Doar 48 de liceeni clujeni, salvaţi de contestaţii

Doar 48 de liceeni clujeni, salvaţi de contestaţii
48 de elevi clujeni de clasa a XII-a şi-au luat examenul de bacalaureat după contestaţiile prin care lucrările le-au fost recorectate.

Procentul de promovabilitate al elevilor clujeni de clasa a XII-a care şi-au dat examenul de bacalaureat săptămâna trecută a crescut cu câteva zeci de sutimi după afişarea contestaţiilor. Astfel, dacă în 3 iulie procentul de promovabilitate la bacalaureat al judeţului Cluj era de 54,07%, după recorectarea lucrărilor acesta a crescut până la 54,91%.

"În urma centralizării cererilor de contestaţii la examenul de bacalaureat, s-a înregistrat la nivelul judeţului Cluj un număr de 2.354 de cereri. Dintre acestea, cele mai numeroase, pe specialităţi, sunt: 860 - limba şi literatura română, 737 - matematică, 203 - biologie şi 125 la geografie", a declarat Horia Corcheş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. Din numărul total de contestaţii, doar 773 au fost admise. Astfel, după recorectarea lucrărilor au scăzut notele a 332 de elevi, în timp ce 441 absolvenţi de liceu au obţinut note mai mari la bacalaureat. Conform unei situaţii statistice a ISJ Cluj, după recorectare, notele a opt elevi au crescut cu mai mult de 1,5 puncte, iar în cazul unui absolvent de liceu nota a scăzut cu mai mult de 1,5 puncte. De asemenea, patru absolvenţi au obţinut note mai mari cu 1,5 puncte, iar alţi doi au pierdut acest punctaj după recorectarea lucrărilor.

"Cele mai multe contestaţii au fost depuse de absolvenţi ai grupurilor şcolare. De la un centru de examen am primit 221 de contestaţii", a declarat Călin Mureşan, informaticianul ISJ Cluj. Un liceu unde s-au depus numeroase contestaţii a fost Colegiul Tehnic Napoca, unde au susţinut examenul atât elevii unităţii, cât şi cei ai Colegiului Tehnic Edmond Nicolau. "Au fost 118 contestaţii, multe dintre ele chiar la toate cele trei discipline. Toate contestaţiile sunt de la candidaţi nepromovaţi. Cele mai multe contestaţii au fost făcute la matematică şi fizică", a declarat Horaţiu Popa Bota, vicepreşedintele comisiei de bacalaureat de la Colegiul Tehnic Napoca. La Liceul Teoretic Bathory Istvan au fost depuse 88 de contestaţii. "Au fost 10 elevi cărora le-au crescut mediile. Dintre cei respinşi au fost două cazuri la care au crescut notele şi au devenit admişi. După contestaţii Liceul UCECOM Spiru Haret nu a avut promovaţi la bacalaureat", a declarat Dumitru Draica, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul Bathory.

Între elevii nemulţumiţi după contestaţii de nota obţinută s-a aflat şi Cristian Timbruş. Tânărul, absolvent al Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică Octavian Stroia, a obţinut nota 4 la proba de limba şi literatura română la bacalaureat. "Am contestat nota şi nu a apărut nici o modificare. La istorie am obţinut 8,05, iar la geografie, 8,5. Am mers cu părinţii la ISJ să vedem lucrarea pentru că mă aşteptam la notă mai mare. Eu la punctul 3 am scris «O scrisoare pierdută», şi nu «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război», cum au făcut alţi colegi. Mă aşteptam să iau cel puţin 7", a explicat Cristian. "Mi-a crescut nota de la 8,5 la 9,5 şi mă bucur foarte tare", a spus o tânără de la Liceul Nicolae Bălcescu.

 

Comenteaza