Trioul care a golit conturile clienţilor CEC Bank, trimis în judecată

Trioul care a golit conturile clienţilor CEC Bank, trimis în judecată
Angajatele CEC Bank acuzate că ar fi golit conturile a zeci de clienţi, prejudiciul fiind estimat la peste 600.000 de lei, au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT. Activitatea infracţională a celor două angajate, ajutate de casieră, a început încă din 2006!

Ana Olga Coldea şi Daniela Liana Brie, fost ofiţer de cont, respectiv fostă şefă a agenţiei nr.6 CEC Bank Cluj, au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) sub acuzaţiile de fals în înscrisuri şi uz de fals, furt, delapidare şi abuz în serviciu. Brie şi Coldea ar fi golit conturile clienţilor CEC Bank timp de 6 ani, folosind metoda „Suveica".

Cele două angajate au profitat inculsiv de rudele lor sau de economiile pensionarilor, au arătat procurorii. Reţinute în septembrie 2012 de procurori, cele două femei au fost duse în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, însă atât instanţa de fond, Judecătoria Cluj-Napoca, precum şi cea de recurs, Tribunalul Cluj, nu au admis propunerea, Coldea şi Brie fiind cercetate în stare de libertate. Motivul respingerii propunerii de arestare a fost acela că faţă de inculpate s-a cerut această măsură după şase luni de la săvârşirea faptelor. Amintim, în acest context, că urmărirea penală a fost dispusă de către procuror în iunie 2012, însă fără a se preciza persoanele împotriva cărora s-a început. Faptele au fost descoperite încă din martie 2012, în urma unui control intern la sucursala bancară, iar urmărirea penală faţă de cele două angajate a fost dispusă abia în septembrie 2012.

Potrivit rechizitoriului trimis Judecătoriei Cluj-Napoca în 22 ianuarie 2013, cele două inculpate au fost ajutate în activitatea lor infracţională de casiera sucursalei bancare, Vincze Ana Maria. Cea din urmă are calitatea de învinuită în acelaşi dosar, fiind trimisă, la rândul ei, în judecată. Brie şi Coldea au reuşit să fraudeze conturile a 22 de clienţi prin complicitate. „Efectuarea operaţiunilor a fost posibilă întrucât cele două foste salariate şi-au remis, reciproc, în mod continuat, parolele de operare în aplicaţia QBANK, respectiv parola de autorizare-supervizare, iniţiind şi finalizând, fiecare în parte, anumite operaţiuni", se arată în rechizitoriul DIICOT Cluj. Conform regulilor implementate de bancă, nici unul dintre angajaţi nu poate executa tranzacţii semnificative de unul singur, tocmai de aceea parolele fiecăruia sunt strict secrete. Însă, cele două angajate, cu sprijinul casierei, au făcut front comun şi au încălcat regulamentul. Scopul urmărit de acestea era să obţină, în interes personal, sume de bani. Prejudiciul creat ca urmare a activităţii infracţionale se ridică la suma de 624.779 lei, compus din 553.326 lei, suma sustrasă, 38.306 lei, dobânzi aferente operaţiunilor şi 33.146 de lei, venit nerealizat de către bancă.

Faptele celor trei angajate au fost descoperite în urma unei reclamaţii făcute de un client care avea un depozit la termen în valoare de 14.110 lei. Clujeanul a constatat că în evidenţele băncii figura doar cu suma de 3.828 de lei. În urma unei verificări interne, Direcţia de control a băncii le-a găsit responsabile de această neregulă pe Ana Olga Coldea şi pe Daniela Liana Brie. Ofiţerul de cont Coldea a recunoscut că a emis în fals depozitul, iar şefa sa, Brie, a supervizat operaţiunile. După investigaţii mai amănunţite a ieşit la iveală faptul că numărul victimelor e mult mai mare, fiind vorba de 22 de clienţi ai băncii. Metodele prin care au fraudat conturile clienţilor sunt lichidarea de depozite active ale acestora prin efectuarea de viramente fictive, efectuarea de viramente fictive din conturile clienţilor către conturi de card ale altor clienţi, sumele fiind ridicate ulterior de la ATM-uri, EPOS sau prin QBANK, efectuarea de retrageri din contuile clineţilor care nu erau în unitate prin falsificarea semnăturilor acestora, neonorarea solicitării clientului privind o rambursare anticipată sau însuşirea unei părţi din creditul aprobat, clientului nefiindu-i înmânat un exemplar al contractului de credit.

Procurorii DIICOT arată în rechizitoriu şi cum au procedat inculpatele. „Fiecare dintre angajaţii băncii deţineau câte o parolă unică, parolă care se modifică o dată la 30 de zile şi care, conform fişei postului şi actelor adiţionale contractului individual de muncă, nu putea să fie sub nici o formă comunicată altui angajat al băncii sau unor terţe persoane. Cu toate acestea, inculpata Coldea Ana Olga şi Brie Daniela Liana au făcut reciproc schimb de astfel de parole, urmând ca fiecare dintre ele să gestioneze în mod exclusiv operaţiunile bancare pentru clienţii pe care îi avea. În acest mod, s-au eludat cu intenţie prevederile bancare care au fost create tocmai în ideea înlăturării acestui gen de fraude", se precizează în rechizitoriu.

Avocatul Eugen Iordăchescu, apărătorul Anei Olga Coldea, a spus că aceasta nu a sustras decât o sumă foarte mică de bani. „Urmează ca pe parcursul cercetării judecătoreşti să facă dovada acestor sume. Îşi asumă integral responsabilitatea pentru ceea ce a comis într-adevăr. Evident că regretă modul în care a inţeles să-şi realizeze sarcinile", a spus avocatul.

În luna martie 2012, celor două inculpate li s-a desfăcut contractul de muncă, nemaifiind angajate ale CEC Bank. Anchetatorii le acuză pe Ana Olga Coldea şi Daniela Liana Brie că au transformat agenţia bancară în propriul SRL. Prejudiciul a fost recuperat total, fiind acoperit de instituţia bancară.

 

Comenteaza