Asistentele suprasolicitate de la Spitalul Judeţean au depus plângere
- Scris de Cristina Pirvu
- 14 Mar 2012, 22:29
- Eveniment
- Ascultă știrea

Nemulţumirile asistentelor medicale din spitalele clujene cu privire la lipsa de personal iau forma plângerilor către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Angajaţii de la Clinica de Dermatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj sunt nemulţumiţi de lipsa de personal din instituţie. Ei au reclamat la ITM Cluj că în tura de noapte lucrează o singură persoană, care asigură asistenţa medicală la peste 40 de pacienţi.
"E o lipsă gravă de personal. Un asistent medical este obligat de multe ori să lucreze în două săli de operaţie pe parcursul turei de opt ore, să răspundă pentru ce se întâmplă în ambele locuri şi are în îngrijire 17-18 pacienţi, deşi normativele de personal prevăd o asistentă la 12 pacienţi", a declarat asistentul medical care a depus sesizarea la ITM, sub protecţia anonimatului. Angajaţii de la Clinica de Dermatologie s-au plâns şi de zilele libere rămase neplătite din anii trecuţi. "Lucrăm în zile de sărbătoare, sâmbăta şi duminica, şi avem zile libere rămase. Noaptea este o singură asistentă pe tură şi avem uneori chiar şi 47 de pacienţi. Ar trebui să fie două asistente pe tura de noapte. Suntem puşi să muncim mai mult decât putem şi în mâinile noastre se află vieţile bolnavilor", a spus asistentul. Conform acestuia, în tura de dimineaţă lucrează trei asistente, după-amiaza două, iar joia rămâne una singură pe tură, iar noaptea există o singură asistentă pe un număr de 45 de paturi ocupabile", a precizat asistentul.
La rândul lui, Ilisie Blaga, liderul de sindicat în cadrul Clinicii de Dermatologie, s-a plâns de condiţiile de lucru. "E o lipsă de personal şi nu putem lăsa bolnavii să sufere. În loc de 14 asistenţi, suntem doar şapte şi nu se pot da zile libere. E o problemă foarte mare", a spus Blaga. Conform liderului Sindicatului Sanitas, Ştefan Roman, deficitul de personal medical din spitalele clujene se apropie de 2.000 de persoane. "În spitalele clujene este un deficit de 1.800 de persoane, majoritatea asistente medicale. Lipsesc şi medici de anumite specialităţi şi îngrijitoare", a declarat Ştefan Roman.
Cristiana Ciortea, managerul SCJU, recunoaşte lipsa de personal medical din spital. În luna februarie, când Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) a publicat un proiect pentru deblocarea posturilor în sistemul sanitar, Ciortea a solicitat scoaterea la concurs a 160 de posturi de asistente medicale, 70 de posturi pentru infirmiere, îngrijitoare şi brancardieri, dar şi deblocarea a şapte posturi de medici. "La nivelul spitalului, în toate secţiile e lipsă de personal. E adevărat că personalul e suprasolicitat. Problema este cauzată de faptul că de trei ani posturile sunt blocate. Din păcate, asta este. Situaţia depăşeşte capacitatea de decizie a unui spital. Aşteptăm deblocarea de posturi mult promisă, care ar trebui făcută până la sfârşitul acestui trimestru", a explicat Ciortea.
Reprezentanţii ITM Cluj au redirecţionat sesizarea făcută de asistentul medical către Corpul de Control al MSP la sfârşitul lunii iulie a anului trecut. "A fost depusă o sesizare în vara lui 2011, iar ITM Cluj a redirecţionat această sesizare către Corpul de Control al MSP, problemele sesizate fiind legate de partea organizatorică şi drepturi ce derivă din contractul colectiv de muncă, drepturi care nu au mai fost acordate odată cu măsurile iniţiate de guvern prin ordonanţa de guvern care face referire la reducerea cheltuielilor bugetare", a declarat Corina Gavriluţ, purtătorul de cuvânt al ITM Cluj. Contactaţi, reprezentanţii MSP nu au putut transmite un răspuns până la închiderea ediţiei.