20 de ani de la atentatele din 11 septembrie/ Cine au fost cei 5 români care au murit în World Trade Center

20 de ani de la atentatele din 11 septembrie/ Cine au fost cei 5 români care au murit în World Trade Center

SUA comemorează 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Ceremonia a început sâmbătă la Memorialul din Manhattan, unde se înălţau cele două turnuri gemene ale World Trade Center.

La memorialul creat pe locul fostelor clădiri World Trade Center s-au aflat, pe lângă câteva sute de persoane, cuplul prezidenţial Biden, foştii preşedinţi Bill Clinton şi Barack Obama şi alţi politicieni.

La ora 08:46, pe 11 septembrie 2001 primul avion a lovit World Trade Center. Momentul de reculegere a fost urmat de citirea numelor celor 2.977 de victime ale atacurilor de către rudele îndoliate.

Citirea numelor a fost întreruptă de momente de reculegere care au marcat orele la care fiecare dintre celelelalte trei avioane s-a prăbuşit şi când clădirire au căzut. 

La Pentagon a fost desfăşurat steagul american pe partea de vest a clădirii lovite de Zborul 77 în urmă cu 20 de ani. Doi cimpoieri au interpretat „Amazing Grace”, în timp ce un câţiva lideri militari priveau solemn. Faţada vestică a clădirii, care nu a încetat să funcţioneze, a fost reconstruită în decurs de un an de la atac, scrie News.ro.

Al treilea moment de reculegere a fost ţinut la ora locală 09:37, marcând prăbuşirea celui de-al treilea avion pe una dintre clădirire Pentagonului. Pe lângă pasagerii aeronavei, 125 de oameni, angajaţi ai armatei americane, au murit atunci.

Un moment de reculegere pentru prăbuşirea Zborului 93 a fost ţinut la ora 10:03, în Shanksville, iar Bush este aşteptat să susţină un discurs. Cuplul Biden a plecat de la New York la Shanksville, pentru a participa la ceremonie.

Ultimul moment de reculegere a fost ţinut pentru prăbuşirea turnului nordic al World Trade Center, la ora 12:28.

Patru avioane de pasageri au fost deturnate în acea zi. Două au lovit turnurile gemene World Trade Center din New York, unul s-a prăbuşit peste o clădire a Pentagonului, în apropiere de Washington DC, iar al patrulea, pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii au ripostat acţiunii teroriştilor.

Gruparea extremistă islamistă al-Qaeda a plănuit atacurile din Afganistan. Conduşi de Osama Bin Laden, militanţii au învinuit Statele Unite şi aliaţii lor pentru conflictele din lumea musulmană.

Cincisprezece dintre cei care au deturnat avioane erau saudiţi, ca Bin Laden, doi erau din Emiratele Arabe Unite, unul din Egipt şi unul din Liban.

La mai puţin de o lună după atacuri, preşedintele George W Bush a condus invazia din Afganistan, susţinută de o coaliţie internaţională, pentru a eradica al-Qaeda şi pentru a-l prinde pe Bin Laden.

În 2011, trupele americane l-au localizat şi ucis pe Bin Laden în Pakistan.

Presupusul planificator al atacurilor din 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammad, a fost arestat în Pakistan în 2003. De atunci el se află în custodia SUA în Guantanamo (Cuba) şi aşteaptă să fie judecat.

Trupele americane şi ale coaliţiei au părăsit Afganistanul după aproximativ 20 de ani, pe 31 august 2021.

Cine au fost cei 5 români care au murit în World Trade Center

Printre cei care au murit la World Trade Center au fost și cinci cetățeni americani de origine română: Eugen Gabriel Lazăr, Corina și Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean și Ana Fosteris. 

Trei români care au fost uciși în urma atentatelor teroriste lucrau la Cantor Fitzgerald L.P., o bancă de investiții cu sediul în etajele 101–105 ale World Trade Center 1, conform realitatea.net

Eugen Gabriel Lazăr, de 27 ani, a venit cu familia în SUA în 1985. Soții Alexandru Liviu și Corina Stan, 34 ani, respectiv 31 ani, au ajuns în SUA în 1995, cu Loteria vizelor. Au fost identificați de rude doar cu ajutorul analizelor ADN.

Joshua Poptean, de 37 ani, este al patrulea român care și-a pierdut viața la World Trade Center pe 11 septembrie 2001. El a fost prins în momentul atentatelor la etajul 106. Plecat din România și stabilit la Portland, Oregon, Joshua Poptean era angajat la o companie de construcții din Bronx.

Și Ana Fosteris, 58 de ani, a murit pe 11 septembrie 2001 în WTC. Ea a venit în America de dinainte de 1989, de pe vremea comunismului, și lucra ca broker pentru AON, companie care a pierdut 175 de angajați în atentate.

 

Comenteaza