Rezidenţii clujeni, făcuţi “ping-pong” între cămine
- Scris de Cristina Pirvu
- 25 Sep 2011, 23:21
- Eveniment
- Ascultă știrea

Mai mulţi medici rezidenţi clujeni sunt nemulţumiţi de condiţiile de cazare din căminele Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu". Tinerii medici au înaintat o petiţie cu o sută de semnături conducerii UMF pentru a nu mai fi mutaţi dintr-un cămin în altul la începutul şi la sfârşitul anului universitar.
"În fiecare an suntem mutaţi de două ori dintr-un loc în altul. Noi locuim în cămine pentru că nu avem posibilitatea să stăm în altă parte. Eu sunt în ultimul an de rezidenţiat, iar ei ne mută de colo-colo. Până acum am locuit în căminul VII din Hasdeu, iar acum trebuie să mă mut în căminul I din Observator", a declarat Cristina, o tânără rezidentă. Acesta a locuit în căminul din Observator în primul an de rezidenţiat. "Nu vreau să mă mut atât de des. În Observator stăteam la etajul patru şi în căminul I erau şobolani acum trei ani. Sunt rezidentă în anul patru şi cred că merit un loc decent în care să locuiesc", a spus tânăra.
Cristina a adunat 100 de semnături de la colegii ei rezidenţi, nemulţumiţi şi ei că trebuie să se mute în fiecare an dintr-un cămin în altul. Alexandra, o rezidentă în anul patru, nu este nici ea prea fericită de regimul cazărilor. "Suntem rezidente şi locuim în cămin de când am venit la Cluj pentru că provenim din alte centre universitare. Cerem cazare pentru că nu ne permitem să locuim în altă parte. În anul întâi am locuit în căminul I din Observator, iar în cameră eram trei rezidente şi o studendă, ceea ce nu este normal. Ne mută la începutul şi la sfârşitul anului universitar. Acum trebuie să mă mut din căminul VII în căminul X", a povestit Alexandra.
Tinerele spun că în celelalte centre universitare din ţară rezidenţii au condiţii mai bune. "În Iaşi, Bucureşti, Timişoara şi Oradea au cămine speciale pentru rezidenţi, unde aceştia locuiesc din primul an până în ultimul, pentru că noi muncim. Suntem nevoiţi ca între gărzi să ne mutăm hainele şi mobilierul. Ne chinuim câte două fete să cărăm frigiderele din camere", a adăugat Alexandra. Nici Diana, medic rezident în anul cinci, nu este mai mulţumită de situaţia cazărilor. "La început voiau să ne mute pe acelaşi palier cu băieţii, apoi la câteva ore ne-au anunţat că ne mută pe alt palier. Chiar nu e normal ca noi, fetele, să cărăm frigidere pentru că ne mutăm de câte două ori pe an. Eu sunt în anul cinci şi am un salariu de 1.200 de lei. Nu îmi permit să stau în chirie", a afirmat Diana.
Tinerele povestesc că au fost anunţate despre mutarea dintr-un cămin în altul din acest sfârşit de săptămână, după ce în data de 23 septembrie au strâns semnături împotriva mutării. "Pentru noi mutările acestea sunt un factor de stres în plus. La anul, în vară, o să trebuiască să ne mutăm din nou la sfârşitul anului şcolar. Asta o să se întâmple cu două săptămâni înaintea examenului de definitivat", au precizat tinerele.
Dorin Farcău, prorectorul UMF Cluj, a explicat motivele care au dus la nemulţumirile acumulate de tinerii medici. "50% din medicii rezidenţi au un cămin destinat lor şi care rămâne fixat pentru ei. Nu rămân ficşi cei care locuiesc acolo pentru că distribuţia locurilor se face în funcţie de un punctaj pe care aceştia îl ocupă. Jumătate din rezidenţi ocupă nişte locuri în cămine care s-au redistribuit deoarece căminul I din Observator va intra într-un proces de renovare. Rezidenţii ştiu că au un contract de un an, iar cei care ocupă locuri în căminul destinat lor nu trebuie să care mobilă pentru că au totul asigurat acolo. Ceilalţi...", a explicat Farcău.
Totodată, prorectorul UMF spune că mutarea din luna iulie a rezidenţilor este generată de motive economice. "În timpul verii nu putem ţine 10 cămine deschise, unde sunt ocupate doar 10% din locuri, şi încercăm să îi relocăm în cămine pentru rezidenţi. Noi ne străduim să deschidem un nou cămin pentru rezidenţi, care să acopere numărul necesar de spaţii de cazare", a precizat Farcău.
Încep cazările
Universităţile clujene vor începe în această săptămână cazările studenţilor în cămine. Astfel, studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară se vor putea caza în weekend-ul următor. La UMF cazările studenţilor se vor face între 28 septembrie şi 1 octombrie, iar la Universitatea de Artă şi Design cazările vor începe în 27 septembrie.