Clasa pregătitoare, “gaură” de două milioane de euro pentru grădiniţele private din Cluj
- Scris de Cristina Pirvu
- 06 Mar 2012, 21:59
- Eveniment
- Ascultă știrea

Apariţia clasei pregătitoare reprezintă o "gaură" în bugetul grădiniţelor private clujene. La nivelul judeţului există 27 de grădiniţe private, între care unele cu mai multe structuri, cărora le vor pleca în clasa pregătitoare şi în clasa întâi o medie de aproximativ 35 de copii.
La o medie de 35 de copii care părăsesc grădiniţele private în anul şcolar viitor, pentru care părinţii plătesc o medie de 678 de lei lunar, în total grădiniţele pierd aproximativ 8.136 de lei lunar, echivalentul a 1.892 de euro. Pe parcursul a 12 luni, pierderile pentru cele 27 de grădiniţe private din judeţul Cluj, dintre care unele cu mai multe structuri, ar ajunge, în total, la suma de 1.788.000 de euro.
De la grădiniţa Ţăndărică, unde există patru structuri, vor pleca în anul şcolar viitor 80 de copii care acum sunt în grupa mare şi în grupa pregătitoare. "Problema e că ne pleacă două grupe de copii în loc de una şi astfel ne afectează clasa pregătitoare. Vor pleca 80 de copii", a declarat Silvia Coşbuneanu, directoarea grădiniţei Ţăndărică. Părinţii plătesc 600 de lei lunar pentru grădiniţă la program prelungit. "Pe partea financiară nu e foarte roz situaţia. Singura soluţie ar fi să înscrii anul următor la fel de mulţi copii, însă nu cred că voi putea. Se vor reduce în grădiniţe numărul de posturi. La două profesoare va rămâne una fără grupă. Noi însă le vom redistribui", a explicat Coşbuneanu.
20 de copii vor pleca la şcoală anul viitor şi de la grădiniţa Helen. "Anul următor pierdem grupa pregătitoare, unde sunt copiii de şase ani, şi grupa mare, unde sunt copiii de cinci ani, care împlinesc în septembrie şase ani. Vor pleca 20 de copii din grădiniţă", a declarat Elena Avram, directoarea grădiniţei Helen. Aici, părinţii plătesc lunar 540 de lei pentru programul normal, până la ora 13:00, şi 590 de lei lunar pentru programul până la ora 17:00. Reprezentanţii grădiniţei se gândesc la soluţii pentru completarea veniturilor pierdute odată cu apariţia clasei pregătitoare. "Asta înseamnă o scădere a veniturilor şi pentru o grădiniţă mică acest lucru e o problemă. Noi suntem grădiniţă de limba engleză, iar de la anul încerc să deschid şi o secţie de germană ca să pot supravieţui. Noi doar în luna august avem închis", a explicat Avram.
Aceasta laudă rezultatele pe care le-a avut grădiniţa pe care o conduce. "Clasa pregătitoare a fost un şoc. De 27 de ani pregătesc copii pentru şcoală şi am primit felicitări de la profesori de engleză şi învăţătoare. Niciodată nu am suferit ca acum. Noi lucrăm foarte mult cu copiii, iar în grădiniţă e o atmosferă caldă şi frumoasă. Nu avem altceva de făcut decât să ne supunem legilor", a adăugat Avram. De la grădiniţa Kinderland patru copii vor merge în clasa pregătitoare, respectiv clasa întâi. "Se experimentează cu această clasă pregătitoare. Sunt carenţe în această lege. Lucrez de 40 de ani în învăţământ şi n-are rost să experimentăm pe copii. Avem o programă specială şi le dăm tot ce este mai bun", a spus Olimpia Turcu, directoarea grădiniţei.Tariful lunar la grădiniţa Kinderland pentru un copil este de 800 de lei.
La grădiniţa Happy Kids, care ţine de Şcoala Internaţională, tariful este de 1.000 de lei lunar. "Noi avem grupele pregătitoare pe etaj cu clasele întâi, iar trecerea se face destul de uşor. La noi copiii continuă şi şcoala aici. Avem două grupe pregătitoare de 40 de copii", a declarat Cristina Ungari, coordonatoarea grădiniţei. De la Grădiniţa Sfânta Ana vor pleca în clasa pregătitoare şi clasa întâi 35 de copii, iar părinţii plătesc aici lunar suma de 400 de lei pentru program prelungit. De la Grădiniţa Patricia vor pleca 10 copii în clasa întâi şi clasa pregătitoare. "Nu suntem afectaţi de această situaţie pentru că avem mereu cereri pentru grupe şi suficienţi copii. Totuşi, nu suntem de acord cu măsurile impuse de către Ministerul Educaţiei şi considerăm sistemul din România nepregătit pentru un asemenea pas", a declarat Andrada Sorca, directorul executiv al grădiniţei.
10.000 de copii în clasa pregătitoare şi clasa întâi
Conform datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, aproximativ 10.000 de copii sunt aşteptaţi să se înscrie în clasa pregătitoare şi clasa întâi în anul şcolar viitor. "Am estimat 4.900 de copii care ar trebui înscrişi la clasa pregătitoare şi 5.400 care ar trebui înscrişi la clasa întâi", a declarat Călin Mureşan, reprezentant al ISJ Cluj.