Când Facebook ajunge probă de divorţ

Când Facebook ajunge probă de divorţ
Fotografiile postate pe reţeaua de socializare din weekendul petrecut cu amanta sau poza de pe malul mării cu iubitul din afara căsătoriei pot ajunge de acum pe masa judecătorului care îţi decide oficial despărţirea.

 Avocaţii clujeni utilizează deja ca probe fotografii descărcate din reţelele de socializare de pe internet pentru a dovedi adulterul. Cum fac asta?

 

“Coroborăm articolul 1.170 din Codul Civil, care spune că dovada se poate face prin înscrisuri, prin martori, prin prezumţii, prin mărturisirea uneia din părţi şi prin jurământ, cu prevederile articolului 190 din Codul de Procedură Civilă, care spune că, în situaţiile de acest gen, la starea civilă sau la divorţ se pot asculta ca martori inclusiv rude şi afini- rude prin alianţă. Fotografiile descărcate de pe internet pot astfel să fie prezentate ca probă în instanţă, în măsura în care veridicitatea lor poate fi confirmată de martori”, explică avocata Laura Pop.

 

Incertitudinea care îi roade pe cei aflaţi în postura de a-şi suspecta partenerul de infidelitate poate fi risipită de o simplă căutare prin fotografiile şi chiar postările de pe reţele gen Facebook ale celui suspectat. Popularitatea de care se bucură reţelele de socializare face ca, mai ales în cazul tinerilor utilizatori, să poată fi urmărită fiecare etapă a relaţiei în care se implică, de la discuţiile în care cei doi încep să se cunoască, la prima întâlnire şi până la despărţiri, postate şi ele cu lux de amănunte parcă special ca “să primească mesaje pe perete gen: «îmi pare rău, vă potriveaţi»”, după cum se remarcă pe un forum privitor la această temă. Simpla schimbare a stării civile din profilul  celui urmărit în formulări de genul “e complicat” sau “într-o relaţie liberă” este  considerată un semn sigur că partenerul a călcat strâmb.

 

Chiar dacă soţul suspectat de adulter este prudent şi nu îşi postează poze compromiţătoare pe conturile din reţelele de socializare, proba decisivă care îl convinge pe cel înşelat că a avut dreptate în bănuielile sale poate apărea în albumele prietenilor. Sau poate fi ascunsă între informaţiile ce pot fi accesate doar de către anumite persoane. “Am avut cazuri de divorţ în care fotografiile soţului cu amanta ne-au fost furnizate de prieteni comuni sau chiar apropiaţi de-ai acestuia, pentru că noi nu aveam acces la toate informaţiile din contul lui”, dezvăluie avocata. Deşi nu este un lucru obişnuit, prezentarea de probe luate de pe Facebook nu a fost contestată sau tratată neîncrezător în instanţă. “Pot solicita chiar judecătorii prezentarea unor probe pe care le consideră necesare”, precizează Laura Pop.

 

La descărcarea fotografiilor şi a datelor pe care urmează să le expună în instanţă la pronunţarea unui divorţ, soţii înşelaţi şi oamenii legii care îi reprezintă trebuie să aibă grijă la un alt detaliu esenţial: legalitatea preluărilor. “Nu avem voie să recurgem la mijloace frauduloase. O astfel de informaţie poate folosi ca probă doar dacă e obţinută legal, fără riscul de a intra în incidenţa legii penale şi doar dacă este confirmată de martori”, rezumă avocata.

 

Practică veche în Statele Unite

 

Dacă la noi folosirea în instanţă a pozelor postate în reţele de socializare se află abia la început, în SUA procedura este foarte populară în rândul avocaţilor “de divorţ”. Potrivit Associated Press, 81% dintre membrii Academiei Americane de Avocaţi specializaţi în divorţ au confirmat că au întrebuinţat în ultimii 5 ani ca dovezi informaţii de pe Facebook, MySpace, Twitter, dar şi pagini de internet precum YouTube şi Linkedin. Facebook se află în fruntea acestei liste, mai exact 66% dintre avocaţi au folosit această reţea ca sursă online de informaţii în “construirea” cazurilor pe care le-au reprezentat în instanţă, 15%, MySpace şi 5%, Twitter.

 

Comenteaza