La nivelul judeţului Cluj, 200 de şcoli vor organiza 295 de clase pregătitoare unde vor studia 4.000 de copii. Conducerile unităţilor de învăţământ susţin că sunt pregătite pentru a-i întâmpina pe noii elevi şi mai aşteaptă doar distribuirea materialelor necesare clasei zero de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.
„Vom avea 3.998 de elevi în clasa pregătitoare", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul general şcolar al ISJ Cluj. El susţine că şcolile şi-au rezolvat problemele legate de mobilierul destinat micuţilor elevi. În urmă cu o săptămână, la nivelul judeţului, două unităţi de învăţământ, Liceul de Arte Plastice Romulus Ladea şi Liceul pentru Deficienţi de Auz, nu primiseră încă mobilierul de la Eurodidactica, societatea cu care au încheiat contract, pe motiv că furnizorii din China au avut de suferit din cauza unor taifunuri.
„S-a rezolvat situaţia la cele două şcoli, care au anulat contractul cu Eurodidactica. O şcoală a primit mobilierul joi, iar cealaltă urma să îl primească vineri", a adăugat Cuibus. Instituţia a beneficiat de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului de o parte dintre materialele didactice necesare micilor şcolari. „O parte sunt pe drum, au început să vină câteva dintre ele. Pentru clasa pregătitoare am primit hârtie glasată, creioane colorate, carioci, saltele pentru gimnastică, mingi, blocuri de desen. Vor trece câteva zile până le vom distribui. Noi oricum vom lucra la distribuirea acestor materiale sâmbătă şi duminică", a precizat Cuibus.
La Şcoala cu clasele I-VIII Octavian Goga vor funcţiona în acest an două clase pregătitoare la liniile română şi maghiară. „Suntem pregătiţi. Avem mobilierul, clasele au fost zugrăvite, iar învăţătoarele au participat la cursurile de formare pentru clasa pregătitoare", a declarat Sorin Pop, directorul şcolii. „Ne-am fi dorit să avem un loc de joacă pentru copiii mici pentru că avem spaţiul necesar. Am cerut acest lucru în bugetul pe acest an, însă nu am primit bani. Urmează să primim rechizitele", a explicat Pop. O parte dintre materialele care vor veni la şcoli sunt folosite şi în grădiniţe. „Sunt materiale cu care se lucrează şi la grădiniţe: lipici, hârtie colorată, planşe", a precizat directorul Şcolii Goga.
Şi conducerea Şcolii cu clasele I-VIII Radu Stanca aşteaptă noii şcolari. „Avem două clase pregătitoare, amândouă la parterul şcolii. Am schimbat parchetul acolo unde a fost nevoie şi am zugrăvit sălile. În şcoală se montează două toalete de dimensiuni mai mici destinate elevilor", a declarat Lia Moritz, directorul şcolii. „Doamnele învăţătoare discută chiar acum despre cum trebuie să fie amenajată sala, unde trebuie să stea ele şi unde elevii. Noi îi aşteptăm cu drag pe copii", a precizat Moritz.
La Şcoala Luna de Sus au venit deja o parte dintre obiectele necesare copiilor din clasa zero. „Avem ghiozdane cu rechizite. Vom mai primi jocuri, materiale pentru diferite activităţi, planşe. Noi avem mobilierul pentru ei şi am adus în săli şi nişte dulăpioare pentru ca fiecare copil să aibă sertarul lui", a declarat Violeta Ilea, directorul şcolii, unde vor fi 71 de elevi în clasa pregătitoare. Conducerile Liceului Romulus Ladea şi Liceului pentru Deficienţi de Auz nu au putut fi contactate.