Ce poţi vizita la Noaptea Muzeelor. Intrarea este gratuită

Ce poţi vizita la Noaptea Muzeelor. Intrarea este gratuită
Clujenii sunt aşteptaţi să viziteze, gratuit, muzeele din judeţ, sâmbătă noaptea. Evenimentul face parte din cadrul Festivalului European Noaptea Muzeelor, în acest an cu tema "Aceeaşi noapte, scenarii diferite".

Cu acest prilej, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul "Octavian Goga" Ciucea precum şi Muzeul Apei „ Leonida Truţa" vor putea fi vizitate gratuit. Pe lângă expoziţiile înscrise în programul lunii mai, muzeele şi Şcoala Populară de Arte "Tudor Jarda" pregătesc şi evenimente special destinate acestei ocazii.

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei, palatul Reduta, clujenii vor avea ocazia să admire, în intervalul orar 16.00-01.00, expoziţia temporară „Rembrandt - apogeul artei gravurii", expoziţie care cuprinde un număr de 273 de gravuri originale obţinute prin imprimare de pe plăcile lui Rembrandt.

De asemenea, în intervalul 16.30 - 18.00, Muzeul Etnografic va găzdui conferinţa Florin Stoiciu În Dialog Cu Rembrandt, precum şi prezentarea cărţii lui Florin Stoiciu, „Tehnici și maniere în gravură". Proiecţie video: Tehnici de gravură. Totodată, între orele 16.00 şi 01.00, Palatul Reduta va găzdui o demonstraţie de gravură cu Natura Paper.

Expoziţiile permanente ale Muzeului Etnografic al Transilvaniei: „Cultura populară din Transilvania - secolele XVIII-XX" (expoziţia permanentă sistematică) și „Atinge şi înţelege. Mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale" (expoziţie permanentă pentru persoanele cu deficienţe de vedere) vor putea fi vizitate, de asemenea, gratuit.

Acestor evenimente organizate la Palatul Reduta li se adaugă altele două care vor avea loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia": Ziua Balmoşului şi un concert de muzică populară. Astfel, între orele 11.00 şi 18.00, va avea loc cea de-a doua ediţie a Sărbătorii Balmoşului Ardelenesc, eveniment organizat în colaborare cu Centrul Național de Informare şi Promovare Turistică Cluj şi mai multe asociaţii ale crescătorilor de animale din judeţul Cluj. Între orele 13.00 şi 17.00, Parcul Etnografic va găzdui un concert de muzică popular - Rapsodii de Primăvară, program artistic oferit de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Concertul va fi acompaniat de orchestra „Cununa Transilvană", condusă de dirijorul Ovidiu Barteș.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca le pregăteşte vizitatorilor un program inedit intitulat „O noapte la palat cu valsuri, tablouri şi ştrudel".

Muzeul de Artă îşi propune să prezinte între orele 20.00 - 1.30 o suită de activităţi cultural-educative şi de divertisment asociate palatului baroc în care acesta funcţionează. Publicul va avea astfel ocazia să viziteze balconul Palatului Banffy, să întâlnească presonaje de epocă, să danseze vals şi să participe la concursul „Cel mai bun ştrudel".

Evenimentul „O noapte la palat cu valsuri, tablouri şi ştrudel" este realizat în colaborare cu doi jurnalişti clujeni la iniţiativa cărora balconul muzeului, recent restaurat, care în istorie a fost vizitat şi de împăraţii Francisc I şi Franz Josef, va fi introdus în circuitul de vizitare pe durata sezonului estival.

Pentru reconstituirea atmosferei de epocă a palatului, cu ocazia Nopţii Muzeelor, în sala de acces spre balcon, vor fi expuse portrete nobilare, inclusiv cel al împăratului Francisc I pictat de Barabas Miklos, portrete realizate în secolele XVII - XIX de Theodor Aman, Sava Henţia, Gyárfás Jenö, Franz Anton Bergmann, Johann Frankenberger şi alţii.

Totodată, în cadrul Nopţii la palat, publicul va putea vizita gratuit Galeria Naţională şi expoziţia Sigmar Polke şi, de asemenea, va avea prilejul să danseze vals, fiind organizate cursuri în acest sens pentru începători.

Muzeul "Octavian Goga" din Ciucea, va marca acest eveniment printr-un program special, desfăşurat între orele 19.00 şi 24.00. Programul, realizat în colaborare cu Şcoala Populară de Artă „Tudor Jarda" include un program artistic de muzică clasică şi poezie, program realizat de către cursanţii Şcolii de Arte de la secţiile de canto muzică clasică, teatru, retorică, instrumente muzicale , un program de muzică populară realizat de către cursanţii claselor de muzică populară ai Şcolii Populare de Arte Tudor Jarda, precum şi o expoziţie cu lucrările realizate în cadrul taberelor de arte plastice realizate de către Şcoala Populară de Arte, la Ciucea, în anii 2009 şi 2010.

Totodată, pentru ca un număr cât mai mare de vizitatori să poată trece pragul Muzeului "Octavian Goga" de la Ciucea şi al expoziţiilor permanente din clădirile Castel, Casa Albă şi Casa Ady Endre, transportul clujenilor care doresc să viziteze acest obiectiv va fi asigurat în mod gratuit.

La rândul său, Muzeul Apei „Leonida Truţa" din localitatea Floreşti va avea porţile deschise pentru vizitatori între orele 20.00 şi 1:30, clujenii interesaţi putând să folosească gratuit mijloacele de transport în comun, puse la dispoziţia acestora începând cu ora 20.00, din oră în oră, plecarea urmând a se face din Piaţa Unirii, zona Muzeului de Artă. Programul va include vizualizarea exponatelor, un istoric al alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca, prezentarea unor documente de la începuturile funcţionării Uzinelor de Apă şi Canalizare ale oraşului Cluj, unelte specifice activităţii de asigurare a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi o colecţie inedită de capace de canal din întreaga Europă. Organizatorii promit şi alte surprize în cadrul programului.

Trebuie reamintit faptul că accesul la toate aceste muzee este gratuit, excepţie făcând expoziţia temporară „Rembrandt - apogeul artei gravurii" din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, unde se percepe o taxă de 2 lei.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, aflat deja la a zecea ediţie. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai.

Citeşte şi Vals şi şampanie la Noaptea Europeană a Muzeelor

 

Etichete
Comenteaza