Sinucidere sau execuţie în cazul Şuşman?

Sinucidere sau execuţie în cazul Şuşman?
În cazul Şuşman, celebrul luptător anticomunist din Răchiţele, proaspăt exhumat de arheologii Centrului de de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR), autorităţile judiciare care cercetează dosarul celebrului parizan par să infirme teoria sinuciderii.

Cu toate că autopsia cadavrului exhumat în urmă cu trei săptămâni în localitatea Răchiţele nu a fost încă definitivată, surse din cadrul Parchetului Militar Cluj arată că este puţin probabil ca Teodor Şuşman să se fi sinucis înainte de a fi prins de Securitate, în decembrie 1951.

 

Procurorii militari au ajuns la această concluzie după ce au descoperit în craniul exhumat două gloanţe, nu doar unul, iar criminaliştii spun că nu este posibil ca gloanţele trase de la mică distanţă să fie reţinute în corp, ci ar fi sfâşiat ţesutul şi s-ar mai fi găsit doar urmele de intrare şi ieşire ale proiectilelor. La exhumare, arheologii au mai descoperit alte cinci gloanţe în corpul lui Teodor Şuşman, supranumit “Tatăl moţilor”.

 

Autopsia este efectuată de Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj, însă directorul Marius Vartic nu a putut fi găsit ieri, până la închiderea ediţiei. Pe de altă parte, cercetătorii de la CICCR sunt sceptici cu privire la ipoteza criminalistică. “Este foarte relativă treaba, ca la loterie. Şuşman avea un ştergar gros legat de cap, poate de aceea glonţul nu a ieşit. Eu sunt convins că a fost sinucidere. Trebuie luat în calcul şi factorul uman: suferea de o boală de ficat, nevasta îi murise, nu-şi mai văzuse copiii de câteva săptămâni. Cei care povestesc îşi amintesc că spunea că nu mai rezistă”, a declarat arheologul Gheorghe Petrov, şeful echipei de cercetători care a condus exhumarea de la Răchiţele.

 

 Existenţa ştergarului legat pe cap este confirmată de o femeie din sat care a primit ordin din partea Securităţii să spele bereta şi ştergarul îmbibate cu sânge, aflate asupra lui Şuşman.

 

Potrivit istoricilor, Teodor Şuşman a fost împuşcat în 5 decembrie 1951, după ce a fost surprins într-o şură de pe Dealul Suliţa din Răchiţele. Autorităţile au deplasat la faţa locului un efectiv de 18 persoane, alcătuit din cinci securişti şi 13 miliţieni, însoţiţi şi de şapte câini de urmărire. Şura a fost înconjurată şi asupra ei a fost executat un puternic foc cu armament. După ce s-a pătruns în şură, înăuntru a fost găsit cadavrul lui Teodor Şuşman. Grupul de partizani Şuşman este considerat exponenţial pentru lupta anticomunistă din Munţii Apuseni, de la începutul anilor ’50.

Comenteaza