Medicina de urgenţă, învăţată de la “tătucul” Arafat

Medicina de urgenţă, învăţată de la “tătucul” Arafat
1.200 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj şi din Târgu-Mureş vor beneficia de cursuri interactive de medicină de urgenţă.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), Raed Arafat, şi-a lansat, sâmbătă, la Cluj, un proiect prin care intenţionează să schimbe faţa cursurilor clasice de medicină de urgenţă. Beneficiarii iniţiali vor fi 1.200 de studenţi la medicină din Cluj şi Târgu-Mureş, la care se vor adăuga miile de studenţi care vor absolvi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj şi din Târgu-Mureş în următorii ani.

Proiectul "Curriculă îmbunătăţită şi forme interactive de predare-învăţare pentru specialităţi din programul de studii de licenţă de la facultăţile de medicină" este finanţat din fonduri europene. "Proiectul e în pregătire de peste doi ani, iar de formare vor beneficia cadre didactice şi studenţi. Valoarea proiectului este de 9,5 milioane de lei, din care 9,3 milioane lei sunt fonduri europene nerambursabile, restul de fonduri fiind cofinanţarea UMF Cluj şi Târgu-Mureş", a declarat Raed Arafat, managerul proiectului. În cadrul programului, care are o durată de 24 de luni, opt profesori universitari de la cele două instituţii de învăţământ superior au beneficiat de formare profesională pedagogică. "Obiectivele proiectului sunt dezvoltarea unei curricule noi pentru studenţi în medicină de urgenţă, crearea unui conţinut educaţional interactiv, crearea unui sistem e-learning", a spus Arafat.

Astfel, activităţile proiectului vizează dezvoltarea unor programe de perfecţionare destinate personalului didactic, dezvoltarea sistemului de e-learning, dar şi dezvoltarea unei biblioteci virtuale care să fie accesată de studenţi. "UMF Cluj este prima universitate care a inclus în curriculă cursul obligatoriu de medicină de urgenţă. Intenţia noastră e să ridicăm nivelul de pregătire a studenţilor în ceea ce priveşte medicina de urgenţă. 1.200 de studenţi vor fi instruiţi prin acest proiect. De el vor beneficia ani de zile toţi studenţii care se vor pregăti în medicina de urgenţă", a adăugat Arafat. El a explicat şi cum va decurge cursul interactiv. "Studenţii care sunt înscrişi la curs vor urmări modulul pe internet timp de două-trei ore. Noi vom putea vedea dacă au intrat pe modul şi dacă au interacţionat cu calculatorul. După această etapă, în loc să aibă un curs teoretic în care profesorul le recită o carte, studenţii o să aibă o discuţie cu profesorii, iar apoi se vor prezenta cazuri aplicabile modulului respectiv, urmând a se face partea practică pe simulatoare. Evităm situaţia în care studentul vine şi ia notiţe, iar cineva recită după o carte", a precizat Arafat.

Ca parteneri în proiect, pe lângă cele două universităţi, apar Fundaţia pentru SMURD, Asociaţia Shotron şi Societatea Franceză de Medicină de Catastrofă (SFMC). "Acum 15 an, Serviciul Mobil de Urgenţă şi Descarcerare (SMURD) era foarte mic, iar cartea galbenă de medicină de urgenţă din Franţa a avut foarte mare succes în România. De atunci însă, medicina a evoluat mult şi a venit timpul să actualizăm acest domeniu. Am constituit, în Franţa, un grup de experţi în domeniu care va furniza toate cursurile necesare pentru cei care le vor preda studenţilor. Cursurile vor respecta toate standardele internaţionale în domeniul medicinei de urgenţă", a declarat Julien Henri, vicepreşedintele SFMC. La rândul său, Asociaţia Shotron va contribui la dezvoltarea aplicaţiei informatice. "Suntem într-un stadiu final al dezvoltării cursului care va fi de real folos pentru studenţii din Cluj şi Târgu-Mureş. Dorinţa de extinde proiectul la nivel naţional este cerută de felul cum este contruit acest proiect", a declarat şi Emanuel Ologeanu, reprezentantul Asociaţiei Shotron.

 

 

Comenteaza