Candidaţii la preşedinţie i-au supărat pe membrii comunităţii gay

Candidaţii la preşedinţie i-au supărat pe membrii comunităţii gay
Cu ocazia anunţării evenimentelor din cadrul „Serilor Filmului Gay”, directorul festivalului a făcut apel către cei doi candidaţi la preşedinţia României şi le-a cerut să nu mai instige la ură când vine vorba de orientarea sexuală.

Directorul festivalului de film gay, Lucian Dunăreanu, a vorbit în numele comunităţii LGBTQ, deranjat fiind de faptul că Victor Ponta şi Klaus Iohannis, împreună cu partidele politice care îi susţin, nu arată respect faţă de minorităţile din România, indiferent că este vorba de orientare sexuală, etnie sau religie.

„Este o problemă cu care ne confruntăm noi ca şi comunitate. Vorbim despre această luptă politică ce se dă în ultimele zile. În acest an, festivalul are loc între aceste două tururi de alegeri. Dacă de-a lungul anilor noi ne-am chinuit din răsputeri să promovăm toleranţa şi nediscriminarea şi ne-am dat seama că în ultimul timp este la modă, se pare, un discurs discriminator în care liderii de opinie, candidaţii la preşedinţie şi staff-ul care-i sprijină politic vorbesc despre religia pe care o au candidaţii, despre câţi copii trebuie să aibă candidaţii, despre etnia pe care ar trebuie să o aibă candidatul la funcţia de preşedinţie. Tot acest discurs care instigă la ură, care discriminează nu ar trebui să existe în spaţiul public. Ar trebui să lăsăm la o parte toate aceste mesaje care nu fac bine ţării noastre şi nici educaţiei, şi să ne canalizăm pe teme de discuţie mai importante în campania electroală, să vorbească despre viziunea candidaţilor asupra ceea ce vor să facă la conducere.

Îi rugăm frumos pe cei doi candidaţi la preşedinţie să nu mai folosească orientarea sexuală, etnia, religia în discursurile lor pentru că acestea nu sunt importante.Important este omul în sine şi munca şi ceea ce-şi doreşte să facă pentru binele României. În aceste condiţii noi le cerem celor doi candidaţi să-şi spună public punctul de vedere cu privire la ce înseamnă discriminarea în România, legislaţia anti discriminre şi care este viziunea lor faţă de aceste grupuri defavorizate despre comunitatea gay din România de exemplu", a sus directorul festivalului şi activist gay, Lucian Dunăreanu.

Întrebat dacă militează pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de acest sex, aşa cum se întâmplă la Bucureşti, Dunăreanu a spus că românii nu sunt pregătiţi pentru asta.

„Eu ştiu că la Bucureşti se cer parteneriate civile. La Cluj, noi avem o altă mentalitate. Noi facem altceva, noi organizăm un festival de film, organizăm un festival cultural, nu ieşiri în stradă. La Cluj ne dorim ca noi să nu mai fim discriminaţi. Ne dorim ca atunci când cineva care află că suntem gay, să nu ne înjure, să nu primim ameninţări şi tot felul de insulte pe paginile de Facebook, cum se întâmplă în prezent. Ne dorim o comunicare şi mai mult respect. Noi credem că nu suntem încă la timpul la care să cerem parteneriate civile. Prima dată cred că este nevoie de o educare a maselor. Ulterior oamenii ne vor înţelege şi nu va fi nevoie de legislaţii pentru parteneriate civile. La Bucureşti se încearcă să se rezolve toate problemele comunităţii printr-o legislaţie. Pentru ca acea legislaţie să fie intorodusă este nevoie ca prima dată să fie acceptată, iar oamenii nu sunt încă pregătiţi să o accepte şi atunci hai mai bine să ne îndreptăm spre educaţie şi să lăsăm parteneriatele civile.

În condiţiile în care candidaţii la preşedinţie au un discurs instigator la ură, discriminator, nu ştiu pe viitor cum noi vom fi mai mult toleraţi, respectaţi, apreciaţi. Comunitatea gay are nevoie de respect în primul rând, iar respectul se câştigă în timp. Ca să câştigi respect, inclusiv Guvernul României ne-ar putea ajuta. De exemplu, prin campanii guvernamentale de conştientizare, care nu au existat niciodată. Ne-ar plăcea să vedem o campanie guvernamentală în care să se spună că toţi oamenii sunt egali în faţa legii, că au drepturi egale şi toţi oamenii trebuie respectaţi, indiferent de culoarea ochilor, că sunt dreptaci sau stângaci, că sunt gay, că s-au născut români sau evrei, că sunt maghiari sau saşi", a mai spus directorul festivalului.

Dovadă a faptului că românii nu sunt pregătiţi pentru o lege care să permită parteneriate civile între oameni de acelaşi sex, sunt reacţiile pline de ură pe care organizatorii Seriilor Filmului Gay le-au primit în această perioadă pe Facebook.

„Zilele trecute am anunţat pe Facebook că vor avea loc, din 10 noiembrie, Serile Festivalului de Film Gay. Noi am lăsat aproape toate mesajele online şi au fost o mulţime de masaje, de la „să muriţi odată", până la „vă prind io pe voi", sau tot felul de expresii triviale, mesaje care nu îşi au rostul şi genul ăsta de mesaje ne fac să ne dăm seama că lumea nu e pregătită. De asta facem apel la cei care ne conduc sau urmează să ne conducă ţara. Viitorul preşedinte al României ar trebuii să fie ferm împotriva discriminării şi ferm împotriva discursului care instigă la ură pentru că numai aşa ne putem dezvolta în România şi numai aşa putem să trăim într-o ţară în care să ne respectăm ca oameni", a încheiat Lucian Dunăreanu.

Serile Filmului Gay (SFG) a ajuns în acest an la cea de-a zecea ediţie, fiind singurul festival de film cu tematică gay din România. Deoarece municipalitatea nu a oferit nicio mână de ajutor în dezvoltarea longevivului festival, SFG este susţinut de Ambasada Israel la Bucureşti, Ambasada Marii Britanii şi de Ambasada Statelor Unite ale Americii şi de Asociaţia ACCEPT.

Comenteaza