Foto VIZIONAR în Medicină și Științe: Clujeanul Sergiu Pașca, profesor la Stanford, primește titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Cluj-Napoca

VIZIONAR în Medicină și Științe: Clujeanul Sergiu Pașca, profesor la Stanford, primește titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Cluj-Napoca
| Foto: https://neuroscience.stanford.edu/

Clujeanul Sergiu Pașca, profesor la Universitatea Stanford (SUA), va primi titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în data de 28 aprilie, în Aula ”Iuliu Hațieganu”.

”În data de 28 aprilie, vom avea deosebita bucurie de a acorda titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, domnului prof. dr. Sergiu P. Pașca, Alumnus de excepție al universității noastre, om de știință, medic și profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii.

Cercetările sale s-au impus ca fiind printre cele mai relevante 10 performanțe științifice ale anului 2022 și a fost inclus de cotidianul The New York Times pe lista sa de vizionari în Medicină și Științe.

Evenimentul se va desfășura în Aula ”Iuliu Hațieganu”, Str. Gh. Marinescu nr. 23, în data de 28 aprilie, ora 17:00”, transmite UMF Cluj-Napoca

VIZIONAR în Medicină și Științe: Clujeanul Sergiu Pașca, profesor la Stanford, primește titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Cluj-Napoca

Sergiu Pașca s-a născut în 30 ianuarie 1982 la Cluj-Napoca și a absolvit UMF ”Iuliu Hațieganu” în 2007. Pașca a manifestat de la început un interes pentru chimie. Și-a înființat primul laborator științific la vârsta de 11 ani, la subsolul casei părinților săi. În ultimul an de liceu, a câștigat un premiu la olimpiada națională de chimie, obținând o bursă pentru a urma universitatea la alegerea sa din România, relatează wikipedia.org.

În 2001, Pașca s-a înscris la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca. În calitate de student la medicină, a lucrat cu profesorul Maria Dronca pentru a explora defectele biochimice ale tulburărilor din spectrul autismului.

A studiat electrofiziologia la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Creierului din Frankfurt , Germania, sub Dr. Danko Nikolic. După ce și-a obținut doctoratul în 2007, Pașca a mers la Universitatea Stanford la începutul anului 2009 ca bursier postdoctoral cu profesorul Ricardo Dolmetsch. 

La Stanford (SUA), el a dezvoltat metode pentru a deriva neuroni din celule stem pluripotente induse (iPSC) și a folosit aceste culturi neuronale pentru a identifica fenotipurile celulare asociate cu tulburările cerebrale, inclusivSindromul Timothy și sindromul Dravet.

Comenteaza