Specialităţi din Uruguay şi înghesuială la mămăliga cu jumări

Specialităţi din Uruguay şi înghesuială la mămăliga cu jumări
Mii de clujeni au participat în acest sfârşit de săptămână la ediţia a şaptea a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber. Cei mai mulţi dintre vizitatori s-au înghesuit la standul restaurantului primăriei, care a gătit o mămăligă de 400 de kilograme.

Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber care a avut loc în weekend în parcarea Polus Center a oferit un spectacol de zile mari clujenilor care au vizitat standurile bucătarilor amatori sau profesionişti înscrişi în competiţie. Evenimentul principal a fost reprezentat de secţiunea „Masters of Flames: Hell's Kitchen şi Angel Lounge", unde numeroşi curioşi s-au înghesuit pentru a vedea ce gătesc bucătarii deghizaţi în draci.

Un stand cu succes la public a fost şi cel al Primăriei Cluj-Napoca, unde bucătarii de la restaurantul Memo 10 au gătit o mămăligă de 400 de kilograme, echivalentul a 2000 de porţii. „Pentru acest preparat am folosit 50 de kilograme de făină de mălai din care au rezultat 330 de kilograme de mămăligă, 30 de kilograme de caş, 30 de kilograme de brânză de burduf şi 10 kilograme de jumări", a declarat Gheorghe Vişan, directorul cantinei sociale a primăriei - Memo 10. Câteva sute de clujeni au aşteptat chiar şi două ore şi jumătate pentru a putea degusta cea „mai mare mămăligă din ţară". La eveniment a fost prezent şi primarul Emil Boc, care a ajutat angajatele Memo 10 la gătitul mămăligii, îmbrăcat fiind cu un şorţ de bucătărie cu însemnele cantinei. „Mămăligă am mai făcut, dar niciodată una aşa de bună ca asta. Eu am mai făcut mămăligă cu lapte, asta e mai elaborată, mai bine pregătită, e produs autentic, care poate fi omologat şi trebuie să ştie toţi românii că la Cluj avem nu numai <<varză a la Cluj>>, ci şi mămăligă cu jumări tradiţională, cea mai bună din centrul şi estul Europei", a spus primarul. El s-a întreţinut şi cu membrii juriului competiţiei, pe care i-a invitat să deguste mămăliga şi câte un pahar de ţuică.

„Le-am făcut reclamă, le-am spus că ţuica e cel mai bun antibiotic din România şi că un an de zile nu ai nicio problemă. Ţuica românească de prune e cea mai sănătoasă", a spus Boc. Mai mult, Boc a fost cel care a servit porţii din mâncarea tradiţională bătrânilor care s-au înghesuit să îl salute, dar şi să deguste mămăliga. „Am venit să văd campionatul de gătit şi să îl văd pe domnul primar. Stau la standul Memo 10 de vreo două ore şi jumătate, de când au început să o facă. Acasă fac mămăligă cu smântână. Cei de aici pun caş, brânză şi jumări, iar noi nu ne permitem de amândouă", a spus Iudita, o pensionară în vârstă de 60 de ani. George, un alt clujean, în vârstă de 35 de ani, a apreciat cantitatea în care s-a gătit felul de mâncare tradiţional. „Ceea ce e deosebit aici este cantitatea de mămăligă care se găteşte. Mămăligă face oricine, diferă doar cantitatea şi atrage oamenii pentru că se face într-un spaţiu deschis", a spus acesta.

Unul dintre standurile care au atras atenţia clujenilor care au vizitat Campionatul de Gătit a fost cel aparţinând Carrefour Cluj. Aici, bucătarii au amenajat spaţiul cu covoare tradiţionale româneşti într-un stil vânătoresc. „Azi (ieri - n.red) am pregătit mâncare la ceaun: tocană de mistreţ cu ciuperci, o zacuscă cu legume şi carne de iepure, peşte în lut la grătar, prepeliţă învelită în slănină la grătar şi cotlete în sos marinat. De asemenea, mai avem plăcinte cu brânză şi varză în stil românesc", a declarat Loredana Răceanu, colaborator al Carrefour. Ea a recomandat şi unul dintre felurile de mâncare gătite de echipa hipermarketului. „O reţetă mai deosebită este peştele în lut pentru că e un pic mai mult de lucru. Toate felurile de mâncare sunt rustice, care se gătesc în timp mai îndelungat, şi sunt cu multe legume", a spus femeia.

La secţiunea „Masters of Flames: Hell's Kitchen şi Angel Lounge" bucătarii pregăteau, ieri după-amiază, un fel deosebit de mâncare pentru spectatori. „Pregătim un grill uruguayan. Aici este un stil mai aparte de gătit. Uruguayul este singura ţară care nu respectă regulile, noi toţi gătim grătarele orizontal, iar ei gătesc vertical carnea. E un sistem similar cu cel de shaorma. Se pun bucăţi mai mari de carne", a declarat Radu Zărnescu, secretarul general al Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ (ACEEA), organizatoarea evenimentului. Echipa de bucătari veniţi la competiţie din Israel a pregătit mai multe grătare, dar şi prăjituri îmbietoare decorate cu migdale şi fistic. „Am gătit dulciuri orientale şi mâncare din Ierusalim. Am folosit carne de miel şi de vită pentru grătare", a declarat Odeh Abu Elhawa, unul dintre bucătari. 7

40 de echipe

La Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber s-au înscris 40 de echipe de bucătari din care 29 de bucătari profesionişti şi 11 amatori din România, Macedonia, Slovenia, Israel, Coreea şi Uzbekistan. Cupa la secţiunea Grătar a fost luată de echipa de bucătari Vitton Famile, iar locul I, de echipa de bucătari a Israelului. Cupa la Plită a obţinut-o Carrefour, iar locul I, Unirea Iaşi. Cupa la Ceaun a mers la Memo 10, iar locul I, la Unirea Iaşi. La Creaţie, Cupa a adjudecat-o Memo 10, iar locul I, Carrefour.

 

 

Comenteaza