UTCN a luat parte la programul de formare ERASMUS+ în domeniul „Inginerie Biomedicală și Fizică Medicală”
- Scris de Ziua de Cluj
- 16 Sep 2024, 13:07
- Educaţie
- Ascultă știrea
Reprezentanți ai Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției din cadrul UTCN au luat partea un program intensiv de formare în domeniul „Inginerie biomedicală și Fizică medicală”.
Reprezentanți ai Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) au luat parte, în perioada 3-9 septembrie 2024, la un program intensiv de formare în domeniul „Inginerie biomedicală și Fizică medicală”, organizat în cadrul Universității din Salento (Lecce, Italia).
Grupul de participanți al UTCN, din care au făcut parte șase studenți și doi profesori, s-a alăturat participanților din cadrul alianței Universitatea Europeană de Tehnologie EUT+ (Universitatea Politehnică din Cartagena - Spania și Universitatea Tehnică din Riga - Letonia), dar și celor din cadrul unor universități de prestigiu din Europa (Universitatea Tehnică din Poznan - Polonia și Universitatea din Salento – Lecce, Italia).
Programul de tip BIP (Blended Intensive Programme) a avut ca obiectiv dezvoltarea unor soluții privind utilizarea proceselor de bio-printare 3D în cadrul unor aplicații medicale, dezvoltate de către parteneri în ultimii ani.
Prezentările și discuțiile purtate în cadrul acestui program de formare au fost strâns legate de obiectivele unui nou proiect ERASMUS KA 220, câștigat recent prin intermediul unei competiții internaționale. Proiectul, intitulat „Biomedical Innovations through Digital Transformation of Additive Technologies and Knowledge Exchange – BIOMEDIX”, are un buget de 400.000 de euro și urmează să fie derulat în perioada 2024-2027, sub coordonarea Universității Tehnice din Riga (Letonia), în parteneriat cu alte membre ale consorțiului EUT+, respectiv Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea din Cartagena – Spania, dar și cu alte universități europene, precum Universitatea Tehnică din Poznan - Polonia, Universitatea din Nis - Serbia, Universitatea Juraj Dobrila din Istria - Croaţia și două companii care activează în domeniul printării şi bio-printării 3D: Materialise din Belgia și ViscoTEC din Germania.
În timpul săptămânii de formare, participanții la acest eveniment au avut ocazia de a asista la lucrările Conferinței Internaționale în domeniul Realității Virtuale, Realității Augmentate și Realității Mixte cu aplicabilitate în domeniul biomedical, care a fost organizată la Universitatea din Salento - Lecce, Italia. Astfel de metode educaționale moderne sunt vizate a fi dezvoltate, utilizate, realizate și integrate de către studenți și profesori în viitor, în cadrul proiectului ERASMUS KA 220 BIOMEDIX.
Fotografii și informații suplimentare despre săptămâna de formare intensivă și programul BIP pot fi găsite pe pagina web a Universității din Salento - Lecce, Italia https://xrsalento.it/nl-summer-school-2024/.