91.000 de elevi încep şcoala astăzi, la Cluj

91.000 de elevi încep şcoala astăzi, la Cluj
Elevii clujeni vor începe astăzi un nou an şcolar. Dintre ei, 4.000 dintre elevi sunt copii de şase ani care vor studia în clasa pregătitoare.

Anul şcolar 2012-2013 aduce pentru elevii clujeni noi schimbări în învăţământul preuniversitar de stat. Astfel, astăzi, vor începe şcoala 4.000 de copii care fac parte din prima generaţie care va studia în „clasa zero". Micuţii sunt aşteptaţi la şcoală de profesori, în săli echipate cu bănci şi scaune nou-nouţe, dar fără materialele necesare desfăşurării orelor deoarece acestea urmează să sosească în două săptămâni.

„În acest an şcolar, avem 91.200 de elevi şi 10.486 de cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. Practic, din cele peste 10.000 de persoane angajate în şcoli, 7.600 sunt profesori, învăţători şi educatori. Şi în acest an şcolar multe dintre şcolile din judeţ, în special cele din mediul rural, nu au primit autorizaţii sanitare de funcţionare ca urmare a lipsei apei potabile sau a apei curente. „Vom avea 99 de şcoli fără autorizaţii sanitare. După controalele din aceste şcoli, au rămas 148 de unităţi fără autorizaţii, dintre care 49 au primit autorizaţii sanitare provizorii pentru că directorii s-au angajat să remedieze problemele într-un an. Nu s-au putut da autorizaţii provizorii acolo unde sunt probleme legate de apa potabilă în localităţi deoarece acolo trebuie făcute proiecte cu finanţare naţională de către primării", a explicat Cuibus.

Şcolilor li s-au distribuit, în acest sfârşit de săptămână, 107.000 de manuale noi şi 16.400 de seturi de rechizite pentru elevii care provin din familii fără posibilităţi financiare. „Au ajuns şi băncile şi scaunele pentru copiii din clasa pregătitoare. Avem cadre didactice în toate şcolile, iar acolo unde au rămas ore disponibile le-am dat profesorilor titulari care sunt plătiţi cu ora", a spus Cuibus. Chiar şi aşa, pentru „clasa zero" încă nu sosit toate materialele necesare desfăşurării cursurilor. Şcolile trebuie să primească rechizite pentru desfăşurarea orelor la „clasa zero", dar şi saltele sau mingi pentru orele de sport. „Au început să vină materialele, însă nu au sosit toate. Le vom avea în două săptămâni", a spus Cuibus. În „clasa zero" vor studia 3.998 de elevi în 295 de clase, din 200 de şcoli clujene. Conducerea şcolii „Radu Stanca" este pregătită să îi întâmpine pe micii şcolari. „Avem două clase pregătitoare, amândouă la parterul şcolii. Am schimbat parchetul acolo unde a fost nevoie şi am zugrăvit sălile. În şcoală se montează două toalete de dimensiuni mai mici destinate elevilor", a declarat Lia Moritz, directorul şcolii. „Doamnele învăţătoare discută chiar acum despre cum trebuie să fie amenajată sala, unde trebuie să stea ele şi unde elevii. Noi îi aşteptăm cu drag pe copii", a precizat Moritz.

Deblocări de posturi în noul an şcolar

Conducerea ISJ Cluj a discutat cu Ecaterina Andronescu, Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului despre problemele pe care şcolile din judeţ le au ca urmare a blocării posturilor în sistemul bugetar. „La ultima discuţie cu doamna ministru am vorbit despre posturile blocate, iar dumneaei ne-a cerut numărul minim de posturi care trebuie deblocate ca să funcţioneze şcolile fără probleme. Am trimis un necesar de 220 de posturi care să fie deblocate săptămâna viitoare", a declarat Cuibus. Se vor debloca posturi pentru personalul nedidactic şi cel auxiliar, adică posturi de secretar, contabil, administrator, femeie de serviciu sau portar. 7

Primarul Clujului, prezent la două festivităţi de început de an şcolar

Emil Boc, primarul Clujului, va participa, astăzi, la festivităţile de deschidere a noului an şcolar de la Colegiul Naţional „George Coşbuc", începând cu ora 9:00, şi la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai", de la ora 10:00.

Evaluarea naţională, supravegheată video, repartizarea în licee, în trei etape

Evaluarea naţională din 2013 a elevilor din clasa a VIII-a se va desfăşura la aceleaşi discipline ca cele din acest an, elevii vor susţine examenele sub supraveghere video, iar repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape.

Cursurile la clasa a VIII-a se vor încheia în 14 iunie 2013, iar în perioada 17-19 iunie va avea loc înscrierea la evaluarea naţională, potrivit Ordinului privind organizarea şi desfăşurarea acestei testări în anul şcolar 2012-2013. Candidaţii vor susţine probele scrise în 25 iunie la Limba şi literatura română, în 26 iunie la Limba şi literatura maternă şi în 27 iunie la Matematică. Rezultatele vor fi afişate în 29 iunie, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00. În perioada 30 iunie - 2 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 3 iulie vor fi afişate rezultatele finale. Calendarul de desfăşurare a evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a în anul şcolar 2012-2013 a fost aprobat prin Ordin al ministrului Educaţiei.

Şi la evaluarea naţională din 2013 elevii vor fi supravegheaţi în sălile de examen cu camere video. De asemenea, sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi cele în care se preiau şi se depozitează lucrările scrise trebuie să aibă camere de supraveghere. Programele pentru disciplinele la care va fi susţinută evaluarea naţională din 2013 sunt aceleaşi cu cele din ultimii doi ani, respectiv cele aprobate în 2010 prin ordin al ministrului Educaţiei. Notele obţinute de elevi la evaluarea naţională vor conta la admiterea în liceu.

Admiterea în învăţământul liceal în 2013 se va desfăşura conform aceleiaşi metodologii de organizare şi desfăşurare ca şi cea din anul şcolar 2011-2012.În prima etapă de admitere se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 - 2014. Din 5 până în 10 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţi, şi vor fi verificate fişele editate de calculator, pentru corectarea eventualelor greşeli. După ce baza de date va fi verificată de Comisia Naţională de Admitere, în 16 iulie va avea loc repartizarea computerizată a absolvenţilor înscrişi în prima etapă. Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 25 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi vor putea depune dosarele de înscriere la licee în perioada 25-26 iulie.În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 5-6 august, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.

 

Comenteaza