Zeci de școli din Cluj nu au autorizație sanitară de funcționare

Zeci de școli din Cluj nu au autorizație sanitară de funcționare

Zeci de unități de învățământ din județul Cluj nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar aproape trei sute de clădiri nu au autorizație de securitate la incendiu.

Mai sunt două săptămâni până la începerea noului an școlar, iar zeci de unități de învățământ din județ nu au autorizație sanitară de funcționare. Conform unui raport al Prefecturii Cluj, din cele 608 obiective de învățământ din județ, reprezentate de școli, grădinițe, internate, cantine, ateliere de practică profesională, spălătorii și săli de sport, 52 sunt neautorizate sanitar de DSP Cluj, cele mai multe în mediul rural și majoritatea din lipsa apei potabile. 

În mediul urban sunt șapte obiective școlare fără autorizație sanitară, dintre care două în Cluj-Napoca. Este vorba despre Grădinița cu program prelungit "Căsuța Poveștilor" din Cluj-Napoca, unde se desfășoară lucrări de reabilitare și modernizare, autorizația sanitară fiind suspendată și Sala de sport a Colegiului National "George Coșbuc", Cluj-Napoca – autorizație suspendată datorită deplasărilor de teren.

În Dej sunt neautorizate atelierele de la Liceul Tehnologic "Someș", acolo se desfășoară lucrări, clădirea fiind degradată, în Câmpia Turzii - Grădinița cu orar prelungit "Pinochio" – clădire degradată, se desfășoară lucrări. În municipiul Turda, nu au autorizare internatul și spălătoria Colegiului Tehnic Turda, având acoperișul și instalațiile sanitare neetanșe și mobilier partial degradat și nici sala de sport a colegiului, unde pereții sălii și vestiarelor sunt degradați, lemnăria ușilor și ferestrelor degradate și instalații sanitare neetanșe.

De asemenea, conform DSP Cluj, alte zeci de școli și grădinițe din județ nu sunt autorizate sanitar din lipsa apei potabile (42 de obiective) sau a apei curente (3 obiective), iar 8 au grupuri sanitare necorespunzatoare tip latrină.

Alte motive pentru care obiectivele de învățământ nu au primit autorizare sunt: instalatii sanitare neetanșe, clădiri degradate, nerespectarea normelor sanitare privind circuitele funcţionale şi asigurarea spaţiilor necesare la blocul alimentar și spălătorie sau alte deficiențe igienico-sanitare, legate de sistemul de iluminat insuficient, încălzire necorespunzătoare,mobilier degradat ,curte neamenajată, neîngradită. 

În ceea ce privește securitatea la incendiu în cele 955 de clădiri din structura învățământului preșcolar din județ, 197 sunt autorizate, 285 sunt neautorizate, iar alte 473 nu fac obiectul autorizării.

 

Comenteaza