9 Decembrie - Ziua Internațională împotriva corupției. Primăria Cluj va implementa un sistem anti-mită

9 Decembrie -  Ziua Internațională împotriva corupției. Primăria Cluj va implementa un sistem anti-mită
| Foto: Unsplash

În simbolistica Organizației Națiunilor Unite, data de 9 Decembrie marchează Ziua Internațională Anticorupție. Recent, municipalitatea clujeană a obținut de la UE o finanțare pentru a combate corupția.

Ziua Internațională Anticorupție are ca obiectiv promovarea principiilor etice, integritatea, transparența și responsabilitatea asupra propriilor acțiuni în afacerile publice, cât și în cele private. În absența eticii și a răspunderii publice nivelul de corupție crește. O societatea pașnică, prosperă și justă, nu poate exista acolo unde sistemul nu luptă împotriva corupției.

Primăria Cluj va implementa un sistem anti-mită

Primăria Cluj a obținut o finanțare în valoare de 82.000 de euro de la UE, pentru combaterea corupției în administrația publică. În ultimii ani, municipalitatea clujeană a fost zguduită de două mari cazuri de corupție. Vorbim despre fostul primar Sorin Apostu și viceprimărița Anna Horvath.

Scopul principal al proiectului este eficientizarea activităţilor de prevenire şi combatere a corupţiei în administraţia publică locală, promovarea eticii şi integrităţii şi creşterea transparenţei în procesul decizional. Proiectul prevede și realizarea unui studiu privind percepția în rândul cetățenilor și a angajaților primăriei cu privire la corupție.

Standardul de management anti-mită nu poate garanta eradicarea directă a corupției, însă poate oferi ajutor în aplicarea unor măsuri eficiente de prevenire și combatere.

Cazul fostului primar, Sorin Apostu

Fostul prima al Clujului, Sorin Apostu a fost condamnat pentru corupție în anul 2014. Apostu a fost reținut de DNA sub acuzaţia de luare de mită, pentru intermedierea asigurării parcului auto al Regiei de Transport Urban Călători Cluj, prin intermediul unei firme. Condamnarea a fost definitvă, de patru ani și șase luni de închisoare. De asemenea, acesta a fost acuzat că a primit de la Călin Stoia, administrator la Compania de Salubrizare Brantner Vereş, suma de 188.760 lei, cu titlu de mită. În urma luării de mită, fostul primar trebuia să favorizeze societatea la licitația pentru obţinerea contractului de salubrizare a municipiului.

Cazul Anna Horvath

Fostul viceprimar al Clujului, Anna Horvath, a fost găsită vinovată de trafic de influenţă, după ce a acceptat de la un om de afaceri 60 de abonamente la un festival, pe care le-a acordat apoi voluntarilor care au participat la campania electorală din iunie 2016. Horvath i-a promis afaceristului, în schimb, că va urgenta eliberarea unor documente legate de o autorizaţie de construcţie pentru un proiect imobiliar. Viceprimărița a demisionat din funcție în martie 2017. 

Corupția din spitale

Corupția din sistemul sanitar este una dintre „infecțiile intraspitalicești",  care a produs printre cele mai multe victime în România ultimilor 30 de ani. Sub paravanul noțiunii de malpraxis medical, se ascunde adesea luarea de mită. Un caz de corupție răsunător din Cluj, a fost și cel al medicului Florin Răcășan. Medicul Florin Mihai Răcășan, de la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj, a fost condamnat la închisoare cu executare, după ce a fost prins luând mită de la un pacient. Medicul a primit 600 de euro de la un pacient pe care l-a operat.

 

Comenteaza