36 de morţi şi 60 de răniţi, după două explozii produse în timpul slujbelor în Egipt

36 de morţi şi 60 de răniţi, după două explozii produse în timpul slujbelor în Egipt
Cel puțin 21 de persoane au fost ucise de o explozie care a avut loc, duminică, într-o biserică coptă din nordul Egiptului în timp ce era celebrată slujba de Florii. UPDATE O nouă explozie a avut loc în apropierea unei biserici din Alexandria.

UPDATE 15:39 Cel puţin 11 persoane, decedate în urma unei explozii, lângă o biserică din Alexandria

Cel puţin 11 persoane au fost ucise în urma unei explozii ce a avut loc în afara bisericii copte Sfântul Marcu din Alexandria, la scurt timp după ce o altă detonaţie a afectat un alt lăcaş de cult din oraşul egiptean Tanta, informează BBC News.

Papa Teodor al II-lea al Alexandriei, şeful Bisericii Copte, se afla la slujbă în interiorul bisericii vizate de explozia din Alexandria

Cel puţin 25 de persoane au murit în urma exploziei asupra bisericii copte Sfântul George din Tanta.

Potrivit presei locale, Papa Teodor al II-lea nu a fost rănit.

Secretarul acestuia a declarat că atacul din Alexandria a fost întreprins de un atacator sinucigaş ce s-a detonat în afara bisericii.

La scurt timp după explozia din Tanta, guvernatorul provinciei unde a avut loc atacul a declarat: "Explozia a fost urmarea "unei bombe sau a unui atac sinucigaş", această declaraţie nu a fost confirmată încă de autorităţile egiptene.

Minoritatea creştină din Egipt a fost adeseori vizată de atacuri ale militanţilor islamişti în ultimii ani. Explozia pare să fi fost programată pentru a avea un impact major, mulţimile adunându-se pentru a sărbători Floriile.

UPDATE Dispozitivul explozibil a fost plantat sub un scaun în biserică, în sala principală de rugăciune, scrie CNN.

„Terorismul lovește Egiptul din nou, de data aceasta în Duminica Floriilor.", a scris ministrul Afacerilor Externe pe Twitter.

UPDATE 21 de persoane au murit şi peste 50 au fost rănite în urma exploziei din biserica Tanta, anunţă presa locală, potrivit Reuters.

Explozia a avut loc în timpul slujbei, în urma acesteia fiind confirmate 15 de decese. Alte 40 de persoane au fost rănite, relatează presa locală.

Cel puțin 40 de persoane au fost rănite în biserica Mar Grigis din Tanta, o localitate aflată la 96 de kilometri nord de Cairo.

Copții din Egipt, care țin de Biserica Ortodoxă din Alexandria, sunt cea mai mare comunitate creștină din Orientul Mijlociu. Comunitatea lor a mai fost vizată și în trecut de atentate sângeroase.

În luna decembrie a anului trecut un alt atac a avut loc asupra unei biserici din Cairo, în urma căreia 25 de persoane au murit.

 

Comenteaza