UBB a intrat în era Ioan Aurel Pop

UBB a intrat în era Ioan Aurel Pop
Academicianul Ioan Aurel Pop a câştigat cel de-al doilea tur de scrutin pentru funcţia de rector al Universităţii Babeş-Bolyai. Pop a obţinut 659 de voturi, faţă de contracandidata sa, Cristina Ciumaş, votată de 595 de electori.

La votul de ieri au participat 1.274 de votanţi, dintr-un total de 1.580. 20 de voturi au fost anulate. Faţă de primul tur de scrutin, participanţii au fost mai numeroşi cu 60 de persoane. Primii alegători care au votat pentru funcţia de rector al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj şi-au făcut apariţia în jurul orei 09:00, când secţia de votare amenajată la sediul Colegiului Academic al instituţiei de învăţământ superior s-a deschis. Între cei care au votat la primele ore ale dimineţii s-au aflat Vasile Bogdan, decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, Şerban Agachi, preşedintele Consiliului Academic al UBB, şi Dumitru Matiş, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor.

"Aşteptăm să se finalizeze alegerile ca să intrăm în normal şi universitatea să poată să îşi continue activităţile de cercetare ştiintifică şi pe cele educative. Un rector al UBB trebuie să fie un bun manager, care să poată pune în valoare elementele din fiecare facultate, potenţialul ştiinţific, cel de cercetare sau cel didactic", a declarat Dumitru Matiş. Printre votanţi s-a numărat şi avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul lui Călin Stoia din dosarul "mitei de la Primăria Cluj-Napoca" şi lector universitar doctor la Facultatea de Drept. "Am votat bine. Am votat un conducător care să fie competent şi au contat foarte mult criterii între care experienţa, cunoaşterea persoanei respective şi activitatea profesională", a precizat Sergiu Bogdan. În clădirea Colegiului Academic au fost amenajate patru urne de vot şi mai multe cabine.

Cei doi candidaţi la funcţia de rector al UBB şi-au făcut apariţia la secţia de votare în jurul orei 12:00, Cristina Ciumaş fiind prima care şi-a exprimat dreptul de vot. Candidata a afişat o atitudine optimistă. "Am mentalitate de învingător şi cred în şansele mele şi, dincolo de rezultatele din cel de-al doilea tur, eu mă consider câştigătoare şi prin experienţa pe care am dobândit-o pe parcursul acestei perioade electorale", a afirmat Cristina Ciumaş. Aceasta s-a declarat onorată de posibilitatea, în cazul în care va fi aleasă, de a fi cea de-a doua femeie-rector din istoria UBB, după Raluca Ripan, care a ocupat funcţia în perioada 1951-1956. "E un lucru special, dar în acelaşi timp şi o mare responsabilitate. E un sentiment copleşitor, cu atât mai mult cu cât aş putea fi al doilea rector femeie din istoria UBB. Sper că va fi bine", a spus Ciumaş. Ea şi-a prezentat şi punctele importante din programul managerial. " Ţin foarte mult la calitatea actului educaţional cu toate componentele sale, cu un corp profesoral de elită, o dotare materială specială, surse de documentare de mare actualitate, pentru că numai aşa văd un act educaţional performant şi să atragem cât mai mulţi studenţi. Cel de-al doilea obiectiv ca prioritate este cercetarea ştiinţifică", a precizat Ciumaş.

Academicianul Ioan Aurel Pop şi-a exprimat şi el, în jurul prânzului, dreptul la vot. "Practic, şi universitatea, ca multe realităţi contemporane, se află în criză şi s-au văzut în cadrul acestei campanii electorale mai multe proiecte de dezvoltare, dar în principal două: unul care susţine dezvoltarea universităţii ca instituţie managerială, antreprenorială, condusă de un manager care să încerce să aducă cât mai mult profit de tip bănesc, financiar cum se cuvine în lumea contemporană, şi o altă direcţie care a susţinut că există strategii vechi ale universităţii şi piloni de bază care înseamnă accentul pe valori spirituale, pe educaţie, pe valori de bază şi cercetare şi plasarea în plan secund a veniturilor materiale, universitatea rămânând un templu al artelor, al ştiinţelor, al culturii, al cercetării, al educaţiei. Acestea sunt confruntările care s-au văzut în această campanie electorală", a spus Ioan Aurel Pop. Acesta se concentrează, la rândul lui, pe dezvoltarea universităţii din punct de vedere educaţional. "Fireşte, eu pledez pentru cercetare, suntem o universitate de cercetare avansată, pledez pentru prestigiu, pentru o educaţie deosebită şi mai ales pentru studenţi foarte buni şi foarte conştienţi că ei vor construi viitorul, ceea ce înseamnă că şi proiectul acesta care vine din trecut este cu privirea aţintită spre viitor", a completat Ioan Aurel Pop. El a lăudat modul în care s-a desfăşurat campania electorală. "Campania electorală în ceea ce priveşte prestaţiile publice ale celor cinci candidaţi a fost o campanie decentă, cu un schimb de opinii extraordinar şi o dezbatere frumoasă, care chiar dacă nu întotdeauna a atins punctele esenţiale a demonstrat că în mediul universitar există decenţă, onestitate şi foarte multă calitate intelectuală", a precizat candidatul.

În turul doi al alegerilor de la UBB soarta universităţii a fost hotărâtă de 1.580 de electori, cadre didactice, cercetători şi studenţi. "Faţă de alegerile de săptămâna trecută, au rămas 1.580 de electori pentru că o colegă şi-a dat demisia", a precizat Răzvan Nistor, preşedintele comisiei de alegeri, în cursul zilei de ieri.

 

Comenteaza