Pizzerii închise pe bandă rulantă la Cluj de Protecţia Consumatorilor

Pizzerii închise pe bandă rulantă la Cluj de Protecţia Consumatorilor
Activitatea a 13 unităţi din oraş a fost suspendată, rând pe rând, după ce inspectorii au găsit nereguli la bucătării.

 Pizzeriile clujene au fost închise câteva ore, timp în care au trebuit să îşi cureţe bucătăriile. Din 18 pizzerii clujene controlate de inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj în lunile mai şi iunie, la 15 au fost găsite probleme. în plus, comisarii CJPC au descoperit 15 kilograme de brânză şi carne expirată utilizată la prepararea pizzei.

 

“Am controlat 18 operatori economici şi am găsit neconformităţi la 15 dintre ei. Principalele deficienţe se referă la calitatea alimentelor, inclusiv a preparatelor culinare, şi la modul de comercializare a unor ingrediente de pizza cu data durabilităţii minimale depăşite. Au fost 15 kilograme de materii prime retrase. S-a găsit depozitată, pentru a fi utilizată în procesul de fabricaţie, o cantitate de 10 kilograme de caşcaval, baclava, babic şi drojdie expirate, în valoare de 205 lei” a declarat Mircea Radu, directorul coordonator al CJPC.

 

El a adăugat că la mai multe pizzerii a fost oprită activitatea. “La 13 operatori a fost oprită temporar activitatea, iar comisarii au fost sunaţi seara să meargă şi să verifice. S-au dat şapte amenzi în valoare de 11.000 de lei şi opt avertismente”, a explicat Radu. El a dat şi exemple privind mizeria găsită în bucătăriile localurilor din oraş. “Am observat că, deşi localul e frumos când intri, în bucătărie îţi dai seama de felul cum se fac mâncărurile. Am avut recent o acţiune la un local unde aveau un contract de salubritate şi zilnic trebuia să se facă curăţenia. Am ajuns la 11:30 şi ne aşteptam ca firma de curăţenie să fie acolo. Toate coşurile de gunoi erau pline şi vesela, «îmbătrânită»”, a explicat Mircea Radu. între problemele descoperite s-au numărat depozitarea materiilor prime lângă semipreparate sau meniul incomplet.

 

Unul dintre localurile unde au fost găsite nereguli a fost Taverna, de pe strada Clinicilor. “Au avut probleme cu bucătăria. Au stat închişi până la remedierea deficienţelor, la ora 21:30”, a declarat Radu. Aici, comisarii CJPC au aplicat o amendă de 2.500 de lei. “Au fost găsite deficienţe din punctul de vedere al bucătăriei, care s-au remediat. Au fost lucruri care au ţinut de neglijenţa bucătăresei, dar care au avut un efect pozitiv pentru ca aceasta să ţină spaţiul mai curat”, a declarat Andrei Szarka, proprietarul Taverna.

 

Totodată, directorul CJCP a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că inspectorii instituţiei au aplicat în prima jumătate a acestui an amenzi în valoare de 200.000 de euro companiilor prinse “pe picior greşit”. Mai mult de jumătate din valoarea amenzilor a fost contestată în instanţă. “Am aplicat 586 de amenzi, în valoare de 864.450 de lei, cu 46% mai mult faţă de 2009. Valoarea amenzilor încasate a fost de 243.800 de lei, cu o uşoare scădere faţă de anul anterior”, a declarat şeful CJPC.

 

Comisarii clujeni au efectuat 2007 controale, cu 25% mai multe faţă de perioada similară a anului trecut. “Au fost înregistrate 1.123 de reclamaţii. Clujul este al doilea oraş din ţară, după Bucureşti, ca număr de reclamaţii înregistrate la nivel de comisariat”, a explicat Radu. Şeful CJPC Cluj a precizat că, în general, companiile mari achită amenzile până la un anumit plafon. “In general, sunt plătite sumele sub 10.000 de lei. Celelalte au fost contestate în instanţă. Avem în jur de 60 de procese pe rol. 60-70% dintre operatorii economici amendaţi îşi achită amenzile. UPC, E.ON Gaz, marii retaileri achită sumele până în 10.000 de lei”, a precizat Mircea Radu.

 

 

Argumentele amendaţilor

 

Intre societăţile amendate de CJPC Cluj s-a numărat şi Banca Comercială Română (BCR). Instituţia bancară a fost sancţionată în martie cu o amendă de 30.000 de lei, în urma unor reclamaţii primite de la mai mulţi clujeni care au încheiat contracte de credit ipotecar şi care au avut întârzieri la plata ratelor.

 

Clienţii BCR erau nemulţumiţi că instituţia a cesionat contractele ipotecare unei alte societăţi, care i-a somat să îşi achite ratele înainte de termen, în caz contrar urmând să fie executaţi silit. CJPC Cluj a amendat atunci banca pentru clauzele contractelor încheiate cu clienţii, la nivel de notificare. “Noi am contestat acel proces al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru că l-am considerat netemeinic şi pentru că suntem de părere că banca nu are nicio vină. Termenul de judecată a fost fixat pentru luna decembrie”, a declarat Corneliu Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.

 

Comenteaza