Confesiunile unui fost sinucigaş

Confesiunile unui fost sinucigaş
84 de clujeni au încercat să se sinucidă în prima jumătate a acestui an. ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu un tânăr care a avut două tentative de suicid prin ingerarea unei supradoze de heroină. Tiberiu, un tânăr de 26 de ani care locuieşte în Cluj-Napoca, a povestit despre tentativele eşuate de suicid pe care le-a avut şi despre modul cum a decis să îşi schimbe viaţa.

El va ţine astăzi un seminar adresat persoanelor care au încercat să se sinucidă, sperând astfel să le trezească cheful şi dorinţa de viaţă.

Tiberiu, originar din Bucureşti (locuieşte în Cluj-Napoca de şase luni - n. red.), a început să consume droguri încă de pe vremea când era un copil. Drogurile însă i-au luat totul, prieteni, familie, iubită, motiv pentru care Tibi a încercat să se sinucidă. De două ori. "Am început să consum droguri când aveam 14 ani, din teribilism. De la 11 ani am început să fumez, iar apoi să beau. Atunci tocmai intrase heroina în Bucureşti, care era răspândită şi era foarte ieftină", a povestit tânărul. Când avea 17 ani a fost arestat pentru posesie şi consum de droguri, moment în care familia lui a aflat despre dependenţa lui. În urmă cu şase ani a avut prima dată contact cu medici psihologi care au încercat să îl ajute să renunţe la droguri. "De doi ani nu m-am mai drogat. Prima mea încercare de sinucidere a fost pentru că nu puteam renunţa la droguri. În acelaşi timp, îmi doream să am o familie. Am avut câteva relaţii serioase, care ar fi dus la căsătorie, iar singurul lucru care distrugea relaţiile era faptul că mă drogam. Lucrurile acestea m-au dus într-o mare depresie", şi-a amintit tânărul, a cărui familie a încercat să îl ţină departe de droguri.

La un moment dat, el a reuşit să îşi deschidă o afacere de distribuţie de ziare, însă drogurile l-au făcut să piardă tot. "După o a doua relaţie eşuată, am încercat să îmi reiau viaţa. Mi-am reglat conturile, am sunat oameni cărora le-am greşit şi mi-am cerut iertare de la ei şi de la Dumnezeu. Mi-am făcut o supradoză. Mă drogam cu două doze de heroină pe zi, iar eu am luat cinci doze. Nu am murit. M-am trezit după o periodă de comă şi am fost dezamăgit că n-am murit", a spus Tiberiu, care avea 20 de ani în acel moment. După ce a rămas fără bani, iar familia nu i-a mai acordat nici un sprijin şi a ajuns să locuiască pe străzi, el a încercat să îşi ia viaţa pentru a doua oară. "La 22 de ani am mai încercat să mă sinucid. Mă simţeam singur chiar şi atunci când eram înconjurat de oameni. Am ajuns într-o stare deplorabilă. Nu mai aveam iubită, familie, prieteni, casă, eram plin de datorii, aveam dosare penale, dormeam pe străzi, furam, cerşeam. Consideram atunci că aveam toate motivele să mă sinucid", a spus tânărul.

El a vrut să îşi pună planul în practică printr-o nouă supradoză de heroină. "Am mers pe un câmp, în Ferentari, cu un prieten. Am intrat în comă, însă prietenul meu nu a chemat salvarea, ba chiar mi-a luat banii din buzunar", a mai spus Tiberiu. Viaţa lui s-a schimbat în momentul când a întâlnit un prieten care a reuşit să scape de dependenţa de droguri, cu ajutorul centrului de dezintoxicare Teen Challenge, din judeţul Ilfov. "Am stat nouă luni acolo, iar viaţa mea s-a schimbat radical. Programul se ocupă de dependenţa psihică şi emoţională, iar acolo se citeşte Biblia şi se vorbeşte despre Dumnezeu", a spus tânărul. El are acum un loc de muncă şi participă frecvent la proiectele de prevenire a consumului de droguri în şcoli prin intermediul asociaţiei clujene Preventis. Tiberiu speră acum să devină student la Facultatea de Psihologie.

În Cluj-Napoca, anul trecut medicii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) au intervenit în aproximativ 200 de cazuri de suicid. "În primele şase luni ale anului au existat 84 de tentative de suicid, dintre care trei persoane au decedat. Au fost două persoane care s-au autoagresat, au fost persoane cu supradozare de droguri, traumatisme cranio-cerebrale - persoane care s-au aruncat de la înălţime", a declarat medicul Horia Simu, şeful SJA Cluj. El a adăugat că "numărul tentativelor de suicid creşte în jurul sărbătorilor". Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an aproape un milion de persoane se sinucid. În România, potrivit ultimelor statistici din 2007, s-au sinucis 2.430 de persoane, dintre care 1.984 bărbaţi şi 446 femei.

Psihologul Alexandra Gorea, de la asociaţia Alternativă Socială şi Capital Uman, a explicat cauzele care duc la sinucidere. "Suicidul poate avea cauze de natură cognitivă sau emoţională. Indivizii care sunt predispuşi la suicid adoptă aproape tot timpul convingeri dezadaptative de genul «Sunt un ratat» şi fac atribuiri globale, interne şi stabile. Principalele coordonate care anunţă precipitarea suicidului ar fi: divorţ, eşec sentimental, şomaj, schimbări sau conflict profesional, pierderea unei persoane apropiate, abuz de alcool, izolare socială", a declarat Gorea. Ea îndrumă familiile să se adreseze medicilor specialişti psihiatri sau psihologi în cazul persoanelor cu risc de suicid. "Suicidul este o formă specifică de conduită deviantă autodistructivă, şi prin sinucidere nu se urmăreşte atât moartea, desfiinţarea propriei persoane, cât mai ales fuga de viaţă, de modul în care se prezintă aceasta în condiţiile date", a mai spus Gorea

Seminar antisuicid

Tiberiu Ştefani îşi va povesti experienţele sâmbătă, de la ora 19:00, în cadrul unui eveniment al organizaţiei Suicid.org. Acesta va avea loc pe strada Traian Moşoiu nr. 28 şi are sloganul "Sinuciderea - Orice ar fi, nu merită". "Ideea acestei iniţiative a venit ca un răspuns la ultimele evenimente regretabile ce au avut loc în oraşul nostru. Nefericitul eveniment din căminul XVI de la sfârşitul lunii mai, după ce anul trecut, în acelaşi cămin, un alt student şi-a încheiat socotelile cu viaţa, a reclamat o luare de atitudine" a declarat Cristian Sălăjean, unul dintre iniţiatorii organizaţiei.

 

 

Comenteaza