Începe show-ul diavolesc la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber
- Scris de Cristina Pirvu
- 06 Sep 2012, 23:42
- Eveniment
- Ascultă știrea

Organizatorii celei de-a şaptea ediţii a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA), le promit clujenilor un show gastronomic inedit la evenimentul care are loc în acest sfârşit de săptămână. Cupa Polus a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber vine în acest an cu un nou concept, „Masters of Flames: Hells Kitchen şi Angel Lounge", în care bucătarii „draci" şi „îngeri" se vor lupta pentru a câştiga competiţia.
„La această ediţie vor participa 45 de echipe de bucătări şi mai urmează să se înscrie. Din fiecare echipă fac parte câte trei bucătari", a declarat Radu Zărnescu, secretarul general al ACEEA. În fiecare an, numărul vizitatorilor campionatului a crescut considerabil. „Campionatul a crescut de-a lungul timpului. Cei de la Polus Center, care fac monitorizarea vizitatorilor, ne-au spus că anul trecut am avut un trafic de 115.000 de persoane", a spus Zărnescu. Evenimentul din acest an va avea o componentă nouă şi inedită numită „Masters of Flames: Hells Kitchen şi Angel Lounge". „Masters of Flames este un proiect făcut împreună cu colegii mei pe care l-am gândit să fie cât mai inedit", a adăugat Zărnescu. În cadrul show-ului „Hells Kitchen" se vor găti 6.500 de porţii de mâncare pentru spectatorii clujeni. „Mai multe echipe de bucătari vor prezenta diverse reţete gătite la cazan şi grătar în spirit „diavolesc" şi vor folosi următoarele ingrediente: carne roşie (porc, viţel, oaie, capră) cu os cu tot, de preferinţă cap, picioare, ciolane, coaste, gâturi şi gheare de pui ori de altă pasăre. Legumele vor fi de culoare roşie: tomate, ardei kapia, ardei gras, gogoşar, ceapă roşie, sfeclă, varză roşie etc, iar condimentele puternic picante şi iuţi", au transmis organizatorii.
„Angel Lounge este zona din cadrul Campionatului de Gătit dedicată amatorilor de dulciuri, iar aici bucătarii vor pregăti un bufet cu deserturi ale căror culori dominante sunt alb, roz şi albastru. Pentru ca atmosfera să fie una cât mai spectaculoasă, bucătarii se vor costuma în draci şi îngeri, iar în centrul activităţii se va afla „cazanul purgatoriului" care are 1.600 de litri. Totodată, bucătarii din cele două tabere se vor întrece în dueluri verbale astfel încât lupta între bine şi rău să fie una cât mai intensă. Nici instrumentele de gătit nu vor fi unele obişnuite, astfel cu „furca dracului" se vor prăji frigărui, iar „coasa morţii" va servi la felierea cărnii, iar îngerii îşi vor folosi suliţele ca să întoarcă carnea pe grătar.
La Campionatul de Gătit din acest an vor fi prezenţi, pe lângă specialişti culinari din România şi maeştri bucătari recunoscuţi internaţionali, între care: Chef Reuven Harel (Israel), Preşedintele Leon Menahem (Israel - Israeli Chefs Association), Master Chef Spiros Dimitriou (Serbia), Echipa Naţională Culinară din Coreea de Sud, Akbar Umarov (Uzbekistan), Echipa Naţională a Croaţiei, Echipa Naţională a Macedoniei, Maestrul Jyrki Yli-Uotila (Finlanda) şi Profesor Constantinos Psindros (Cipru). Totodată, pe lângă bucătari, la eveniment vor fi prezenţi şi specialişti în vinuri precum somelierii Sergiu Nedelea, care este Ambasador al Asociaţiei Somelierilor Europene în România şi Iudex in Vinuo în cadrul Ordiului European al Cavalerilor Vinului, Cristian Grigore, Bogdan Dumitrescu, Cornelia Toma sau Cătălin Băluţă.
Calendarul Campionatului de Gătit:
Vineri, 7 septembrie
18.00 - Festivitatea de deschidere a competiţiei
19.00 - Gastro Show cu: Rista Claudia (Banat), Chef Odeh
Elhawa (Israel), Maestrul Cofetar Şipoş Dorel (Târgu-Mureş)
20.15 - Degustare de vinuri
21.00 - Concert de jazz
22.00 - DJ, Music & Dance Party
Sâmbătă, 8 septembrie
8.00 - Înscrierea concurenţilor
9.00 - Preluarea standurilor de către concurenţi
11.00 - Startul competiţiei de preparate culinare reci
11.30 - Jurizarea concurenţilor
13.00 - Mega Gastro Show „Hells Kitchen & Angels Lounge"
partea 1 - Cazanele
14.30 - Încetarea competiţiei, deliberarea juriului
16.00 - Prezentare a Echipei Olimpice Regionale a României
(Moldova) - Meniul pregătit pentru Olimpiada de la
Erfurt (Germania - octombrie 2012)
18.00 - Parada Somelierilor (Federaţia Somelierilor din România)
18.30 - Demonstraţie cu maestrul Antonio Passarelli
19.30 - Demonstraţie cu maestrul Cristian Tufeanu -
Bucătărie japoneză
20.30 - Decernarea premiilor
21.30 - Concert cu formaţia Sensor
22.30 - Încetarea programului
Duminică, 9 septembrie
8.00 - Înscrierea concurenţilor
9.00 - Preluarea standurilor de către concurenţi
10.00 - Startul competiţiei de gătit în aer liber
13.00 - Mega Gastro Show „Hells Kitchen & Angels Lounge"
partea 2 - Grătarul uruguayan
14.00 - Jurizarea concurenţilor
15.00 - Prezentare a Echipei Olimpice Militare a României -
Meniul pregătit pentru Olimpiada de la Erfurt
(Germania - octombrie 2012)
16.00 - Încetarea competiţiei, deliberarea juriului
16.15 - Demonstraţie cu maestrul Cornelia Ghişoi (Mărgăritar)
17.00 - Demonstraţie cu Echipa Master Chef
18.00 - Demonstraţie cu Echipa Naţională de Bucătari din
Coreea
19.00 - Parada Somelierilor coordonată de Sergiu Nedelea
20.00 - Decernarea premiilor
20.30 - Concert cu formaţia A.L.I.A.S.
22.30 - Încetarea programului