3 centre de sacrificare a mieilor de Paşte, în Cluj. Unde le găseşti VIDEO

3 centre de sacrificare a mieilor de Paşte, în Cluj. Unde le găseşti VIDEO
Autoritatea Sanitar Veterinară a aprobat, printr-o derogare de la normele europene, amenajarea a trei centre de sacrificare a mieilor de Paşte. Acolo, oamenii îşi vor putea alege animalul, iar după o oră îl vor primi tăiat. Două astfel de centre vor funcţiona în Cluj-Napoca, iar unul, în Floreşti.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, a anunţat că cele trei puncte de sacrificare a mieilor vor funcţiona în săptămâna dinaintea Paştelui, în baza unei derogări de la regulile europene. "Autoritatea Sanitar-Veterinară a înţeles importanţa proiectului şi a legiferat", spune Oleleu. "Există o derogare de la regulamentele UE, ca în preajma sărbătorilor pascale să se organizeze astfel de centre".

Centrele vor fi amenajate la piaţa Agrotransilvania, în parcarea unui hypermarketului Cora cartierul Grigorescu şi în piaţa Floreşti. Autorităţile mizează pe un rulaj de 100 de capete pe oră. Clienţii îşi vor putea alege mielul care să fie sacrificat. Toma Mugea e preşedintele unei asociaţii de crescători şi explică: "clientul îşi alege mielul, îl cântăreşte şi se înţeleg la preţ; când a fost achitat, se înregistrează seria de pe crotal, intră la sacrificare în containere şi după o oră şi jumătate aparţinătorul poate să-l ia".

Crescătorii spun că astfel oamenii vor fi siguri de ceea ce cumpără. Miluţă Irimieş e preşedintele executiv al unei asociaţii de crescători: "O să vadă omul ce cumpără", spune el. "Nu să fie miel din Irlanda sau Australia venit două luni pe vapor şi pe urmă cumpărat din supermarket-uri".

Crescătorii nu au stabilit încă preţurile, dar spun că vor fi apropiate de cele de anul trecut.


Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

 

Etichete
Comenteaza