Stomatologii, obligaţi să garanteze calitatea protezelor dentare

Stomatologii, obligaţi să garanteze calitatea protezelor dentare

 Medicii dentişti clujeni vor primi, începând cu jumătatea acestei luni, certificate care garantează calitatea lucrărilor dentare realizate de tehnicieni.

 

Clujenii care au probleme cu dantura vor avea, începând din acest an, garanţia că materialele folosite pentru dinţii sau protezele pentru care au investit sume consistente sunt conforme standardelor de calitate.

 

“Certificatele de conformitate” pentru lucrările dentare, care vor fi finalizate până în 15 ianuarie, au fost realizate, în colaborare, de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), Colegiul Medicilor Dentişti (CMD) şi Ordinul Tehnicienilor Dentari din Cluj. “Avem o formă finalizată în proporţie de 80% a garanţiei pentru lucrările dentare” pe care am dat-o la studiu la departamentul juridic să vedem ce clauze mai trebuie adăugate pentru Protecţia Consumatorilor. Acest proiect este discutat la nivel naţional”, a declarat Mircea Radu, directorul coordonator al CJPC Cluj.

 

 Protecţia Consumatorilor a primit în ultimele şase luni ale anului trecut aproximativ 20 de reclamaţii de la clujeni nemulţumiţi de lucrările medicilor dentişti. “O să avem garanţia produselor  folosite în lucrările dentare, se creează legătura între cabinetul tehnicianului dentar care realizează proteza şi medicul dentist. Cabinetele stomatologice şi tehnicienii vor schimba între ei acte doveditoare de predare-primire a materialelor folosite, iar pacientul va semna, la rândul lui, două acte:  un acord prin care e diagnosticat şi supus lucrării dentare (consimţământ informat al pacientului – n.red.), iar când acesta e finalizat, va fi semnat un certificat de conformitate care dovedeşte că s-a făcut lucrare şi că materialele sunt conforme. Protezele trebuie să fie garantate, de exemplu, cel puţin un an”, a explicat Radu. 

 

Radu Câmpian, preşedintele CMD Cluj, este de părere  că apariţia consimţământului informat al pacientului şi a certificatului de conformitate vor creşte transparenţa în relaţia dentist-pacient, dar şi calitatea relaţiilor între dentişti şi tehnicieni dentari. “Documentul certifică faptul că materialele folosite sunt cele corespunzătoare şi că au fost prelucrate conform tehnologiilor legale. Faptul că o lucrare dentară durează mai mult sau mai puţin nu se poate garanta pentru că nici pacienţii nu ştiu dacă îşi modifică starea de sănătate”, a explicat Câmpian.

Comenteaza