Universitari clujeni cu greutate, trimişi acasă de noua Lege a educaţiei

Universitari clujeni cu greutate, trimişi acasă de noua Lege a educaţiei
Zeci de profesori din universităţile clujene vor fi nevoiţi să se pensioneze ca urmare a prevederii din Legea educaţiei privind pensionarea la 65 de ani. Legea intră în vigoare astăzi.
Prevederea din noua Lege a educaţiei naţionale (LEN) privind pensionarea la 65 de ani pune în dificultate universităţile clujene, unde foarte mulţi profesori, câteva zeci, vor fi nevoiţi să îşi încheie activitatea. Conducerile universităţilor spun însă că vor semna contracte de colaborare cu universitarii astfel ca aceştia să îşi poată continua activitatea didactică până la finalul anului universitar.

LEN prevede că “în învăţământul superior de stat, particular şi confesional se interzice ocuparea oricărei funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, după pensionare. Senatul universitar din universităţile de stat, particulare şi confesionale, în baza criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare, poate decide continuarea activităţii unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform Cartei universitare, fără limită de vârstă. Legea mai prevede şi că profesorii pensionari pot să îşi continue activitatea fiind plătiţi cu ora. “Cadrele didactice şi de cercetare care conduc doctorate se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani şi pot conduce doctoratele în desfăşurare la data pensionării până la împlinirea vârstei de 70 de ani; după împlinirea vârstei de 65 de ani, pot conduce noi studenţi-doctoranzi numai în regim de cotutelă împreună cu un cadru didactic şi de cercetare care nu împlineşte vârsta de pensionare pe toată durată desfăşurării doctoratului respectiv”, mai prevede LEN.

La Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, circa 50 de profesori ar trebui să se pensioneze conform noilor reglementări. Aceştia au semnat recent un memoriu remis ministrului Educaţiei, în care cer “anularea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, revenirea cel puţin la legislaţia anterioară şi elaborarea unei legi, în conformitate cu normele universitare, politicile universitare şi măsurile antidiscriminatorii din Europa”. La Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) există 28 de profesori care au depăşit sau urmează să împlinească vârsta de 65 de ani. “Avem 15 profesori care au depăşit vârsta de 65 de ani şi sunt cu prelungire de activitate, doi profesori care au împlinit 65 de ani până în 8 februarie, iar 11 profesori urmează să împlinească 65 de ani după data de 9 februarie. Noi mai avem 44 de profesori consultanţi care sunt pensionari şi vin la plata cu ora”, a declarat Daniel Sârb, purtătorul de cuvânt al UTCN.

Acesta a precizat că instituţia de învăţământ are mare nevoie de universitarii pensionabili. “Sunt profesori care trebuie să se pensioneze şi asta creează probleme mai ales la doctorate pentru că nu se pot transfera doctoratele în sistemul acesta (al finanţărilor prin fonduri europene - n. red.)”, a precizat Sârb. La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) urmează să fie pensionaţi mai mulţi profesori de la facultăţile de Agricultură şi Horticultură. “Avem 11 profesori care ar trebui să se pensioneze conform noii legi. Având în vedere că posturile în sistemul universitar sunt blocate, nu poţi să treci direct de la titlul de conferenţiar la cel de profesor, dar o să se găsească soluţii”, a spus Sonia Sână, purtătorul de cuvânt al universităţii. Universitatea de Artă şi Design (UAD) va rămâne şi ea fără patru profesori universitari la secţiile de Grafică, Ceramică, Conservare-Restaurare şi Pictură.

“Profesorii o să continue colaborarea cu noi. O să avem în continuare nevoie de dânşii, dar pe un alt statut impus de lege”, a declarat Radu Solovăstru, rectorul UAD. Cinci profesori universitari se vor pensiona la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”. “Am avut o discuţie cu cei cinci colegi care acceptă chestiunile impuse de LEN. Regretăm că nu am putut face aceste pensionări la sfârşitul anului universitar. Profesorii au dreptul să predea până la sfârşitul anului printr-o colaborare”, a declarat Adrian Pop, rectorul Academiei de Muzică. “Sunt 11 cadre didactice care se vor pensiona anul acesta până la 1 octombrie 2011. Universitatea de Medicină şi Farmacie «Iuliu Haţieganu» (UMF) întotdeauna a pensionat persoanele care au împlinit vârsta de pensionare”, a declarat Ioana Bunea, purtător de cuvânt al UMF Cluj.

Nume cu greutate în lista protestatarilor UBB

Memoriul pe care UBB l-a adresat Senatului, Camerei Deputaţilor şi Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a fost semnat de cunoscuţi profesori universitari, conducători de doctorat şi alte cadre didactice cu nume cu rezonanţă. Între aceştia se numără Michael Shafir de la Studii Europene, Mircea Muthu şi Gavril Neamţu de la Litere, Traian Rotariu de la Sociologie, Ion Vartic de la Facultatea de Teatru şi Televiziune sau Ioan Piso de la Istorie şi Filosofie.

Vor pensionări anul universitar viitor

Federaţia sindicală Alma Mater i-a cerut ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, ca pensionările în sistemul universitar să aibă loc din anul universitar 2011-2012. “Cerem în mod imperativ Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să revină asupra acestui ordin contradictoriu prin reformularea art.12 din Anexa 2, în sensul că art. 289 din Legea nr. 1/2011 se va aplica cu începere din anul universitar 2011-2012 “, arată sindicaliştii Alma Mater în încheierea scrisorii deschise.

Cristina PÎRVU, Florentina TĂTAR

Comenteaza