500 de clujeni au ieşit în stradă la miting. Protestatarii au rămas pe poziţii până după lăsarea serii

500 de clujeni au ieşit în stradă la miting. Protestatarii au rămas pe poziţii până după lăsarea serii
Aproximativ 500 de oameni au ieşit în stradă la manifestarea de susţinere a doctorului Raed Arafat şi de protest împotriva măsurilor luate de preşedintele Traian Băsescu. Urmăreşte update-urile ziuadecj.ro

Mitingul de azi a început în urmă cu aproape o oră, iar protestatarii au mărşăluit pe traseul Piaţa Unirii - Bulevardul Eroilor - Piaţa Avram Iancu. "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă", "Vine Regele Mihai!", "Nu vă fie frică, Băsescu pică", "Clujul nu e PDL", "Băsescu egal Borcea Mondial", "România trezeşte-te!", "Facem revoluţie pentru constituţie", au fost câteva dintre sloganurile scandate sau înscrise pe pancartele protestatarilor.

Printre cei care au ieşit în stradă se numără Mircea Bârsan, preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, omul de afaceri Ioan Rota, şi reputatul medic Ioan Figan, fostul manager al Spitalului de Copii Cluj.

Mulţimea este supravegheată de un grup de 15-20 de jandarmi, iar până în aceste momente nu s-a înregistrat niciun incident.

"Sunt destui jandarmi prezenţi aici ca situaţia să fie sub control. Nu am avut parte de incidente şi nici nu s-au dat amenzi. Este o manifestaţie publică, oamenii au dreptul liber la exprimare", a declarat Maria Tecau, ofiter de relaţii publice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj.

Pe lista revendicărilor protestatarilor clujeni se numără: demisia preşedintelui Traian Băsescu, demisia Guvernului, crearea unui sistem de sănătate echitabil în folosul tuturor, suplimentarea bugetului pentru educaţie, majorarea pensiilor sau anularea legii privind comasarea alegerilor. Aceste revendicări vor fi depuse în cursul zilei de mâine la Prefectură. Liderii manifestaţiei au început să strângă semnături.

"Ce s-a întâmplat ieri şi astăzi la Cluj reprezintă un protest spontan. Sunt studenţi aici şi prieteni. Am discutat la o cafea şi ne-am săturat de nedreptăţi. Protestăm pentru jignirea adusă lui Red Arafat şi SMURD-ului. Toate probleme au început cu Regele Mihai şi uitaţi ce s-a întâmplat aseară la Bucureşti. Noi nu susţinem violenţa", a spus un membru al Asociaţiei Revoluţionarilor 22 Decembrie 1989, ce pare să fie unul dintre liderii manifestaţiei.

Printre cei care au ignorat frigul de astăzi şi au scandat mai bine de două ore în centrul oraşului s-au numărat mai mulţi pensionari, dar şi familii tinere cu copilaşi în cărucior.

"Pentru Băsescu am venit aici. La protest ne operează, nu la medic. Treceam prin zonă şi am venit şi eu cu mulţimea", ne-a mărturisit Vălean Ana, de 65 de ani.

La un moment dat, în Piaţa Avram Iancu, manifestanţii au îngenunchiat şi au intonat imnul ţării.

 Update 14.00 : La această oră, numărul clujenilor ieşiti în stradă la manifestarea de susţinere a doctorului Raed Arafat şi de protest împotriva măsurilor luate de preşedintele Traian Băsescu a ajuns la 200. Până la ora 16.00, organizatorii manifestului se aşteaptă ca alţi câţiva zeci de simpatizanţi să li se alăture.

Update 16.30: În acest moment, 500 de clujeni sunt în stradă.

Update 16.45: Protestatarii scandează "Demisia, demisia!", "Bucureşti nu uita, Clujul e de partea ta!" sau  "Clujul nu e PDL". Au început să apară oameni cu pancarte pe care scrie "Revoluţie".

Update 17.35: Protestatarii s-au adunat în faţa Prefecturii şi continuă să scandeze "Pleacă Băsescu, lasă-ne". Fără violenţă, aceştia vor să blocheze strada din faţa Prefecturii. Mai mulţi jandarmi sunt pregătiţi să intervină în caz de nevoie. Aceştia au format un cordon defensiv. La faţa locului şi-au făcut apariţia şi câţiva poliţişti.

Update 17.46: Printre protestatari se numără şi suporteri ai echipei de fotbal "U" Cluj. Aceştia scandează "Să vină studenţii!"

Update 18.00: "Au venit în jur de 20 de suporteri "U", care ne ajută cu vocea. Sunt liniştiţi. Traseul pe care o să-l parcurgă trece pe la Primărie şi se încheie la Casa de Cultură a Studenţilor", a declarat Daniel, un membru al Asociaţiei Revoluţionare 22 Decembrie 1989.

Update 18.15: Protestatarii au pornit spre căminele studenţeşti din Haşdeu scandând "Să vină studenţii".

 

Aproximativ 150 de persoane au ieşit în stradă, în Piaţa Universităţii, din Bucureşti, sloganul celei de a treia zi de proteste fiind "fără violenţă", după ce acţiunea de sâmbătă a degenerat, 30 de persoane având nevoie de îngrijiri medicale şi alte zeci fiind reţinute în urma violenţelor.

 

Comenteaza