40 de minute întârziere, la parada de la Cluj + Primarul a făcut baie de mulţime GALERIE FOTO

40 de minute întârziere, la parada de la Cluj + Primarul a făcut baie de mulţime GALERIE FOTO
Clujenii au avut parte, de 1 Decembrie, de o paradă militară spectaculoasă, dar scurtă, întârziată de depunerile de coroane.

Parada dedicată Zilei Naţionale a început la 13.10, deşi era anunţată la 12.30, şi nu din cauza militarilor, care au aşteptat cuminţi pe Bulevardul Eroilor să pornească în marş. 

Sute de copii, dotaţi cu steguleţe tricolore şi baloane, au venit să îi vadă pe soldaţi, poliţişti naţionali şi locali, jandarmi, angajaţi ai SRI, respectiv ai ISU Cluj. Mai fascinante decât trupele au fost însă aparatele de luptă, în special TAB-urile şi lansatoarele de rachete, pe care s-au căţărat cei mai curajoşi dintre micuţi.

Ana Maria Mogoşanu are 23 de ani şi este sublocotenent la unitatea militară antiaeriană din Floreşti. Ea face parte din echipajul unei maşini de transport şi încărcare, adică un vehicul care duce rachetele necesare unui lansator. "Ne plac aceste parade, de 1 Decembrie, avem şi noi ocazia să le arătăm clujenilor maşinile noastre. Eu cred că armata este foarte importantă pentru oameni, ştiu că este cineva pregătit să îi apere. Sper să nu fie însă nevoie", a spus Ana Maria. O mulţime de copii au dorit să se fotografize cu tânăra originară din Gorj, care a ales armata de la 14 ani, când a fost admisă la Liceul Militar de la Alba Iulia.

Puţin mai încolo l-am întâlnit pe Gheorghe Giurgiu, 34 de ani, angajat la batalionul de cercetare al unităţii militare din Someşeni. Gheorghe a condus la paradă un vehicul TAB, transportor amfibiu blindat. Mai exact, un TAB C, destinat suportului acţiunilor de cercetare, dotat cu o mitralieră de calibru 14,5. L-am întrebat pe sergentul Giurgiu cum se conduce un TAB. "Este ca o maşină normală, cu pedală de acceleraţie şi volan. Viziblitatea însă e mult mai scăzută. La un vehicul blindat e firesc să nu fie un parbriz mare", a spus specialistul mecanic conducător. Acesta s-a arătat mulţumit de reacţia oamenilor: "Sunt ataşaţi de armată. De fiecare dată ies în număr mare să ne vadă, de 1 Decembrie. Facem parte din viaţa oamenilor".

Poliţia a adus de 1 Decembrie foarte multe tinere înalte şi frumoase, ca la o paradă de modă a costumelor de poliţie. Ca urmare, nu doar copiii au dorit să se fotografieze cu reprezentantele poliţiei.

Parada militară a ţinut doar 15 minute. La sărbătoare au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor, ai armatei şi Bisericii. Nu a lipsit nici primarul Emil Boc, care, la final, a făcut o "baie de mulţime". A dat mâna cu toată lumea şi le-a urat oamenilor "La mulţi ani", de ziua românilor.

Comenteaza