu Mona Varga, mi a sugerat să reclam la Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj, să vedem dacă cei trei băieți sunt angajați ai sc ION FOREST SRL.

Am vorbit la ITM Cluj, am fost îndrumat să fac sesizare oficială, vedem, bla bla bla. Dar apoi mi a picat fisa. Hai să caut firma care exploatează. Oare firmă cu rulaj de sute de mii de euro chiar face manevre cu căruțe?

Surpriză din nou! Îl găsesc pe administrator dl Duma Ion, care foarte amabil, îmi spune CATEGORIC că :

1.NU are oameni acolo la lucru
2. Nu are angajati care să corespundă descrierii mele.
3. Nu lucrează cu cai și cărute.
4. EXPLOATAREA ESTE FINALIZATĂ!!!!

Toate acestea mă fac să am suspiciuni îndreptățite că pădurarul locului numitul FEKETE SANDOR, angajat în cadrul Ocolului Silvic Cluj, ACOPERĂ FURT DE LEMNE!

POATE face asta profitând de faptul că Poliția țării NU ARE mijloacele necesare de control asupra activității de exploatare forestieră!

Cum se vede și în acest caz, degeaba: omul reclamă, POLITIA ÎȘI FACE TREABA-cât poate măcar, dacă PĂDURARII, BRIGADIERII și alti angajați ai Romsilva și ai Gărzii Forestiere sunt cel puțin COMPLICI ai HOȚILOR de lemne!"

Comenteaza