Universităţile din străinătate, la mare căutare. În ce ţări doresc sa studieze tinerii clujeni

Universităţile din străinătate, la mare căutare. În ce ţări doresc sa studieze tinerii clujeni
Mii de elevi clujeni se arată tentaţi să îşi continue studiile în străinătate. În cadrul unui târg de profil desfăşurat, marţi, la Cluj, liceenii au studiat cu atenţie ofertele cu care universităţile din alte ţări încearcă să-i "momească".

">

Numărul celor care optează pentru studii universitare peste hotare creşte de la an la an, spun organizatorii. Să aibă note mari, să fie descurcăreţ şi să se implice în fel de fel de proiecte - acestea ar trebui să fie trăsăturile candidatului ideal.

"Interesul tinerilor creşte de la an la an, iar motivaţia lor e diferită, e drept. Dacă înainte voiau doar să plece din ţară, acum caută altfel de experienţe, mai exact experienţa de student internaţional", a explicat Ruxandra Zaharia, organizator. În cadrul târgului de universităţi, clujenii au putut afla mai multe detalii despre peste 7.000 de oferte de studiu la nivel licenţă sau master, în ţări precum Belgia, Marea Britania, Olanda, SUA, Germania, Elveţia, Danemarca, Franţa sau chiar Arabia Saudită.

Din experienţa ediţiilor trecute, cei mai mulţi tineri se îndreaptă spre Marea Britanie, Germania sau ţările nordice. Tinerii studioşi sunt "momiţi" cu burse, dar şi cu programe sau materii de studiu care diferă de cele oferite de instituţiile de învăţământ din ţară. Universităţile din Danemarca, spre exemplu, se laudă cu învăţământ gratuit pentru toţi studenţii. Asta în timp ce în în alte ţări costurile se pot ridica până la câteva mii de euro, cu menţiunea că studenţii pot aplica pentru burse care să le vină în ajutor.

„Danemarca e o destinaţie foarte populară pentru studenţii români şi cred că e o ofertă bună pentru ei, pot învăţa "cot la cot" cu studeţii danezi şi nu trebuie să plătească şcolarizarea, iar ei trebuie doar să îşi acopere cheltuielile de trai. În Danemarca, politica universităţilor este de a limita numărul studenţilor, raportat la cererea de pe piaţa muncii", a declarat reprezentantul unei universităţi.

În Marea Britanie, pe de altă parte, studenţii sunt atraşi cu domenii de studii variante şi atractive, cum ar fi regie de film sau fashion design, dar şi domenii clasice precum informatică, economie sau medicină.

Patricia, o elevă de clasa a XI-a, a venit de la peste 100 de kilometri depărtare pentru a se interesa de oferte de studiu în stăinătate. Momentan învaţă la un profil real, de ştiinţe ale naturii, însă spune că vrea să se reprofileze pe viitor. "Încă nu ştiu exact ce vreau să aleg şi chiar am venit cu speranţa că voi găsi oferte de studiu care să mă atragă. Aş vrea ceva pe partea de uman, poate comunicare", a declarat tânăra.

La rândul lor, cunoscătorii limbii germane au un mare avantaj datorită numărului mare de investitori nemţi care au nevoie de personal. Numărul românilor care aleg să studieze aici a rămas constant în ultimii ani, iar cele mai atractive domenii pentru aceştia le reprezintă ştiinţele tehnice şi ingineria, dar şi economia sau medicina. Noemi, spre exemplu, elevă în clasa a XI-a la un liceu din Cluj-Napoca vrea să profite că a studiat limba germană la şcoală şi se gândeşte să îşi contureze o carieră în afara ţării noastre. "Aş vrea să mă orientez spre IT sau business, iar ofertele prezentate mi se par bune. Am fost la mai multe standuri, am luat pliante şi date ale reprezentanţilor şi urmează să mă decid şi să văd exact în ce constă admiterea", a precizat ea.

Comenteaza