Video Emil Boc la ZIUA LIVE: „Stă în puterea noastră să facem din Clujul nostru drag un loc din care să nu vrem să plecăm"

Emil Boc la ZIUA LIVE: „Stă în puterea noastră să facem din Clujul nostru drag un loc din care să nu vrem să plecăm"
| Foto: Facebook / Visit Cluj

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, subliniază că politica de coeziune este acel „lipici" care ține azi unită Uniunea Europeană. La Cluj au ajuns peste 420 milioane euro prin proiecte europene implementate. Alte peste 4 miliarde de euro vor veni prin proiecte aflate în implementare.

Emil Boc a vorbit, la ZIUA LIVE, despre politica de coeziune și impactul acesteia pentru comunități, în special pentru cea clujeană.

Primarul precizează că, prin politica de coeziune, calitatea vieții ajunge în fiecare colț al Europei.

„Politica de coeziune este acel lipici care ține azi unită Uniunea Europeană și ține uniți oamenii din această Uniune. Această politică urmărește aducerea calității vieții în fiecare colț al Europei, în fiecare regiune și eliminarea diferențelor de dezvoltare și a discrepanțelor uriașe care sunt între diverse regiuni. Pentru, că dacă toată lumea va merge doar într-o singură direcție, vom avea un exod al locurilor de muncă din Est înspre Vest.

La un moment dat, Estul va rămâne subdezvoltat, iar Vestul nu va mai putea să absoarbă (forță de muncă - n.red.) și practic Europa se va rupe în două, ar intra în dezintegrare, dacă nu avem grijă ca fiecare regiune să poată avea acces și șansă de dezvoltare. Am spus și repet, Uniunea Europeană înseamnă piață unică, ceea ce înseamnă egalitate de șanse în a dezvolta afaceri. Numai că aceasta trebuie contrabalansată cu poitica de coeziune ca fiecare să poată beneficia de efectele pieței unice europene. Aceasta se face prin politica de coeziun", a declarat Emil Boc.

Efectele politicii de coeziune la Cluj-Napoca

Primarul a explicat, concret, ce au însemnat politicile de coeziune și implementarea lor pentru municipiul Cluj-Napoca.

„Dacă scădem contribuția României la Uniunea Europeană în decursul timpului, de la integrare, dacă scădem cu câți bani am contribuit noi la bugetul Uniunii Europene, noi avem un plus de aproximativ 60 miliarde de euro care au intrat în această țară de la aderarea în UE și care au schimbat baza politicii de coeziune în țara aceasta.

De la școli, creșe, grădiniție, autostrăzi, centuri ocolitoare, parcuri, iluminat public, autobuze electrice... toate aceste lucruri pe care le vedem și la Cluj. Clujul este din această perspectivă campioana națională și, aș putea spune, europeană a absorbției fondurilor europene, peste 420 milioane euro implementate și proiecte de peste 4 miliarde de euro în implementare. Asta înseamnă Uniunea Eropeană. Am spus și spun în continuare că o Europă puternică trebuie să aibă o politică de coeziune puternică", a mai afirmat Emil Boc.

"Libertatea de a putea alege să rămâi acasă cred că este cel mai important lucru asupra căruia trebuie să ne concentrăm"

Nu în ultimul rând, edilul a atras atenția asupra importanței libertății, un drept și o valoare pe care Uniunea Europeană le oferă cetățenilor care fac parte din ea, poate nu suficient de apreciate.

„Ce urmărește de fapt, Europa? Europa are prin tratate, consacrat dreptul libertății de mișcare, libertatea de a ne alege unde să trăim, unde să muncim, unde să ne plimbăm, unde să învățăm, este una cele cinci libertăți fundamentale ale cetățenilor UE. Această libertate de mișcare înseamnă și libertate de a alege să rămâi acasă, dacă însă ai bariere de natură economică și nu poți sta acasă pentru că ai salarii mici, nu ai educație, infrastructură, nu ai sănătate, nu ai o mentalitate europeană, atunci alegi să pleci pentru că ești forțat, nu pentru că vrei.

Or, Europa înseamnă să ai libertate să alegi să rămâi acasă, fără să fii obligat să îți părăsești țara sau regiunea sau orașul în care locuiești. Libertatea de a putea alege să rămâi acasă cred că este cel mai important lucru asupra căruia trebuie să ne concentrăm, iar la Cluj în bună parte suntem pe direcția corectă, așa încât și la Cluj să se creeze acele pentru ca oamenii să rămână, pentru că au și aici condiții, poate că nu ca în Occident, dar apropiate, în aceeași direcție, cu oameni faini cu mentalitate deschisă, cu locuri faine în oraș, cu educație, cu sănătate, cu infrastructură, cu locuri de muncă mai bine plătite, cu alte cuvinte cu toate acele lucruri pentru care noi fugim în altă parte din țara noastră.

Oare nu-i posibil să le găsim acasă? Eu zic că se poate, e o bătălie în fiecare zi ca să reușești aceste lucruri, dar cred că stă în puterea noastră să facem din Clujul nostru drag un loc din care să nu plecăm, un loc în care să vrem să rămânem", a completat Emil Boc.

Comenteaza