“Lista ruşinii” din liceele clujene
- Scris de Cristina Pirvu
- 06 Iul 2011, 23:58
- Eveniment
- Ascultă știrea

Liceele particulare din Cluj-Napoca percep taxe de şcolarizare cuprinse între 1.200 şi 1.500 de lei. Ce educaţie oferă de banii aceştia? Răspunsul l-a dat bacalaureatul de anul acesta. La două licee private promovabilitatea la bacalaureat a fost zero. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj susţin că pe viitor vor fi mult mai stricţi cu aceste unităţi de învăţământ.
Una dintre unităţile de învăţământ private unde nici un absolvent de clasa a XII-a nu a obţinut notă de trecere la examenul de bacalaureat din acest an este Grupul Şcolar de Management Economic şi Drept Administrativ "Virgil Madgearu", care are o taxă de şcolarizare anuală de 1.500 de lei. "Am avut 35 de înscrişi la bacalaureat. Nu am avut absolvenţi de zi, ci 12 absolvenţi din promoţia aceasta de la frecvenţă redusă, iar restul au fost absolvenţi din promoţiile anterioare. Am avut inclusiv un absolvent de liceu din anul 2001", a declarat Mariana Dragomir, directoarea instituţiei de învăţământ. Aceasta a explicat "dezastrul" de la bacalaureat prin categoriile sociale care studiază la liceu. "Conform programei lor, elevii vin şase săptămâni pe an la şcoală. Majoritatea lucrează în străinătate. Nu pot fi puşi pe acelaşi plan cu absolvenţii de la liceele de stat. Sunt adulţi şi este responsabilitatea lor", a spus Dragomir.
Cel de-al doilea liceu privat clujean unde promovabilitatea a fost zero este Ucecom "Spiru Haret". Conducerea unităţii de învăţământ nu a putut fi contactată. Nici conducerea Grupului Şcolar "Didactica Nova" nu s-a arătat mai comunicativă. Aici un singur absolvent de clasa a XII-a a reuşit să ia notă de trecere la Bac. Renumele liceului a avut de suferit şi anul trecut, când directorul Dorel Avram a fost arestat în scandalul "Bacul xeroxat". La Didactica Nova taxa de şcolarizare pentru un an de studii este de 1.400 de lei.
O unitate de învăţământ privată unde din cei 36 de participanţi la bacalareat opt au obţinut notă de trecere este Liceul Economic "Horea, Cloşca şi Crişan". "Dintre şcolile particulare, şcoala mea are cel mai bun procent de promovabilitate. Media de promovabilitate la bacalaureat a şcolii a fost de 22%", a declarat Victor Drăgoi, directorul şcolii. El susţine că învăţământului liceal privat i se adresează persoanele care "nu pot obţine un loc în învăţământul de stat gratuit". "Pentru frecvenţă redusă optează tineri care au terminat şcoli profesionale şi care sunt în câmpul muncii. Ei vin la cursuri şi li se predau lecţii în sistem modular. Ei fac şi şcoală, şi muncă", a explicat Drăgoi. Acesta crede că unitatea de învăţământ ar fi putut avea rezultate mai bune la bacalaureat. "Pe tot parcursul anului am oferit lecţii şi consultaţii elevilor, dar nu toţi le-au frecventat. Aceia care au venit la consultaţii şi-au luat bacalaureatul. Dintre toţi cei care au venit la consultaţii la geografie, un singur elev nu a promovat. Promoţia din acest an a avut rezultate mai bune decât cea de anul trecut", a spus Drăgoi. Aici taxele pentru un an de studiu sunt cuprinse între 1.200 şi 1.400 de lei.
Reprezentanţii ISJ Cluj susţin că au făcut verificări pe întreg parcursul anului şcolar la liceele private. "Avem şase licee private în judeţul Cluj. Liceul Economic «Spiru Haret» este acreditat, iar restul au o autorizaţie de încredere, pe care o primesc prin ordin de ministru de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Noi am făcut inspecţii tematice şi de specialitate. ISJ are rol de monitorizare şi de consiliere", a explicat inspectorul de specialitate Adelhaida Kerekes, care susţine că unităţile private vor fi monitorizate mult mai strict anul şcolar viitor. "Din vizite a rezultat că multe dintre aceste licee sunt în incinta unor şcoli şi nu întrunesc toate condiţiile de funcţionare. Sunt unii care se află pe calea cea bună. Şcoala Internaţională, de exemplu, este una dintre şcolile particulare model, cu aprobare Cambridge şi care va avea în acest an clasa a X-a. Restul liceelor private sunt la limita funcţionării, pentru că învăţământul de stat este bine pus la punct. O să încercăm să monitorizăm liceele cât mai strict, în funcţie de rezultatele pe care le-au obţinut", a precizat Kerekes.