Ioan Aurel Pop: “A conduce Universitatea nu este un privilegiu, ci o foarte grea misiune”

Ioan Aurel Pop: “A conduce Universitatea nu este un privilegiu, ci o foarte grea misiune”
Academicianul clujean încearcă să îşi formeze echipa de prorectori cu care va colabora pe parcursul mandatului de rector al Universităţii Babeş-Bolyai.

Proaspăt ales în funcţia de rector al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj, academicianul Ioan Aurel Pop a acordat un interviu pentru ZIUA de CLUJ cu privire la planurile pe care le are pentru dezvoltarea instituţiei. Pop are deocamdată trei propuneri pentru funcţiile de prorectori, şi anume profesorii Anna Soos, de la Facultatea de Matematică-Informatică, Ladislau Nagy, de la Facultatea de Fizică, şi Rudolf Graf, de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor.

Cum aţi primit vestea privind desemnarea dumneavoastră în funcţia de rector al Universităţii Babeş-Bolyai?
Cu bucurie, cu emoţie şi cu îngrijorare, în acelaşi timp. Bucuria şi emoţia au venit din onoarea de a păşi pe urmele unor antecesori glorioşi, cum au fost Sextil Puşcariu, Victor Babeş, Constantin Daicoviciu sau Ionel Haiduc. Îngrijorarea este şi ea legitimă, dintr-un motiv foarte simplu: a conduce Universitatea nu este un privilegiu, ci este o foarte grea misiune! De la rector, în buna tradiţie românească, toată lumea aşteaptă rezolvarea prea multor probleme nevralgice, de care ne lovim cu toţii. De aici se naşte întrebarea legitimă: voi fi eu oare la înălţimea acestor aşteptări? Mă voi strădui să conving lumea că sunt, pe de o parte, iar pe de alta, că numai împreună putem face faţă atâtor provocări.

V-aţi gândit la o posibilă colaborare cu Cristina Ciumaş, care ar putea ocupa un post de prorector? Aţi avut discuţii în acest sens?
Este prematur pentru astfel de chestiuni. Abia am reuşit să răspund sutelor de apeluri şi de mesaje de felicitare, să particip la prima adunare a noului Senat, să-mi pun în ordine anumite priorităţi. Fireşte, orice expertiză în echipa de conducere este binevenită şi nu exclud dialogul cu domnişoara profesor Ciumaş. Pe de altă parte, domnia sa poartă un mesaj de continuitate în raport cu vechea conducere, iar pe mine m-au votat cei care doresc o schimbare faţă de trecut. În acelaşi timp, voi încerca să fiu rectorul tuturor, indiferent de felul cum au votat, de aceea, în tratativele care vor urma, voi discuta şi cu mulţi colegi dintre aceia care au susţinut alţi candidaţi.

Aţi stabilit echipa prorectorilor cu care veţi lucra în următorii ani de mandat? Care ar fi aceştia?
Iarăşi este un pic prematur să vă răspund, fiindcă urmează zile de discuţii, de tatonări, de mesaje. O echipă se formează greu, ea trebuie să aibă un spirit de colaborare, membrii săi să gândească armonic, să se completeze reciproc. Deocamdată, sunt siguri prorectorii propuşi de liniile de studiu maghiară şi germană, adică profesorii Anna Soos (de la Matematică) şi Ladislau Nagy (de la Fizică), respectiv Rudolf Graf (de la Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor).

Pe parcursul perioadei electorale v-aţi prezentat programul managerial care pune accentul pe educaţie. V-aţi gândit la noi puncte în programul managerial, care ar putea ajuta la dezvoltarea universităţii?
Da, am prezentat un proiect de program specific unei universităţi de cercetare avansată şi de educaţie - aşa cum este UBB - dar un program perfectibil, dinamic, deschis îmbunătăţirilor. Iar astfel de îmbunătăţiri au venit, cumva, de la sine, în urma lecturii programelor contracandidaţilor şi în urma întâlnirilor avute în cele circa 20 de facultăţi. Am înţeles accentul pe diversitate şi pe factorul uman (pus de d-na prof. Enikö Vincze), pe spiritul antreprenorial şi modern (pus de dl. prof. Daniel David), pe eficienţa gestiunii financiare (pus de d-ra prof. Cristina Ciumaş). La facultăţi au reieşit numeroase chestiuni specifice, greu de armonizat, unele venite ca rezultat al insuficientei cunoaşteri a celuilalt, altele dintr-o anumită antagonizare la care s-a ajuns între facultăţi şi departamente, din neînţelegerea nivelului de funcţionare optimă a unui imens organism, cum este universitatea. Toate aceste asperităţi trebuie netezite, fiindcă toate specialităţile îşi aduc câte o contribuţie specifică la prestigiul UBB, la marea sa personalitate, la modelul de cercetare şi de instruire superioară pe care îl oferă comunităţii.

La turul doi au participat 1.274 de alegători, cu 60 mai mulţi decât în turul I. Credeţi că între aceste persoane s-au numărat votanţii care au făcut diferenţa între dumneavoastră şi Cristina Ciumaş?
Este posibil, dar nu cred! Diferenţa, relativ mică, a venit din variate direcţii şi din diverse motive. Universităţile din lumea întreagă se află la o răscruce şi este greu de spus cum se va ieşi din această dilemă, care are, în multe componente ale sale, aspect de criză. Sunt mulţi colegi în UBB care cred sincer că vremea universităţilor de odinioară a trecut, că a venit momentul rectorului manager, cu spirit de eficienţă economică şi cu dorinţa de a conduce un fel de mare întreprindere care produce tineri specialişti în domeniile economice, în servicii. Alţii, destul de mulţi, mai cred în menirea de elită spirituală a universităţii, în rolul său de factor primordial în cercetare şi educaţie, în rosturile morale ale acestei superioare instanţe, capabilă să rămână un model etic pentru Cetate. Cei din ultima categorie - de toate vârstele şi specialităţile - m-au votat, cred, pe mine, cu gândul la acele valori ştiinţifice şi culturale care nu se pot măsura în bani, în unităţi de eficienţă imediată, dar care, la nivelul duratei lungi, dau măsura unei civilizaţii avansate, conştiente şi mature.

 

 

Comenteaza