35 de tone de vegetație acvatică, colectate de pe Someş în Cluj

35 de tone de vegetație acvatică, colectate de pe Someş în Cluj
Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa a demarat operațiunile de îndepărtare a vegetației acvatice din râul Someșul Mic cu ajutorul utilajului amfibiu.

Astfel, în cinci zile de intervenție au fost colectate aproximativ 35 de tone de vegetație acvatică în amonte de Podul Elisabeta, până la Podul Napoca și în amonte de Podul Garibaldi.

Speciile de macrofite acvatice existente de-a lungul râului Someșul Mic sunt plante hidrofite perene, a căror dezvoltare este favorizată de perioadele cu temperaturi ridicate specifice sezonului cald. Acestea apar și se dezvoltă excesiv în zonele cu viteze şi adâncimi reduse ale apei. Răspândirea rapidă şi abundentă a acestor plante este cauzată în mare parte de tipul de înmulţire, realizat în principal pe cale vegetativă, prin înrădăcinarea fragmentelor de macrofite. Aceste fragmente cu muguri pot fi transportate de curenţii de apă la distanţe considerabile.

Operațiunile de îndepărtare a vegetației acvatice vor continua și în perioada următoare.

Amintim că Ordinul Arhitecţilor din România a dat drumul concursului de soluţii pentru amenajarea Someşului, iar câştigătorul va fi aflat în octombrie. Un aspect foare important este componenţa juriului. În acesta se regăsesc specialişti români, dar şi patru străini. Este vorna despre un reputat austriac, Dietmar Steiner, membru în numeroase jurii şi care a predat la Barcelona, Berlin, Boston (Harvard, MIT), Buenos Aires, Chicago, Hangzhou, Helsinki, Londra, Los Angeles şi multe alte universităţi din lumea întreagă.

Vor exista trei tipuri de intervenţii pe malul Someşului, a explicat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul primăriei. „Vor fi intervenţii minimale pe anumite sectoare, apoi, în zonele unde primăria are proprietate, s-ar putea să fie nevoie de investiţii substanţiale de la bugetul local, de 5 până la 15 milioane de euro de la bugetul local, dar e prematur să discutăm despre sume. A treia categorie sunt investiţiile private, pentru că proiectul se va materializa şi în planuri urbanistice zonale şi va obliga privaţii să se ralieze la viziunea de dezvoltare propusă", a subliniat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul primăriei. 

Etichete
Comenteaza